Odla tomater som ett proffs! Så lyckas du med odlingen
Smaken av en nyskördad solmogen tomat är svårslagen.
Och du behöver inte vara en expert för att få njuta av egenodlade tomater – vi gör dig till proffs oavsett om du vill odla i kruka, på friland, i pallkrage, balkong, inne eller ute.
Ladda upp med rätt jord, lagom med vatten och en portion tålamod och du är hemma. Här får du alla tips du behöver för att lyckas odla tomater hemma.
När ska tomater sås?
Så inomhus från slutet av februari till början av april. Räkna med att så 8-10 veckor före utplantering.
Hur odlar jag tomater?
Det går bra att så alla frön i samma kruka, se bara till att inte så för många – då blir det svårare att dela på dem sen. När fröna grott vill de stå ljust under ett lysrör eller i ett soligt fönster. När bladpar har bildats är det dags att plantera om varje planta i en egen kruka med planteringsjord.
Plantera om och plantera ut tomater på friland eller i pallkrage
I maj, när rötterna har växt till sig, är det dags att plantera om igen – då i en stor kruka. Tomatplantorna kan planteras ut när de har avhärdats och nattemperaturen är minst 8 grader. Plantera med 50 centimeters avstånd och sätt plantorna djupt så att lägsta bladparet hamnar strax ovanför marken. Nyp bort det bladparet.
Vilken jord och hur mycket vatten vill de ha?
Tomatplantor älskar värme och vill ha mycket vatten och näring. Ställ på en solig och vindskyddad plats. Jorden ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik. Grundgödsla med stallgödsel och förbättra med kompost eller planteringsjord.
Nedan får du tips om hur du lyckas med den perfekta tomatodlingen, hur du odlar tomat inomhus i kruka på fönsterbrädan och vad du ska tänka på om du vill odla tomater på balkongen.
10 tips för en bra skörd: Så lyckas du med tomatodlingen (i växthus och på andra platser)
Tomaterna kräver lite pyssel. De ska vattnas, gödslas, bindas upp och tjuvas. Gör det till en rutin så går det fort och lätt. Här är det viktigaste att tänka på.
1. Låt plantorna ta plats
Tomatplantor är stora och de behöver ungefär 50 centimeter mellan plantorna och 80 till 100 centimeter mellan raderna. (Om du odlar i kruka ska den rymma minst tio, tolv liter.)
2. Glöm inte att vädra
Tänk på att vädra växthuset så att det inte blir för fuktigt, då finns risk för att bladmögel och svampsjukdomar får fäste.
3. Ordna skuggad plats
Det bör inte vara varmare än 30 grader i växthuset. Under vår och försommar kan du behöva ordna med skuggning genom att kalka på utsidan eller använda skuggväv på insidan. (Om du odlar på friland måste du hitta en varm och skyddad plats i solen.)
4. Skydda och stötta tomaterna
Odlingsväv eller plast kan användas de första veckorna för att skydda odlingen. Bind upp höga tomater så att de har växtstöd.
5. Vattna tidigt
Vattna helst på morgonen så att fukt på bladen kan torka upp under dagen.
6. Bind upp
Tomatplantorna behöver bindas upp mot käppar eller snören som hängs från taket.
7. Tjuva plantorna och knipsa blad
Vanliga tomatplantor behöver tjuvas. Det betyder att du nyper bort de skott som kommer i grenvinklarna. Busktomater behöver inte tjuvas. Du kan också allteftersom ta bort blad som sitter under fruktklasarna, men ta inte bort alla; bladen behövs för att tomaterna ska mogna.
8. Toppa plantan
Ungefär fem blomklasar är lagom på en planta i ett växthus. Du kan toppa plantan när du har det antalet, och i vilket fall toppa den i augusti, då brukar inte fler frukter hinna mogna.
9. Gödsla lagom
Om du gödslade ordentligt från början behöver du inte gödsla igen förrän i mitten av juli. Gödsla med hönsgödsel, gräsklipp, flytande gödsel eller nässelvatten. För mycket ger fler blad och sämre skörd.
10. Skörda i rätt tid
Skörda när tomaterna är mogna. Det är bättre att de sitter kvar på plantan än att du tar dem för tidigt.
LÄS MER: Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder
LÄS MER: Odla chili inne och ute i kruka – skötsel av plantor året om
Odla tomater på balkongen
Det är enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka. Starta med stadiga plantor som snabbt kommer i gång.
1. Välj rätt sort
Inte alla tomater är lämpliga för krukodling. Välj kompakta sorter, som små busktomater och körsbärstomater. Sedan några år finns också läckra ampeltomater som för hängande krukor.
2. Storlek på krukan
Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. På en balkong är det kanske inte möjligt och du får ett bra resultat även i krukor som rymmer mellan 4 och 10 liter. Då kan du dessutom få plats med fler sorter. Viktigt är att krukorna har hål i botten för god dränering.
3. Välj bra jord
Dina tomatplantor behöver planteringsjord av hög kvalitet. Fyll först krukan med så mycket jord att tomatplantan hamnar lite lägre än den stått i sin plastkruka. Fyll sedan på med jord hela vägen upp. Vattna ordentligt!
4. Sköt om dina tomater
Tomater älskar värme, så placera dina krukor så soligt och vindskyddat som möjligt. Den näring som finns i jorden räcker inte hela säsongen, gödsla då och då med ekologisk flytande gödning. Vattna regelbundet – du ser tydligt att plantan hänger om den får för lite vatten. Busk- eller ampeltomater behöver inte tjuvas.
5. Se upp för kyla!
Har du inglasad balkong är det ingen större fara men utomhus behöver man ha koll på tomaterna under den tidiga perioden. Kyliga nätter behöver krukorna komma in över natten.
LÄS MER: Odla potatis – 10 tips för en bra skörd
LÄS MER: Odla i toarullar! Kul, enkelt och smart!
Odla tomat i kruka inomhus
Trädgårdssäsongen börjar hemma på fönsterbrädan. Följ några enkla steg nedan och skörda tomater inomhus. Tipsen och bilderna kommer från boken ”Odla grönsaker inne” av Bella Linde. Välj små busktomater, de passar bra på fönsterbrädan – till exempel sorterna Vilma, Tiny Tim och Totem. Det tar ungefär sex månader från det att du sår frön tills du kan skörda tomater.
1. Sätt frö. Fyll små krukor med jord. Vattna med vattenkanna på jorden. Häll långsamt så att du är säker på att jorden kan suga upp vattnet. Jorden ska bli fuktig men inte blöt. Lägg tre frön i varje kruka. Täck fröna med ett lager jord. Tryck till jorden med fingrarna.
2. Spreja. Ställ krukorna i en bakform och spreja vatten på jorden med sprejflaskan.
3. Plasta in. Täck formen med plastfolie. Gör åtta hål i plastfolien med en grillpinne. Ställ formen i ett fönster som släpper in mycket ljus. Jorden och fröna ska alltid vara fuktiga. Lyft därför på plastfolien varje dag och spreja vatten med sprejflaskan.
4. Vecka ett. Efter cirka en vecka sticker det upp lite grönt ur jorden. Då tar du bort plastfolien. Låt plantorna växa tills de har fyra blad var. Det tar cirka fyra veckor. Då är det dags att plantera om!
5. Dela plantorna. Fyll mellanstora krukor med jord. Du ska ha en kruka med fat till varje planta. Använd fingrarna för att göra ett litet hål i jorden i varje kruka. Om du har flera plantor i varje liten kruka ska du försiktigt dela på plantorna.
6. Ställ ljust. Ta försiktigt upp en planta i taget och plantera en i varje kruka. Tryck till jorden så att plantorna står stadigt. Ställ krukorna i ett fönster som släpper in mycket ljus. Vattna försiktigt med kanna på jorden. Jorden ska bli fuktig men inte blöt. Vattna så en gång varje dag. Vrid även lite på krukan varje dag så att plantan får jämnt med ljus.
7. Ge växtnäring. Tre veckor efter att du har planterat om behöver växterna näring. Blanda 1 tesked flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna. Vattna jorden med blandningen. Den ska bli fuktig men inte blöt.
8. Låt växa. Låt plantorna växa i cirka fyra veckor. Vattna med växtnäring en gång i veckan. De andra dagarna håller du jorden fuktig med vanligt vatten. När plantorna har blivit större och rötterna sticker ut ur hålen i krukornas botten är det dags att plantera om!
9. Plantera om. Fyll stora krukor till hälften med planteringsjord. Du ska ha en kruka till varje planta. Tippa försiktigt ut plantorna ur de mellanstora krukorna och sätt ner dem i varsin stor kruka. Fyll upp med planteringsjord runt varje planta. Tryck till jorden så att plantorna står stadigt. Vattna dina omplanterade plantor. Jorden ska bli fuktig men inte blöt. Fortsätt vattna en gång varje dag med vanligt vatten.
10. Mer växtnäring. Tre veckor efter att du har planterat om behöver växterna mer näring. Blanda 1 tesked flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna. Vattna jorden med blandningen. Den ska bli fuktig men inte blöt. Vattna med växtnäring en gång i veckan. De andra dagarna håller du jorden fuktig med vanligt vatten.
11. Blomning. När plantan får blommor betyder det att den mår bra. Skaka gärna lite på plantan. Då sprids pollen i blommorna så att de kan bilda tomater.
12. Näring. Efter cirka två veckor får plantan små gröna tomater. Då behöver den få mer växtnäring. Blanda 2 teskedar flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna. Vattna med växtnäring en gång i veckan. De andra dagarna håller du jorden fuktig med vanligt vatten. Vrid på krukan varje dag så att plantan får jämnt med ljus. När tomaterna är röda kan du skörda dem.
Råd till dig som ska så tomatfrön
STORLEK PÅ KRUKOR. Krukor man sår frön i ska vara små, annars drunknar de små fröna i jord och vatten. När fröna grott och blivit små plantor ska de planteras om i en större kruka.
JORD & NÄRING. Använd planteringsjord till fröna. Efter cirka tre veckor tar näringen i jorden slut. Tillsätt då exempelvis flytande näring som blandas med vatten.
LJUS & VÄRME. Ställ odlingen i fönstret, för plantorna behöver mycket ljus. Det bästa är ett fönster riktat åt söder. Plantorna behöver åtta timmars dagsljus varje dag. Vill du odla på vintern så behövs speciell växtbelysning och tillräckligt med värme, som ovanför ett element.
VATTEN. Plantorna behöver vatten för att växa. Vattna på jorden, inte på växterna. Tänk på att det ska vara lagom med vatten. Vattnar du för mycket ruttnar rötterna och för lite vatten torkar ut dem. Nysådda fröer kan med fördel vattnas med sprayflaska.
LÄS MER: Odla egen ingefära i Sverige – så gör du
LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips
LÄS MER: Roja och Johan bor i ett växthus: ”Våren kommer tidigt här”