Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du odla egen vitlök är det viktigt att välja en certifierad sort och skippa att plantera vitlöken från matbutiken.
Vill du odla egen vitlök är det viktigt att välja en certifierad sort och skippa att plantera vitlöken från matbutiken.
Vill du odla egen vitlök är det viktigt att välja en certifierad sort och skippa att plantera vitlöken från matbutiken.
Så här fin vitlök kan man få om man odlar på rätt sätt.
Så här fin vitlök kan man få om man odlar på rätt sätt.
Så här fin vitlök kan man få om man odlar på rätt sätt.
1 AV 2
Vill du odla egen vitlök är det viktigt att välja en certifierad sort och skippa att plantera vitlöken från matbutiken.
Foto: Istock
2 AV 2
Så här fin vitlök kan man få om man odlar på rätt sätt.
Foto: Istock

Vitlökssorter som går att odla – hitta rätt sorts vitlök

Vitlök är populärt att odla – men vilken sorts vitlök ska man egentligen välja?

Det är kul att testa olika sorter. Få grödor är så vackra att lagra som vitlök – vita, rosa eller violettrandiga på en fläta hängandes på väggen.

Lär dig skillnaderna på vitlökssorterna och välj rätt utsäde.

Vilken sorts vitlök ska jag välja?

Är du sugen på att odla egen vitlök är det hösten som är bästa tiden att sätta vitlöken i jorden. Här berättar vi hur du gör. Ska du plantera vitlök kan du också fundera på vilken av alla sorter du vill ha. Det är viktigt att du väljer vitlök som är avsedd för att odla själv – den typen hittar du i trädgårdsbutiker. De brukar kallas vitlök avsedd för utsäde.

Välj certifierat vitlöksutsäde

Den vitlök som kan köpas i matvaruaffären importeras vanligen från Medelhavsländerna. De går att använda som sättlök, men risken är hög för att du får sjukdomar på köpet. Två av de värsta hoten är löknematod och vitröta. Har du fått en av de sjukdomarna kan du inte odla lök i den jorden på upp till 20 år. Dessutom är köpt vitlök ofta kyllagrad med bruten köldcykel i affären, vilket gör att den ofta börjar växa innan vintern och fryser bort. Den kan även vara bestrålad och då gror inte klyftorna.

Certifierat utsäde behandlas mot de flesta sjukdomar, och ger bättre resultat. De har genomgått särskilda tester som garanterar att de är friska från olika sorters virus som annars skulle kunna smitta jorden i din trädgård. Nackdelen är att det inte alltid är giftfritt. Vill man odla från ekologiskt utsäde kan man testa att få tag på det genom andra odlare och sedan fortsätta att producera sitt eget utsäde. Det har börjat dyka upp ekologiskt utsäde på marknaden, lättast från webbutiker.

Läckert purpurfärgad vitlökssort. Det finns massor av olika sorter att börja botanisera bland. Foto: Istock

Så har olika vitlökssorter uppkommit

Vitlök, Allium sativum, har odlats sedan urminnes tider över hela världen. Den har odlats som en steril växt. Förökning har skett med hjälp av klyftor och groddknoppar (bulbiller). Detta innebär att det man skördar är genetiskt identiskt med utsädet. Att det ändå finns olika typer av vitlök beror på att man selekterat utsäde under tusentals år och börjat odla på nya platser med annorlunda odlingsförhållanden och klimat. Det har även skett mutationer som bidragit till variationer.

Vitlökssorter för nordiskt klimat

Vitlöken som funkar i nordiskt klimat, delas in i fem olika grupper utifrån deras egenskaper.

Typ 1: Fransk vitlök

Troligen den vanligaste vitlöken som odlas i Sverige. Löken har vita till violetta inslag i skalet, många klyftor, och flätbar blast. Varierad vårtemperatur stressar ibland fram topplökar. Fransk vitlök planteras höst eller vår. Sorter: Germidour (kort lagringstid), Corail, Messidore, Messidrome, Terador, Thermidrome, Sabadrome, Vigor.

Fransk vitlökssort som vi är vana att se i våra matbutiker. Foto: Istock

Typ 2: Silvervitlök

Silvervitlök kännetecknas av sitt silvriga skal, och har sitt ursprung i Medelhavsområdet. Löken har små och många klyftor, samt flätbar blast. Sortgruppen med bäst lagringsförmåga, upp till 15 månader om den hanteras rätt. Planteras höst eller vår. Sorter: Arno, Christo, Clédor, Flavor, Printanor, Rosso di Sulmona.

Typ 3: "Kaukasisk vitlök"

Typ 3 har ett Östeuropeiskt ursprung och kallas ibland för "Kaukasisk vitlök". Löken har vit till violett skal, och något färre men stora och lättskalade klyftor jämfört med andra sortgrupper. Får ofta en cirka 70 centimeter hög stängel med små topplökar på. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras höst och vår. Sorter: Topset

Typ 4: Centralasiatisk vitlök

Den asiatiska vitlöken har en 100-150 centimeter hög stängel med en boll av mikrolökar eller blomknoppar som inte utvecklas. (Mikrolökarna kan sås som säd för att ge hela sättlökar, som efter några år kan ge normalstora lökar.) Skalet är vitt till rött skal, ibland randigt. Har få lättskalade och stora klyftor, samt kraftig blast. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras på hösten, får sen skörd. Sorter: Antonnik, Hammar, Leningradskij, Russian Red.

Typ 5

Typ 5 har inget samlingsnamn. De här vitlökarna har en cirka 60 centimeter hög blomstängel med topplökar som inte är större än små ärter. Ej lämplig för flätning. Lökarna har violettrandigt skal. Går att skörda mycket tidigt. Planteras höst och vår. Sorter: Irkutsk, Nazus, Petrovskij, Primor (planteras helst på våren), Siberian red, Sprint, Tsezar.

Tips: Skulle ni leta utsäde på engelska sajter, så delas vitlöken in i 11 grupper och namnen: Artichoke, Asiatic, Creole, Glazed Purple Stripe, Marbled Purple Striped, Middle Eastern, Porcelain, Purple Stripe, Rocambole, Silverskin och Turban.

Se även: