1 av 2: Odla vitlök själv är enkelt! Sätt vitlöksklyftorna i jorden efter sommaren så får du perfekt lök till sommaren efter. Foto: Istock
2 av 2: Det går att odla fin vitlök i till exempel en pallkrage eller odlingslåda, se bara till att hålla avståndet mellan lökarna. Foto: Istock

Odla vitlök – så här lätt lyckas du med fina lökar

Att odla egen vitlök är hur enkelt som helst. Och det är på hösten det ska göras.

Allt du behöver göra är i princip att sticka ner klyftor i jorden – och sen får du smakrika vitlökar nästa sommar.

Här ger vi dig några enkla tips – sedan är det bara att sätta i gång!

Odla din vitlök själv, så får du en egenodlad lök som oftast blir både mildare och finare i smaken än den du köper i affären. Du kan odla vitlök både för blast och för själva löken. Oavsett är det något som är lätt och kräver en väldigt liten arbetsinsats – du sätter klyftor i jorden på hösten och får skörd till sommaren.

Men skippa att sätta vitlökar du köpt i mataffären – de kan nämligen ha jordsjukdomar som du sen får du med dig till ditt land. Det är inget som är farligt, men det kan försämra dina odlingsmöjligheter. Köp lökarna i blomsterhandeln i stället, så får du bättre förutsättningar.

När kan man odla vitlök?

Hösten är bästa planteringstiden, när temperaturen är låg. Annars riskerar lökarna att börja gro och klarar inte övervintringen. September till november är en lagom tid, oftast september i norr och november längst ner i söder. Sedan ligger vitlöken i jorden hela vintern. På våren växer den och på sommaren utvecklas den med alla sina klyftor och i slutet av sommaren är det dags att skörda. Varje klyfta ger en hel vitlök.

Vill du plantera vitlök på våren går det också bra, men skillnaden är då att lökarna inte blir lika stora när det är skördedags.

Sätt ner klyftorna i jorden och se till att hålla ett avstånd på 10-15 centimeter mellan varje lök, och ett radavstånd på ungefär 25 centimeter. Foto: Istock

Hur odlar man vitlök?

Vem som helst klarar att odla vitlök, eftersom du i princip bara sätter ner en klyfta i jorden. Du kan odla vitlök i både kruka, på friland, i pallkrage och i växthus. Nedan följer en beskrivning för hur du gör när du odlar på friland. Odlar du i stället i pallkrage kan du sätta klyftorna något tätare.

Så odlar du vitlök steg för steg

1. Skapa bra odlingsmöjligheter genom att blanda in kompost eller speciell planteringsjord i din befintliga jord.

2. Tillför näring, både kogödsel och hönsgödsel.

3. Börja med att dela vitlöken i klyftor och plantera ned varje klyfta 5-10 centimeter djupt. Håll 10-15 centimeter mellan varje lök och radavståndet på 25 centimeter. Kom ihåg att den spetsiga delen ska var uppåt.

4. Därefter fyller du igen fårorna och vattnar rejält. Nu kommer vitlöken att klara sig helt själv ända fram till våren. När du ser att lökarna skjuta upp skott på vårkanten kan du lägga över gräsklipp som fungerar som gödsel för lökarna, det ger både näring och håller fukten i jorden. När blasten börjar gulna/vissna är lökarna mogna. Du kan också skörda i början på sommaren men då är vitlöken fortfarande liten och har inte hunnit bilda några klyftor. Väntar du för länge med att skörda faller klyftorna isär.

Att odla vitlök i kruka går utmärkt! Det man bör veta är dock att själva lökarna blir väldigt små och att det är blasten som blir bäst. Foto: Istock

Odla vitlök inomhus i kruka – perfekt för god blast att äta

Fördelen med att odla vitlök inomhus i kruka är att du slipper tänka på säsong och årstider. Nackdelen är att resultatet inte brukar innebära lika stora lökar med klyftor – men å andra sidan kommer plantan få en väldigt god blast som du kan använda för att smaksätta maten. Blasten kommer upp efterhand och du kan klippa av den precis som gräslök.

Använd vanlig planteringsjord och använd en kruka där överflödigt vatten kan rinna ut – annars riskerar du att få en rutten lök. Sätt ner klyftorna en och en, ungefär 4-5 centimeter ner i jorden, med den spetsiga sidan uppåt. Låt de ha några centimeter emellan varandra. Placera krukan i hemmets soligaste fönster och vattna med näringslösning. Jorden behöver torka upp mellan vattningarna så vitlöken inte är så förtjust i för mycket fukt.

När vitlöken inte orkar producera mer blast drar du upp den och sätter ner en ny klyfta.

LÄS MER: Superenkla knepet för att odla din egen avokado

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

LÄS MER: Bokashi – så enkelt gör du ditt matavfall till jord 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!