Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sparris vill växa på en solig och varm plats.
Sparris vill växa på en solig och varm plats.
Sparris vill växa på en solig och varm plats.
Skörda när skotten är 22−24 centimeter långa.
Skörda när skotten är 22−24 centimeter långa.
Skörda när skotten är 22−24 centimeter långa.
1 AV 2
Sparris vill växa på en solig och varm plats.
Foto: Istock
2 AV 2
Skörda när skotten är 22−24 centimeter långa.
Foto: Istock

Odla sparris – enkel om du planterar och skördar rätt

Sparris är relativt lättodlat. Det gäller att följa råden vid plantering samt att inte skörda första året och sen inte efter midsommar, sen sköter sparrisen sig i stort sett själv.

Karina Brozinic

Jord och läge för odling av sparris

Sparris (Asparagus officinalis) vill växa på en solig och varm plats. Den föredrar sandblandad jord med hög pH, men funkar även fint i vanlig köksjord, bara jorden är väldränerad och lättgenomtränglig för rötterna. Sparris kan växa i lerjord men blir inte lika långlivad, så bearbeta med mycket kompostmull för bättre struktur. Växtplatsen ska hållas fri från ogräs, då den är känslig för konkurrens. Innan plantering kan du med fördel mylla ned färdigbränd kogödsel och kompost i jorden. Sparris ska helst bara odlas på samma växtplats i ca 15-20 år. Plantera därför inte om ny sparris på samma ställe som det tidigare odlats sparris. Det ska helst ha gått ca 10-15 år emellan. 

Kan man odla sparris i pallkrage?

Odla sparris i pallkrage fungerar finfint. Faktum är att upphöjda bäddar är att föredra då de oftast är mer väldränerade, lättarbetade och värms upp tidigare på våren.

När kan man plantera sparris?

Sparris har mycket känsliga rötter som lätt går av och gör dem svåra att flytta. Därför är det viktigt att göra rätt redan vid planteringen och ge dem de bästa förutsättningarna för ett långt liv på samma växtplats. Plantera så fort jorden reder sig (tjälen gått ur och jorden torkat upp så att den inte klibbar fast vid spaden), beroende på var man bor i Sverige så är denna period april till början av juni. Det går även att plantera sparris på hösten, men det är svårare att få tag på plantor då.

Odla sparris från frö

Det går utmärkt att odla sparris från frö, men då tar det 4-6 år innan man får skörda sina första skott.

Plantera sparris – så gör man:

1. Förbered växtplatsen genom att luckra jorden och rensa noggrant bort rotogräs. I pallkragar blandas bästa jordblandningen till.
2. Gräv fåror 15-20 centimeter djupa och lika breda. 40 centimeter avstånd mellan fårorna (yrkesodlare har 1,5 meter för att komma åt på annat sätt.)
3. Lägg i ett lager näringsrik kompost och gödsel.
4. Lägg i en sträng av jorden så att det bildas en ås i höjd med marknivån. Detta för att lättare kunna lägga ut sparrisrötterna i en naturlig form. Bred ut rötterna. Lagom avstånd mellan plantorna är 25-40 centimeter.
5. Fyll på med jord ca 5-10 centimeter så att bara knoppen syns ovan jord. Resten kan man fylla på efterhand som skotten skjuter upp.
6. Vattna ordentligt.
Om dina sparrisplantor inte är barrotade utan köpta i kruka, kan du vid punkt 4 försiktigt ta av platskrukan och placera sparrisplantan med hela jordklumpen i botten av fåran. Fortsätt sedan att följa punkterna.

Sparris skördas när skotten är 22−24 centimeter långa. Foto: Istock

Så skördar man sparris rätt

Planteringsåret ska du inte skörda. Då måste sparrisen få växa till sig och samla kraft. Första året efter plantering skördar man bara lite, inte mer än 10 dagar i sträck. Öka på skördperioden med någon vecka för varje säsong. Fjärde året efter plantering och säsongerna efter det kan man skörda fram till midsommar. Efter midsommar måste plantorna alltid få återhämta sin tillväxt inför nästa säsong.

År 0 – plantering
År 1 – skörda ca 10 dagar
År 2 – skörda 3-4 veckor
År 3 – skörda 5-6 veckor
År 4 och framöver – skörda fram till midsommar men aldrig längre.

Man skördar skotten när de är 22−24 centimeter långa. Då skär man av dem med kniv vid markytan. Skörda alla skott som har tillräcklig längd även tunna och skörda varje dag, så skjuter det upp nya under hela skördeperioden. Förvara den skördade sparrisen i kylen tills det är dags att tillaga.

Skötsel av sparris och höstförberedelser

Normalt sett behöver sparris inte vattnas mer än under etablering första året och sedan när det är rejält torrt. Vattna då rejält i stället för lite vatten vid flera tillfällen. Sparris vill ha mycket näring för att utvecklas bra och ge stor skörd. Bäst är att grundgödsla jorden innan plantering första året. Brunnen kogödsel och trädgårdskompost fungerar fint. Runt midsommar gödslas ytterligare genom att använda hönsgödsel, nässelvatten eller annat kväverikt gödsel. De följande åren gödslar man direkt efter avslutad skörd innan midsommar.

Jorden måste hållas ogräsfri. Rensa försiktigt med redskap som inte går på djupet, för att inte skada rötterna. På hösten när sparrisplantorna gulnat och vissnat kan man skära ner dem vid marknivå. Det går bra att lägga på gödsel och kompost på senhösten, så att sparrisen kan tillgodogöra sig näringen tidigt på våren.

Sparrisskott är känsliga för frost. Om det kommer frost efter att de börjat visa sig, kan man skydda dessa med hjälp av väv eller uppochnedvända krukor.

Vit sparris får man från att kupa vanlig grön sparris. Skott som inte får ljus blir bleka. Foto: Istock

Odla vit sparris

Tyskar och Holländare föredrar att odla vit sparris. Hos oss är det den gröna som säljer bäst. Vit och grön sparris kommer från samma växt. Skillnaden ligger i odlingssättet. Sparrisens skott blir blekta om de täcks av jord. Smakmässigt har den vita sparrisen en högre halt bitterämnen och fibrer, samt måste skalas. Den gröna är mjällare och har kraftigare smak. Samtidigt är den vita sparrisen inte lika känslig för frost som den gröna, då den skyddas av jorden.

För att odla vit sparris bör man öka planteringsdjupet och radavståndet så att det går att kupa upp jord över plantorna. Första året odlas plantorna på samma sätt som de gröna. Året därpå börjar man att kupa upp jord över dem innan skotten börjar skjuta upp ur marken på våren. Jordlagret som täcker plantan ska vara lika högt som skotten man förväntas skörda. När dessa visar sig vid ytan är det dags. För undan jorden närmast knoppen, stick med ett sparrisjärn i jorden och skär av nere vid basen. Återställ sedan sängen genom att fylla tillbaka jorden. Skördetid och skötsel är densamma som till grön sparris.

Sparrissorter för nordiskt klimat:

'Axel'. Svensk sort framtagen på Gotland. Medeltidig och medeltjock. Resistent mot rost och gråmögel.
'Gijnlim'. Holländsk tidig sparris med tunna skott. Kräver mer vattning, men ger i gengäld högre avkastning än andra sorter.
''Grolim'. Även den en holländsk tidig sort med mycket kraftiga skott. Mindre mottaglig för gråmögel.
'Ramada'. Är en medeltidig tysk sparris. Bra växtsätt och tolerant mot gråmögel.
'Rambo'. Den vanligast odlade sparrisen i Sverige. Tysk tidig sort med mycket tjocka skott. Fixar tyngre jordar. Tolerant mot gråmögel. Ger röda dekorativa bär på hösten.
'Rapsody'. Är en hanhybrid som kommer lite senare än 'Rambo'. Lämpar sig även för odling av vit sparris.
'Primaverde'. En hanhybrid. Tidig skörd. Ljusgröna, medeltjocka mjälla skott med mild söt smak. Särskilt framtagen för odling av grön sparris. Delikatess som rå.
'Thielim'. Holländsk sparris som är medeltidig. Kan ge en del öppna toppar.

Se även: