Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Odla potatis i säck. Glöm inte dräneringshål! Efter hand som potatisen kupas viks säcken upp för djupare utrymme.
Odla potatis i säck. Glöm inte dräneringshål! Efter hand som potatisen kupas viks säcken upp för djupare utrymme.
Odla potatis i säck. Glöm inte dräneringshål! Efter hand som potatisen kupas viks säcken upp för djupare utrymme.
Odla potatis i säck. Glöm inte dräneringshål! Efter hand som potatisen kupas viks säcken upp för djupare utrymme. Foto: Shutterstock

Odla potatis i hink och kruka på balkongen

Visst kan man odla potatis på balkongen! Du sätter dem i kruka eller hink i stället för direkt i jorden.

Potatis i kruka kan ge en kickstart och tidigare skörd. Här får du veta hur du gör!

Karina Brozinic

Odla potatis i hink och kruka

Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord. Du kan använda vanlig planteringsjord. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden.

En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 centimeter jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar. Täck med ytterligare 10 centimeter jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa. Kupa jorden gör man för att det bildas nya rotknölar längst med stammen så länge den är i kontakt med jord. Det säger sig självt att man på så sätt får en större skörd.

När sätta potatis i hink för tidig skörd?

Ska man plantera potatis direkt i marken behöver man veta att jorden "rett sig" (blivit fri från tjäle) och nått en temperatur av +8°. Det går fortare att odla potatis i hink och kruka, då man bara behöver ta hänsyn till hur varmt det är i luften. Frostfritt är det du ska sikta på för utplantering. Man behöver inte förgro eller förodla om man krukodlar potatis, men visst får man ett försprång om man startar inomhus, och då räknar man tillbaka 5-7 veckor från när man tror att man kan ställa ut odlingen på balkongen. Köp även tidiga potatissorter om det är det du är ute efter.

I en 10 liters hink eller kruka är 1-3 sättpotatisar lagom att plantera. Foto: Shutterstock

Skötsel av potatis i hink och kruka

Potatisodlingen bör stå soligt, men i direkt gassande sol. På en söderbalkong blir det lite för bra. Flytta in potatishinken till lite skugga när solen står på som mest. Vattna regelbundet när skotten börjar visa sig. Jorden ska genomvattnas men inte stå sur innan nästa gång. När blasten blivit ungefär 10 centimeter hög är det dags för kupning. Det innebär att man för på mer jord runt stjälkarna, så att ett större rotsystem utvecklas från stjälkarna och bildar fler knölar. Jorden skyddar även knölarna från solljus. Om de blir exponerade för ljus bildas det giftiga ämnet solanin, som gör potatisen oätlig. Kupa efter hand som potatisarna växer, men täck inte bladen.

Skörda krukodlade potatisar

Alla potatisar följer inte regeln att de är färdiga att skördas när de blommar. Kolla lite försiktigt i jorden i kanten av hinken/krukan efter knölar. Det går att ta upp några stycken färdiga potatisar, lägga tillbaka jorden och låta plantorna växa lite till. Alternativt gräver man upp hela och skördar. Det finns specialkrukor för potatis, där man kan lyfta på ett lock i sidan och skörda lite efter hand. 

Odla inte potatis i samma jord år efter år!

Jorden bör inte återanvändas till potatis året efter, då det finns risk för att man överför jordburna sjukdomar. Använd alltid färsk jord till potatis. (På friland rekommenderas växelbruk.) Jordförbättra och odla något annat i stället i den gamla jorden. Eller så slänger man jorden på en kompost där jorden först måste bränna ordentligt innan man kan använda den till potatis igen.

Se även: