Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Odla flera olika sorter av blåbärstry tillsammans för större bär och skörd! Storleken på buskarna kan variera mellan sorterna, liksom utseendet på bären. Foto: Adobe Stock

Plantera blåbärstry – tips på allt från sorter till jord och skötsel

Blåbärstry är en mycket härdig och lättodlad bärbuske. Det blåa bäret trivs i de flesta jordar men man behöver flera sorter för större skörd. 

Här är tipsen hur du lyckas med odlingen av nyttiga bäret.

Karina Brozinic

Blåbärstry är härdig och går att odla i höga zoner

Blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica är väl anpassad till att odlas i norr, och kan med fördel användas i stället för amerikanska blåbär vars sorter inte alltid är härdiga mer än upp till zon 3-4(5), medan blåbärstry fungerar upp till zon 6(7)! En annan fördel är att blommorna kommer tidigt och klarar frost bra, så humlor och andra tidiga pollinerare har mycket nytta av buskarna när de vaknar.

Odla flera sorters blåbärstry för korspollinering

Många plantskolor har missat att ta in flera sorter av blåbärstry. Det blir bär av en sort med, men det krävs flera sorter för att de ska kunna korspollinera varandra och ge många och stora bär. Placera buskarna nära varandra, så att pollinerarna inte har så långt att flyga mellan. Längre ner i artikeln får du tips på olika sorters blåbärstry.

Odling av blåbärstry – jord, gödsel och läge

Blåbärstry är mycket lättodlade bärbuskar. De kan stå i full sol till lätt halvskugga, och klarar både sandjordar som lerjordar. Bäst trivs de om man jordförbättrar med trädgårdskompost, så att det blir mullrikt och väldränerat. Även här kan ses fördelar mot till exempel odling av blåbär som kräver sura jordar med lågt pH.

Det går att plantera blåbärstry under hela odlingssäsongen, men hösten är bäst, då de hinner komma i gång direkt när tjälen släpper och man stör inte den tidiga blomningen på våren. Gödsla bara sparsamt, och då tidigt på säsongen. 

Beskära och ta sticklingar

Beskärning behövs inte, mer än om man vill glesa ur en äldre planta. Det går bra att föröka blåbärstry från sommarsticklingar.

Ibland kan trastar hitta till bären och då kan man näta in busken. Harar och rådjur kan gnaga på skotten under vårvintern, men eftersom det kommer nya blommar och bär på årsskottens nedre del tar de inte större skada.

Skörda superbäret blåbärstry

Jag skriver "superbär" för att det innehåller mer antioxidanter än både blåbär, tranbär och svarta vinbär. Blåbärstry är rika på C-vitamin. De mognar tidigt i juni, ibland så tidigt som i maj i södra Sverige, ofta en till två veckor tidigare än jordgubbar. Bären är stora och cylindriska, ibland riktigt avlånga 3-4 centimeter långa. De får en daggblå färg när de är mogna, precis som blåbär, men saknar den geléiga konsistensen. Bären går att använda precis som blåbär – ätas färska, frysas in, koka saft eller sylt.

Se upp! Blåbärstry eller blåtry

Förväxla inte blåbärstry med blåtry Lonicera caerulea, den rena arten – de bären är svagt giftiga och kan framkalla magknip och kräkning.

Odla blåbärstry så får du ett supernyttigt bär som kommer någon vecka innan jordgubbarna! Foto: Adobe Stock

Några odlingsvärda sorter av blåbärstry

Det finns både högväxande sorter som blir upp till 2 meter höga, men även låga marktäckande sorter (50 centimeter). Välj sorter som blommar samtidigt – det kan vara enklast att hålla sig till enbart ryska eller enbart kanadensiska sorter. De ryska brukar i regel blomma tidigast. I Ryssland har blåbärstry odlats länge traditionellt och över 80 sorter finns på marknaden. Dessa har spridits till baltiska och finska plantskolor, som ofta även säljer dem i webbutiker. I Nordamerika och då främst Kanada har verkligen förädlingen tagit fart och det kommer nya sorter hela tiden. Det är främst Lonicera caerulea var. kamtschatica som det förädlats på, men på senare tid har även den japanska arten L. ssp. emphyllocalyx lett till intressanta sorter för mildare klimat.

Namn på blåbärstry: Från Anja och Aurora till Borealis och Honeybee

'Amfora' – hög och vid buske som ger riklig skörd. Sorten har fått sitt namn ifrån att formen på bären ser ut som stora amforor. Bären har en tunnare smak, men passar i blandningar. Bär som håller länge.

'Anja' – vanligaste sort i svenska plantskolor och finns som E-planta. Bra marktäckare 40-50 cm hög, och får fin gyllene höstfärg. Stora och goda bär, men inte så stor skörd. Självpollinerande.

'Atut' – rysk blåbärstry. Busken är medelhög (150 cm) Bären sitter kvar bra på busken. Söta bär med en gnutta bitter smak.

'Aurora' – kanadensisk, snabbväxande hög (180 cm) och smal buske, som ger stor skörd. Stora avlånga och söta bär, välsmakande med lagom syrlighet. Lättplockad, men bären faller inte av busken. Lämpliga pollineringssorter: Borealis, Cinderella, Honeybee och Tundra.

'Baktjarskij Velikan' (alt. 'Bakcharsky Velikan') – rysk sort med upprättväxande hög buske (190 cm). Ger normalskörd med stora avlånga och sötsyrliga bär – goda att äta direkt från busken, men även bra till djupfrysning. Lämpliga pollineringssorter:  Dotj Velikana, Jugana, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Borealis' – kanadensisk sort, medelhög (140 cm) och tät i växtsättet. Bären är stora, olivformade och sötsyrliga. Får ofta bäst i smaktest. Rikgivande skörd i juli. Lämpliga pollineringssorter: Aurora, Berry Blue och Honeybee.

'Blue Velvet' – vanlig i svenska plantskolor. En låg blåbärstry (80 cm) med vackra sammetsludna blad. Stora bär med god smak.

'Cinderella' – ny kanadensisk sort, med kompakt liten buske (100 cm). Bären är desto större och nästan kantiga till formen. Lämpliga pollineringssorter: Borealis, Berry Blue, Honeybee och Tundra.

'Czulymskaja' – ryskt blåbärstry med relativt liten (140 cm) rundad buske. Mellanstora svagt ovala bär med sötsyrlig och saftig smak. Medeltidig och medelstor skörd, med bär som inte faller av. Delikatessort, men även för infrysning. Lämpliga pollineringssorter: Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Dotj Velikana' (alt. Giant's Doughter) – nyare rysk sort med upprätt växtsätt och väldigt hög (180 cm). De stora bären är päronformade med ett skyddande vaxlager. Söt smak, med lite syra. Riktiga delikatessbär. Rikgivande skörd i juli. Lämpliga pollineringssorter: Baktjarskij Velikan, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Duet' – finsk/kanadensisk upprättväxande buske (100-150 cm hög). Stora avlånga och sötsura bär. Medeltidig och bären sitter kvar vid mognad. Lämplig pollineringssort: Atut.

'Gordost Baktjara' – ryskt blåbärstry (160 cm hög). Långsmala stora bär, som mognar i mitten av juli, men kan få en andra skörd. Mycket söta bär som brukar få höga poäng i smaktest. Bärren faller av lätt vid mognad. Lämpliga pollineringssorter: Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Honeybee' – nyare kanadensisk sort. Medelstor buske (120-150 cm) som ger mycket riklig skörd. Olivformade bär med sötsyrliga och saftiga smak. God att äta direkt. Bären faller inte av, utan hänger kvar på busken tills de torkar. Lämpliga pollineringssorter: Aurora, Borealis, Indigo Gem och Tundra.

'Jugana' – nyare rysk sort med kompakt och bredväxande buske (150 cm hög). De eliptiska medelstora bären mognar i mitten av juli. Bären mognar samtidigt, men faller inte av busken. De är extremt söta och ger mycket rikliga skördar. Delikatessbär, men även för infrysning. Lämpliga pollineringssorter: Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Leningrads Jätte' (alt. 'Leningradskij Velikan') – gammal rysk och välkänd sort med upprätt växtsätt (170 cm). Elliptiska stora bär med god arom och sötma. Äts som delikatess, men går utmärkt att frysa. Medelstor skörd. Lämpliga pollineringssorter: Honeybee, Morena och Nimfa.

'Morena' – äldre rysk tidig sort. Busken är medelhög (150 cm). Något svagväxande i norra Sverige. Bären är cylindriska, små och sötsyrliga, helt utan bitterhet. Brukar få bra poäng i smaktester. Bären faller av när de mognar. Denna sort var den första som var på marknaden i Norden och har börjat ersättas av bättre sorter. Lämpliga pollineringssorter: Honeybee, Leningrads Jätte och Nimfa.

'Nimfa' – ryskt medelstort blåbärstry (150 cm). Medelstor skörd. Medelstora olivformade bär med mycket smak och sötma. Något svårplockad då bären inte lossnar lätt. Lämpliga pollineringssorter: Honeybee, Leningrads jätte och Morena.

'Silginka' – ryskt blåbärstry med medelhög buske (150 cm), som ger medelstor avkastning. Stora ovala och aningen buckliga bär. Saftiga, söta bär, utan bitterhet. Bären faller lätt av busken, men kan lätt gå sönder vid plockning. Lämpliga pollineringssorter: Jugana, Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana, Strezjevtjanka och Vostorg.

'Strezjevtjanka' – en ny rysk sort som registrerades år 2012. Busken blir 180 cm hög och luftig, ger medelstor skörd. Mycket mörka nästan svarta bär, som är sötsyrliga och lättplockade, men faller inte av busken. Alla bär mognar samtidigt. Både för att ätas direkt och frysas in. Lämpliga pollineringssorter: Jugana, Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana och Vostorg.

'Tundra' – kanadensisk sort med relativt fasta och olivformade bär, som är lättplockade. Söt med mycket smak. Passar att styckfrysa. Resistent mot mjöldagg. Busken är relativt låg (130 cm), men mycket rikgivande. Lämpliga pollineringssorter: Aurora, Berry Blue och Honeybee.

'Vostorog' – nyare rysk sort med stor skörd. Bären är stora och väldigt avlånga – 5 cm långa! Söta bär med aningen syra. Bären lättplockade och mognar samtidigt Delikatessbär, men även för infrysning. Lämpliga pollineringssorter:  Baktjarskij Velikan, Dotj Velikanasilginka Jugana och Strezjevtjanka.

'Wojtek' – rysk mycket tidig sort, som ger rik skörd. Medelhög buske (150 cm).

Se även: