Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Man måste inte ha en trädgård för att odla sin egen vitlök. Vitlök går utmärkt att plantera inomhus i kruka.
Man måste inte ha en trädgård för att odla sin egen vitlök. Vitlök går utmärkt att plantera inomhus i kruka.
Man måste inte ha en trädgård för att odla sin egen vitlök. Vitlök går utmärkt att plantera inomhus i kruka.
Man måste inte ha en trädgård för att odla sin egen vitlök. Vitlök går utmärkt att plantera inomhus i kruka. Foto: Adobe Stock

Odla vitlök i kruka – lyckas med lökar inomhus året om

Vitlök funkar finfint att odla inomhus i kruka på fönsterbänken eller på en inglasad balkong.

Resultatet blir lite mindre lökar, men vad gör det när hela plantan är ätlig och blasten supergod.

Så här planterar du vitlök i kruka inomhus – hela året.

Normalt odlas vitlök utomhus på hösten, men fördelen med att odla vitlök inomhus i kruka är att du slipper tänka på säsong och årstider. Nackdelen är att resultatet inte brukar innebära lika stora lökar med klyftor – men å andra sidan kommer plantan få en väldigt god blast som du kan använda för att smaksätta maten. Blasten kommer upp efterhand och du kan klippa av den precis som gräslök. När vitlöken inte orkar producera mer blast drar du upp den och sätter ner en ny klyfta.

Kan man odla vitlök från affären? Vilket utsäde ska man välja?

Du kan testa både certifierat utsäde som säljs i plantskolor och webbutiker, liksom vitlök från matbutikerna. Vitlök som säljs som utsäde ger ett säkrare resultat och det går att välja olika sorter efter egenskaper man är ute efter.

Planterar man vitlöksklyftor direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: de kan bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i jorden, de kan även vara preparerade för att inte gro och då blir inte resultatet det önskade. Då jorden är lätt att byta ut i en kruka, är inte smittad jord ett stort bekymmer, så länge man inte lägger jorden på komposten sen och tänker odla vitlök i den igen.

Ser man att vitlöksklyftorna redan börjat skjuta skott, är det bevis på att de är redo. Annars kan man göra ett eget test enkelt genom att sätta en klyfta med den platta botten ner på lite fuktig jord. Efter bara någon dag börjar klyftan att skjuta skott om den är livsduglig.

Plantera vitlök i kruka

Blomsterjord eller vanlig planteringsjord fungerar fint för odling av vitlök. Se till att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan i botten, annars riskerar man att löken ruttnar om jorden är ständigt våt. Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt på ett djup av 4-5 centimeter med några centimeter emellan. I en kruka blir inte lökarna stora och du kan lättare styra näringsvattningen, därför kan de stå mycket tätare än om du odlat dem på friland.

Att odla vitlök i kruka går utmärkt! Det man bör veta är dock att själva lökarna blir väldigt små och att det är blasten som blir bäst. Foto: Istock

Skötsel och skörd av vitlök i kruka

Placera krukan i hemmets soligaste fönster och vattna regelbundet, gärna med näringslösning. Jorden behöver torka upp mellan vattningarna så vitlöken inte är så förtjust i för mycket fukt. Det kommer inte att bildas en stor knöl under jorden, då det krävs perioder av vila, som vitlök får genom att vara utomhus och utsättas för en köldperiod. Men den får jättegod blast. Klipp vitlöksblasten efterhand som den kommer upp, precis som gräslök. Den kan användas färsk som krydda, men även läggas ner i varma rätter på slutet. När vitlöken inte orkar producera mer blast dras den bara upp, och så sätter man en ny klyfta. Här kan du läsa mer om att skörda vitlök.

Se även: