Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tomater, sallat, kryddor... mycket går att odla på liten yta.
Tomater, sallat, kryddor... mycket går att odla på liten yta.
Tomater, sallat, kryddor... mycket går att odla på liten yta.
Tomater, sallat, kryddor... mycket går att odla på liten yta. Foto: Istock

Odla på balkongen – tips på lättodlade kryddor, grönsaker, frukt och bär

Drömmen om köksträdgård kan bli verklig även för den som bara har en liten balkong. Kryddor, tomater, potatis – till och med äpplen – går utmärkt att odla i kruka på balkongen. 

Här är bästa tipsen för att fixa en ätbar balkongodling!

Ingenting är godare än att äta hemodlat – dessutom slipper man oroa sig över att frukten och grönsakerna är besprutade eller har transporterats långa sträckor.

En annan fördel med att odla egna grönsaker är att man kan testa nya sorter som inte går att köpa i mataffären. Antingen genom att välja och vraka bland det stora utbudet av fröer som finns eller genom att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken. 

Sol, vatten, jord och näring

Alla köksväxter behöver minst sex timmars direkt sol om dagen för att utvecklas bra, så på en balkong i norrläge minskar chanserna att lyckas med odling rejält. Kraftiga plantor av kryddväxter kan dock fungera, även om de inte växer till sig lika snabbt igen när man börjar skörda.

Utmaningen med balkongodling är att risken för uttorkning är stor. De flesta grönsaker är känsliga mot torka och blir sämre i smaken. Därför är det är viktigt med så jämn bevattning som möjligt, och man kan behöva vattna mindre krukor varje dag. Så ju större planteringskärl man kan ha, desto bättre. Glöm inte fat under krukorna, om vatten riskerar att rinna ner till grannarna.

Potatis går bra att odla i kruka. Satsa på rejäla krukor eller bygg egna odlingslådor för att slippa vattna så ofta. Glöm inte att det måste vara dräneringshål i botten så att vatten inte blir stående. Foto: Shutterstock

Satsa på en bra, lite dyrare, urnjord (så kallad U-jord) – avsedd för just krukodling. Den innehåller bland annat fukthållande material och långtidsverkande gödsel. Efter några veckor har dock näringen i jorden tagit slut, och man måste vattna regelbundet med flytande näring.

Utvecklingstid...

... är den tid det tar mellan sådd och skörd. Det varierar så klart beroende på vilken växt det är. Rädisa kan skördas redan efter cirka 25 dagar, sockerärt efter 60 dagar och squash efter 90 dagar. Att jämföra med tomat och chili som har mellan 120 och 150 dagars utvecklingstid.

Vad kan man odla på balkongen?

Snabbodlade grönsaker och växter

Asiatiska bladgrönsaker, som mizuna, tatsoi med flera, med smaktoner av kål och senap finns som frömix. Strö fröna tätt i en balkonglåda och skörda vartefter.
Druvgurka. Små gurkor med lång skördetid. Bör bindas upp. Har man inglasad balkong kan man odla en mer värmekrävande växthusgurka.
Mangold. Ett par, tre plantor fyller lätt upp en kruka och kan skördas länge.
Plocksallat finns i massor av sorter. Så tätt och skörda späda blad efterhand.
Rädisa är snabbväxande. Så glest, skörda, och så på nytt.
Rättika är rädisans storebror. Har lite längre utvecklingstid om man vill ha dem fullvuxna.
Sockerärter finns som både klättrande och låga sorter.
Squash växer snabbt och ger stor skörd från endast en planta i en stor kruka. Välj gärna en sort med små frukter, eller en med buskigt växtsätt. Går att så i juni (sätt två frön mitt i krukan och ta bort det ena skottet om båda gror) eller köp en färdig planta.

Ju mer du skördar av sockerärterna, desto fler nya blommor – och därmed ärtskidor – kommer det. Foto: Shutterstock

Odla ännu snabbare – ta en genväg 

I trädgårdshandeln, både den fysiska och på nätet, finns det färdiga små grönsaksplantor att köpa. Satsa på sånt som växer ovan jord – så som chili och tomat – eftersom rotfrukter, som morötter, sällan klarar en omplantering. 

Grönsaker för kruka – fler tips

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du även fröså inomhus under våren för att få skörd i sommar. 

Fler tips på grönsaker: 

Paprika

Gurka

Potatis 

Rabarber 

Spenat

Senapskål (Rucola)

Aubergine

Rödbeta

Vitlök

Lök

Vattenkrasse

Störböna

Fänkål

Återodla och få mer grönsaker helt gratis

Många grönsaker som man köper i affären kan få ett andra liv genom att sättas i vatten eller kruka. En förutsättning är att det finns en stamdel eller rot som kan bilda nya rötter. Då kommer växten att så småningom även börja utveckla nya blad. Det blir inte samma storlek och utseende som på den ursprungliga plantan, men det blir en liten skörd (sallat kan dock växa till full storlek i en stor kruka utomhus). 

Selleri får nytt liv i ett glas vatten. Foto: Shutterstock

Tryck ner bottenbiten av stjälkselleri, purjolök, kruksallat eller sallatskål i en kruka med fuktig jord, eller ställ den i en skål med vatten, så kommer det snart nya blad. Sätt ner toppen på en morot, så kommer det ny ätlig blast. Lök eller klyftor av vitlök som börjat gro får ny, god blast om man sätter dem i jord. Det går att återodla på detta sätt även inomhus!

Kryddor att odla på balkongen – köp färdiga plantor och skörda hela säsongen

Plantera en kryddlåda med basilika, persilja, timjan, rosmarin, koriander och gräslök och du kan skörda kryddor till maten hela sommaren och långt in på hösten. Klipp på ett ställe, och låt sedan nya skott växa fram innan du klipper där igen. Säkrast är att satsa på lite större plantor från trädgårdsbutiken, men det kan gå att använda köpekryddor från affären också.

Kryddor för kruka – fler tips

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen. Komplettera med ettåriga kryddor.
Fler tips på kryddor:

Fransk dragon

Oregano

Dill (Ettårig)

Salvia

Mynta

Citronmeliss

Fixa en härlig kryddodling på balkongen. Foto: Shutterstock
Pelaräpple kan planteras i en rejäl kruka på balkongen. Foto: Shutterstock

Odla frukt och bär på balkongen

Träd och buskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Björnbär kan slingra runt räcket och smultron och jordgubbe kan man odla i ampel. 

Frukt och bär för kruka – fler tips

Ett tips är att köpa plantor av månadssmultron eller remonterande (återblommande) jordgubbar, så finns det något sött att mumsa på hela sommaren! Läs om hur du odlar jordgubbar på balkongen här! 

Fler tips på frukt och bär:

Blåbär

Physalis

Äpple

Hallon

Vindruva

Kiwi

Odla exotiska frukter på inglasad balkong

Har du en inglasad balkong, investera i en 1–2 kW elfläkt med termostat som går i gång vid 5–8°C (en så kallad frostvakt), så kan du odla en hel radda exotiska växter så som citrus och olivträd. På sommaren är det viktigt att ventilera så att det inte blir för varmt. De här växterna behöver 0–10 grader varmt på vintern.

Exotiska växter för kruka – fler tips

Exotiska växter så som citronträd går att odla på inglasade balkonger och behöver övervintras frostfritt.

Fler tips på exotiska växter:

Aprikos

Nektarin

Persika

Apelsin

Lime

Passionsfrukt

Lemonguava

Granatäpple

Fikon

Blanda ätbara blommor med dina kryddor och grönsaker. Foto: Shutterstock

Odla ätbara blommor på balkongen

Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Blanda in några ätbara blommor som ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten. Kryddtagetes, krasse, hornviol, ringblomma och lavendel är vackra blommor som går att äta. 

Några goda råd till balkongodlare

Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 centimeter djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10–15 centimeter djup.

• I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.

• Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna.

• Efter 3–4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.

• Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare!

Se även: