Odla tomat. Den här sorten kallas "Golden bumble bee" och är en söt och guldgul tomat som väcker uppmärksamhet med både smak och utseende.
1 av 2: Odla tomat. Den här sorten kallas "Golden bumble bee" och är en söt och guldgul tomat som väcker uppmärksamhet med både smak och utseende. Foto: Sara Larsen
Den här mörka tomatsorten kallas "Indigo Rose". Frukten är grön, tills den får tillräckligt med sol. Då framträder den svartlila färgen.
2 av 2: Den här mörka tomatsorten kallas "Indigo Rose". Frukten är grön, tills den får tillräckligt med sol. Då framträder den svartlila färgen. Foto: Sara Larsen

Odla tomat – här är 12 frösorter att odla själv

Odla tomat hemma behöver inte vara särskilt svårt alls.

Här guidar vi dig till 12 olika sorters tomater.

Tomater delas in i grupper utifrån växtsätt och form. Det finns massor av olika sorters tomatar. Högväxande, busktomatar, ampeltomater, runda tomater, plommontomater, små tomater, bifftomater och tomater i olika färger.

Högväxande tomater blir, som namnet antyder, mycket höga, 150-200 centimeter. De behöver växtstöd. Trivs i växthus och blir stora om sommaren är varm. Måste tjuvas.

Busktomatar blir buskiga och är ganska låga, 30-60 centimeter. De behöver därför inget stöd och behöver inte heller tjuvas.

 

HÄR kan du köpa dina tomatfröer!

 

1. 'Shirley'

Favorit i hobbyväxthuset. Ger klasar av medelstora, runda och vackert röda frukter. Mognar tidigt. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort. Behöver bindas upp mot käppar. Högavkastande.

Förkultiveras mars-april för odling i kallväxthus.

Nelson, Impecta, Frö med posten

2. 'Paola'

Mycket tidig, normalstor tomat. Klarröda, jämna, runda, fasta frukter, 6-7 centimeter stora. Ger rikligt med goda tomater på korta, kompakta klasar. Utmärkt för mindre trädgårdar i varma utelägen eller växthus. Tjuvas och binds upp mot käppar.

Impecta

Foto: Sara Larsen

3. 'Green Envy'

Grön miniplommontomat med ovala, grönmarmorerade frukter, 3-4 centimeter stora. Väldigt speciell med fyllig, sötsyrlig smak och härlig arom. För varma utelägen och växthus. Tjuvas och binds upp.

Impecta, Nelson Garden

4.'Golden Bumble Bee'

Sort som väcker uppmärksamhet med både smak och utseende. Mängder av 2-3 centimeter stora, mycket söta och goda, guldgula frukter med orangeröda strimmor. Hög avkastning, för växthus och varma utelägen. Uppbindes.

Jennys frön och sånt, Impecta

Foto: Sara Larsen

5. Yellow submarine

Körsbärstomat som ger många små päronformade gula frukter som väger cirka 30 gram.

Frisk, god och söt smak. Finns dock risk att frukterna spricker i slutet av säsongen. Plantorna har stora potatisformade blad. Starkväxande. För växthus och varma utelägen. Binds upp och tjuvas.

Lindbloms frö, Impecta

6. 'Indigo Rose'

Den mörkaste av alla tomater.

Kan odlas på varm plats med blir bäst i växthus. Frukten är grön, tills den får tillräckligt med sol, då framträder den svart-lila färgen. Skördas när frukten är mogen och går från blankt svart till brunsvart. Innehåller mycket antioxidanter. Tjuvas och bindes upp.

Impecta, Nelson Garden

Foto: Sara Larsen

7. 'Indigo Blue Berry', 'Indigo Apple'

En serie blåsvarta snygga tomater framtagna i USA vid Oregon State University, de härstammar alla från 'Indigo Rose' men mognar tidigare. De är inte genmanipulerad, utan är korsningar med vildtomater och andra solanumarter. Vill ha mycket sol, uppbindes och tjuvas.

8. 'Rosella'

Välsmakande körsbärstomat, både söt och med tydlig syra. Dekorativ med en mörkt rosa färg som drar åt lila. Högväxande, tjuvas. Odlas i varmt söderläge på friland eller balkong eller i växthus. Högväxande, tjuvas.

Jennys fröer och sånt

9.'Baby Boomer'

'Baby Boomer' är en mycket tidig och rikgivande körsbärstomat, där frukterna räknas i hundratal. Plantorna är låga, cirka 60 centimeter, och trivs bra i hink, odlingssäck eller kruka. Buskigt växtsätt, tjuvas inte. Odlas utomhus i varmt söderläge, på balkong eller i växthus.

Jennys frön och sånt

10.'Mei Wei'

Tidig, högväxande sort från Kina med mycket god smak enligt många. De söta, röda frukterna hänger i klasar, är klotrunda och väger cirka 20 gram. Odlas i växthus eller i kruka i uterum. Går också också att odla på friland i bra lägen. Bör tjuvas och bindas upp.

Runåbergs, Klostras (som plantor)

11. 'Sweet Olive'

Mycket goda och smakrika, skarpt röda, små, oliv- eller druvlika frukter med högt C-vitaminvärde. Tidig och högproducerande med stor växtkraft. För växthus och varma utelägen. Uppbindes men behöver inte tjuvas.

Impecta, Rara växter

12. 'Red profusion'

Vacker och tidig tomat med cirka 60 centimeter långa rankor, passar utmärkt i ampel eller större kruka. Ger en riklig skörd av läckra små cirka 3 centimeter stora frukter. Plantorna är väl förgrenade och fyller lätt ut en kruka. Det räcker med en planta per kruka. Behöver inte tjuvas. Trivs bäst i soligt läge.

Impecta, Rara växter       

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!