Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
TV-profilen Lina Paciello ger sina bästa tips
2 AV 2
Vitlök gillar att växa i upphöjda bäddar, då jorden ofta är varm och väldränerad.
Foto: NINA BERGSTRÖM

Odla vitlök i pallkrage – så gör du steg för steg

Att odla vitlök i pallkrage fungerar utmärkt – och hösten är bästa tiden att plantera. Vitlök är tuffa och klarar vinterkylan.

Så här lyckas du med din vitlöksodling i pallkragen.

Karina Brozinic

Plantera vitlök i pallkrage

Bästa tiden att sätta vitlök är på hösten när jorden är 8 plusgrader. Det innebär i runda slängor september i norr, oktober i Mellansverige, november-december i söder. Man får vitlök även om man sår den tidigt på våren, men vinterkylan sänder signaler att vitlöken ska bilda klyftor. Använd certifierat utsäde för att undvika vanliga sjukdomar.

Så planterar du vitlök steg för steg:

1. Dela vitlöken i klyftor.

2. Placera ut varje klyfta med cirka 10 centimeter mellanrum. Det är tätare än på friland, för att man kan styra jordblandningen och näringstillförseln effektivare i en pallkrage.

3. Gör ett fingerdjupt hål cirka 6 centimeter och sätt ner vitklöksklyftan med den spetsiga toppen upp och den trubbigare botten med rotanlag neråt.

4. Täck hålet med jord. Nu kommer vitlöken att sköta sig själv. Den rotar sig under hösten och vilar sen under vintern. Skulle det komma frost tidigare än beräknat kan man täcka pallkragen med halm.

Odlar du i pallkrage kan du sätta vitlöken tätare än om du odlar på friland. Foto: Istock

Skötsel av vitlök i pallkrage

Vitlöken har inga problem med vinterkylan. Man kan lägga på ett isolerande täcke av granris eller halm om det blir riktigt kallt och snön uteblir, för att förhindra att lökarna kryper upp av tjälen. Framåt våren när temperaturen stiger över 5 plusgrader börjar vitlöksblasten att kika upp. Vitlök behöver inte vattnas så ofta, men ge dem gärna en näringsgiva vart annan vecka.

Vitlök som växer i pallkragen sköter sig nästan själv. Foto: NINA BERGSTRÖM

Skörda och förvara vitlök

Vitlök går i vila under sommaren, och lökkroppen sväller. På sensommaren är tid att börja skörda. Det är i juli eller augusti som bladen börjar gulna och då är redo för skörd. De går att använda vitlök färsk, och om man ska lagra den bör de torkas innan. Torka löken luftigt i 1-2 veckor, utan att putsa dem. Temperatur bör ligga över 12 grader. När den sedan förvaras inne, undvik kylskåpet, där luras den till att tro att det är vår och ska börja växa igen. Här kan du läsa mer om hur du skördar och lagrar vitlök så att den håller länge.

Se även: