Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en del grönsaker som man enkelt kan odla inomhus på fönsterbrädan.
Det finns en del grönsaker som man enkelt kan odla inomhus på fönsterbrädan.
Det finns en del grönsaker som man enkelt kan odla inomhus på fönsterbrädan.
Det finns en del grönsaker som man enkelt kan odla inomhus på fönsterbrädan. Foto: Shutterstock

Odla på fönsterbrädan! Bästa tipsen för inomhusodling

Vill du odla dina egna grönsaker och kryddor, men saknar trädgård eller balkong? Då är fönsterbrädan ett perfekt ställe att odla på. Här är bästa tipsen för inomhusodling!

Alla har inte en stor trädgård där man kan odla massa grönsaker och kryddor i pallkragar eller i växthus. Men det finns sätt att trotsa bristen på yta nämligen genom att odla inomhus på fönsterbrädan.

Krasse

Så fröna på ett fuktigt hushållspapper, skörda när de första bladen har kommit. Foto: Adobe Stock

Det enklaste du kan odla hemma är krasse. Sprid fröna tätt på dubbelt hushållspapper, håll papperet fuktigt. När de första bladen (hjärtbladen) har utvecklats kan du skörda genom att klippa av stjälken och allt grönt. Krassefrön säljs i fröhandeln eller hälsokostbutiker. Så här lätt odlar du nyttiga och goda mikroblad!

Basilika och persilja

Ofta köper man hem krukor med persilja och basilika när man enkelt kan odla kryddorna hemma. Så frön i en kruka med minst 15 centimeters djup. Skörda när bladen är 5-10 centimeter. Vill du ha större blad krävs det mer jord och en större kruka. Så får du basilikan från mataffären att hålla! 

Fleråriga kryddväxter som timjan

Timjan, oregano och mynta är andra kryddor passar perfekt på fönsterbrädan. De gråbladiga växterna behöver mest ljus. Plantor säljs året om i trädgårdsbutiker. Plantera dem i en större kruka och odla som krukväxter. 

Tomat och chili

Är du sugen på att odla chili kan du antingen köpa redan utdrivna plantor eller fröer i trädgårdsbutiken. Foto: Adobe Stock

Chilipeppar och kruksorter av tomater tycker om mycket sol. Det går utmärkt att odla inomhus så länge det är rejält soligt. Det finns ofta färdiga plantor att köpa på trädgårdsbutiken om du inte vill så fröerna på egen hand. Två omplanteringar behövs för att plantan ska bli nöjd. Tänk på att det kan dröja ett tag innan du får njuta av din skörd från chilin och tomaterna. Så här lyckas du med chilin – och så här blir du proffs på tomatodling!

Gurka – perfekt att odla i kruka

Soliga fönster är en den perfekta platsen för att odla gurka. Gurkor älskar vatten och behöver vattnas ofta, vid ojämn vattning kan plantan lätt drabbas av mjöldagg. När gurkplantan får sina första blommor behöver den planteras om till en större kruka. 

Sallad och rucola

Du kan enkelt plantera bladgrönsaker hemma i en kruka. Det finns många olika sorters sallad som kan odlas inomhus – plocksallad, mangold, rucola och romansallad. Så fröerna grunt i en rejäl kruka med hål i botten, vattna så att jorden inte torkar ut – slarvar du med vattningen får du en besk sallad. Har du inte tid att vänta på att fröna ska börja gro kan du köpa plantor på trädgårdsbutiken i stället.

LÄS MER: Så enkelt odlar du egen rucola – bästa tipsen för bra skörd 

Avokado

Ta avokadokärnan och skölj den ordentligt, med med tre eller fyra tandpetare stick in i kärnan och sätt i ett glas vatten. Foto: Adobe Stock

Med en avokadokärna (och mycket tålamod) kan du få din alldeles egna avokadoplanta. Spara kärnan när du ätit avokado. Sköljt den ordentligt, stick in tre eller fyra tandpetare och lägg i ett glas vatten med den breda sidan nedåt. Ställ glaset med kärnan i ett varmt och soligt fönster, se till att det hela tiden finns rikligt med vatten. Efter några veckor har du en liten planta att plantera i jord i en kruka som är cirka 25 centimeter i diameter. Vattna regelbundet men försiktigt. Det är en fin planta, men att få avokado på den är desto svårare.  Superenkla tricket för att odla din egen avokadoplanta!  

Vitlök

Vanligtvis odlas vitlök utomhus, men det går även att odla inomhus i en kruka. Plantera klyftorna en och en på cirka 4-5 centimeters djup, med den spetsiga sidan uppåt några centimeter emellan varje klyfta. Se till att inte övervattna jorden, om jorden är för blöt riskerar löken riskerar att ruttna. I en kruka blir inte stora lökar med klyftor, men den får jättegod blast som du enkelt klipper av precis som gräslök. När vitlöken inte orkar producera mer blast drar du bara upp, och så sätter en ny klyfta. 

Odla purjolök från rot i ett glas vatten

Du kan odla purjolök från roten i ett glas vatten. Foto: Istock

Har du köpt hem purjolök från affären? Släng inte rotändan! Låt 2-3 centimeter blast närmast roten vara kvar och sätt den i ett glas vatten så att rötterna täcks. Byt vatten varje eller varannan dag. Och snart har löken vuxit till sig, det går att låta den stå kvar i vattnet – men kan med fördel planeras i en kruka med jord efter några veckor för att få mer näring. Så lyckas du odlar purjolök hemma!

Paprika

En varm lägenhet är toppen för paprikan. Dy ska dock vara medveten om att paprikaplantan kräver nästan åtta liter luftig och mullrik jord. Precis som chilin älskar paprikan ett soligt och varmt läge. En planta beskärs till 3-4 grenar och binds upp eller stöttas.

Citrusträd för soliga fönster

Med tålamod och omsorg kan du njuta av goda små citroner när ditt citronträd blomstra. Foto: Adobe Stock

Citronträd älskar sol, de flesta träd behöver mellan 8 och 12 timmar med solljus för att frodas. Det finns även apelsinträd i miniformat att köpa och precis som citronträd behöver de massor av solljus och en rymlig kruka. Mellan vattningarna är det bra att låta jorden torka. Skörda frukten direkt när den blir orange, för bästa smaken. 

LÄS MER: 5 fina träd du kan odla på fönsterbrädan

Svamp

Det kanske låter konstigt men det att odla svamp hemma i lägenheten. Champinjoner, ostronskivling och kungsmussling – numera finns det färdiga kit där du endast tillsätter vatten och på några veckor kan du skörda svampen. 

LÄS MER: Odla egen ingefära i Sverige – så gör du

LÄS MER: Paret odlar bananer året om – utan uppvärmning

Se även: