1 av 4: Odlaren Bella Linde visar hur du gör - steg för steg
Odla tomat är inte svårt. Börja med att så dem inomhus i mars eller början av april.
2 av 4: Odla tomat är inte svårt. Börja med att så dem inomhus i mars eller början av april. Foto: Shutterstock
Det går bra att odla tomater på balkongen. Det är enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka. Starta med stadiga plantor som snabbt kommer i gång.
3 av 4: Det går bra att odla tomater på balkongen. Det är enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka. Starta med stadiga plantor som snabbt kommer i gång. Foto: Getty images
Det går bra att så alla frön i samma kruka. Se bara till att inte så för många eftersom det blir svårare att dela på dem sen.
4 av 4: Det går bra att så alla frön i samma kruka. Se bara till att inte så för många eftersom det blir svårare att dela på dem sen. Foto: Getty Images

Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas

Odla tomat! Smaken av en nyskördad solmogen tomat är svårslagen. Och du behöver inte vara en expert för att få njuta av egenodlade tomater.

Rätt jord, bra väder, lagom med vatten och en portion tålamod och du är hemma. Här får du alla tips du behöver för att lyckas odla tomater hemma.

När ska tomater sås?

Så inomhus i mars eller början av april. Räkna med att så 8-10 veckor före utplantering.

Hur odlar jag tomater?

 Det går bra att så alla frön i samma kruka, se bara till att inte så för många – då blir det svårare att dela på dem sen. När fröna grott vill de stå ljust under ett lysrör eller i ett soligt fönster. När bladpar har bildats är det dags att plantera om varje planta i en egen kruka med planteringsjord.

I maj, när rötterna har växt till sig, är det dags att plantera om igen – då i en stor kruka. Tomatplantorna kan planteras ut när de har avhärdats och nattemperaturen är minst 8 grader. Plantera med 50 centimeters avstånd och sätt plantorna djupt så att lägsta bladparet hamnar strax ovanför marken. Nyp bort det bladparet.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Foto: Shutterstock

Hur trivs tomater?

Tomatplantor älskar värme och vill ha mycket vatten och näring. Ställ på en solig och vindskyddad plats. Jorden ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik. Grundgödsla med stallgödsel och förbättra med kompost eller planteringsjord.

Vad mår tomater bra av?

Odlingsväv eller plast kan användas de första veckorna för att skydda odlingen. Bind upp höga tomater så att de har växtstöd. Gallra – ta bort några av de blad som sitter under tomatklasarna. Tjuva – ta bort sidoskott som växer på stammen så att huvudstammen blir kraftigare.

LÄS MER: Allt du behöver veta om att odla i pallkrage

12 tips för en bra skörd: Så lyckas du med tomatodlingen

Tomaterna kräver lite pyssel. De ska vattnas, gödslas, bindas upp och tjuvas. Gör det till en rutin så går det fort och lätt.

Här är det viktigaste att tänka på.

Foto: Getty Images

1. Låt plantorna ta plats

Tomatplantor är stora och de behöver ungefär 50 centimeter mellan plantorna och 80 till 100 centimeter mellan raderna.

2. Odla i rymlig kruka

Om du odlar i kruka ska den rymma minst tio, tolv liter.

3. Glöm inte att vädra

Tänk på att vädra växthuset så att det inte blir för fuktigt, då finns risk för att bladmögel och svampsjukdomar får fäste.

4. Odna skuggad plats

Det bör inte vara varmare än 30 grader i växthuset. Under vår och försommar kan du behöva ordna med skuggning genom att kalka på utsidan eller använda skuggväv på insidan.

5. Vattna tidigt

Vattna helst på morgonen så att fukt på bladen kan torka upp under dagen.

6. Bind upp

Tomatplantorna behöver bindas upp mot käppar eller snören som hängs från taket.

7. Hitta skyddad plats

Ska du odla på friland måste du hitta en varm och skyddad plats i solen. Det finns sorter som är speciellt lämpliga för frilandsodling.

8. Tjuva plantorna

Vanliga tomatplantor behöver tjuvas. Det betyder att du nyper bort de skott som kommer i grenvinklarna. Busktomater behöver inte tjuvas.

9. Knipsa blad

Allteftersom kan du ta bort blad som sitter under fruktklasarna, men ta inte bort alla; bladen behövs för att tomaterna ska mogna.

10. Toppa plantan

Ungefär fem blomklasar är lagom på en planta i ett växthus. Du kan toppa plantan när du har det antalet, och i vilket fall toppa den i augusti, då brukar inte fler frukter hinna mogna.

11. Gödsla lagom

Om du gödslade ordentligt från början behöver du inte gödsla igen förrän i mitten av juli. Gödsla med hönsgödsel, gräsklipp, flytande gödsel eller nässelvatten. För mycket ger fler blad och sämre skörd.

12. Skörda i rätt tid

Skörda när tomaterna är mogna. Det är bättre att de sitter kvar på plantan än att du tar dem för tidigt.

LÄS MER: Så här lyckas du med nyttiga groddar

Foto: Shutterstock

Odla tomater på balkongen

Det är enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka. Starta med stadiga plantor som snabbt kommer i gång.

1. Välj rätt sort

Inte alla tomater är lämpliga för krukodling. Välj kompakta sorter, som små busktomater och körsbärstomater. Sedan några år finns också läckra ampeltomater som för hängande krukor.

2. Storlek på krukan

Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. På en balkong är det kanske inte möjligt och du får ett bra resultat även i krukor som rymmer mellan 4 och 10 liter. Då kan du dessutom få plats med fler sorter. Viktigt är att krukorna har hål i botten för god dränering.

3. Välj bra jord

Dina tomatplantor behöver planteringsjord av hög kvalitet. Fyll först krukan med så mycket jord att tomatplantan hamnar lite lägre än den stått i sin plastkruka. Fyll sedan på med jord hela vägen upp. Vattna ordentligt!

Foto: Shutterstock

4. Sköt om dina tomater

Tomater älskar värme, så placera dina krukor så soligt och vindskyddat som möjligt. Den näring som finns i jorden räcker inte hela säsongen, gödsla då och då med ekologisk flytande gödning. Vattna regelbundet – du ser tydligt att plantan hänger om den får för lite vatten. Busk- eller ampeltomater behöver inte tjuvas.

5. Se upp för kyla!

Har du inglasad balkong är det ingen större fara men utomhus behöver man ha koll på tomaterna under den tidiga perioden. Kyliga nätter behöver krukorna komma in över natten.

Tips när du odlar tomater

  • Tomatplantan trivs extra bra om du täcker jorden med halm eller gräsklipp, då stannar fukten och näring lättare kvar i rötterna. Om du inte gör det är det en bra idé att tillföra gödsel några gånger under sommaren.
  • Tomater, speciellt den högväxande sorten, trivs i växthus. Vädra ordentligt så att det inte blir för varmt!
  • Tomater behöver förgros inomhus för att hinna sätta frukt och mogna innan säsongen är slut. Börja 8 till 10 veckor innan du räknar med att du kan sätta ut plantorna i växthus eller på friland.
  • De flesta tomater är högväxande och blir ungefär två meter långa. De behöver bindas upp mot ett snöre som du fäster i taket på växthuset, eller mot bambukäppar eller liknande.
  • I grenvecken på tomatplantorna utvecklas nya skott. Dessa ska du ta bort, de stjäl energi från plantan och gör den tät och buskig så att solen inte kommer åt frukterna.

 

LÄS MER: Odla chili – så lätt kan du göra det hemma

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus och orangerier

ANNONS: Få planteringsråd från en expert! Gardy ger enkelt råd i mobilen – boka möte med våra trädgårdsdesigner, arborister, trädgårdsmästare eller anläggare (Extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!