Att odla med barn är både roligt och lärorikt. Samtidigt som du odlar barnets intresse – växer ni tillsammans. Foto: Istock

Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera

Att odla med barn ska vara roligt, enkelt och helst ge resultat fort! Här är några tips på saker att odla – från smörgåskrasse till smultron och potatis. Eller varför inte bli en bajsodlare – bara namnet kommer att göra succé hos de små!

Att odla med barn är både roligt och lärorikt. Att omge sig med grönska är också bra för vårt välmående, oavsett om du gräver i trädgårdslandet eller pysslar med planteringar på fönsterbrädan har det en återhämtande effekt. Samtidigt som du odlar barnets intresse – växer ni tillsammans.

Odla med barn i förskolan

I förskolan är det populärt att odla. Det är ett bra pedagogiskt sätt att lära barn mer om natur, miljö och var maten kommer ifrån. Ofta planterar man enkla saker så som ärtskott och fruktkärnor i toarullar – saker som ger snabb utdelning och kan odlas på fönsterbrädan. Men också mer långsiktiga projekt blir spännande att följa, så som att odla potatis i pallkrage. 

Gör det lätt – en tom äggkartong är perfekt att odla i! Foto: Shutterstock
Odla krasse i ett äggskal är ett enkelt och roligt pyssel. Här blir en bit kartong utklippt och ritade som en hare en äggkopp och fint pyssel till påsk. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Odla groddar i äggskal – så här fint blir det 

Bli en bajsodlare! Kul att odla med små barn

En favorit bland många barn är att bli en bajsodlare. Ja, bara namnet kommer att leda till många skratt med barn i rätt ålder. Vad det handlar om är att väcka nyfikenheten för djur, natur och odling genom att helt enkelt ta reda på vad djuret har ätit. 

Gå ut i skogen och leta rätt på några harpluttar, plantera dem i jord förslagsvis i en avklippt mjölkkartong och vänta några veckor. Så småningom kommer det att börja växa och avslöja vad haren ätit för något. Kanske är det inget att skörda till middagen – men ett kul experiment!

Vad kan man odla med barn?

Bäst är att odla sådant som barnen gillar. Även om smörgåskrasse odlad på en bomullsbädd i fönstret, är något av de mest lätt- och snabbodlade som finns, är det få barn som skriker efter det på mackan. Däremot är smultron något de flesta barn tycker om. 

Samtidigt är odling ett bra sätt att få barn att smaka på sådant som de annars inte hade testat. När man själv fått plantera, vattna och sköta om sin växt blir det mer spännande att även smaka på den när det är dags att skörda. 

Att odla med barn är både roligt och lärorikt. Samtidigt som du odlar barnets intresse – växer ni tillsammans. Foto: Istock
Att plocka smultron och trä på ett strå hör barndomens somrar till. Foto: Shutterstock

Fler växter som är lätta att odla

Groddar och skott är både lättskötta och extremt snabbodlade – på bara några dagar har de gått från frö till färdig mat.
• Ärter är snabbodlade och olika typer av bönor är enkla att odla och kan skördas flera gånger under sommaren.
• Sallat av olika sorter växer också snabbt.
• Lök och vitlök hör också till de växter som är lättodlade.
Rädisor växer snabbt och på bara några veckor är de redo för skörd – sedan är det bara plantera nytt och skörda igen.
Pumpa, morötter, potatis, rabarber, jordgubbar, tomater och många kryddor är andra lättodlade växter.
• Vill ni odla blommor är slingerkrasse, solros, vallmo och ringblomma några exempel på fröer som man kan direktså utomhus i början av sommaren.
• Sommarmalva, gurkört, rosenskära och blåklint är också tämligen lättodlade och passar bra om du vill blanda blommor och grönsaker i planteringen.

LÄS MER: Samplantera grönsaker och blommor i kruka – snyggt och nyttigt! 

Odla enkelt i pallkrage

En pallkrage är lättskött och går att ställa både på gräsmattan, altanen eller på balkongen. Låt barnen få vara med och bygga och måla lådorna – gör dem små och låga så att barnen kommer åt överallt.

Bygg och fäst en spaljé på pallkragens ena sida eller ställ den i mitten av lådan. Låt barnen fylla på med jord och glöm inte att låta dem planera och sköta sin rabatt själv – med eget ansvar blir det mycket roligare. 

ANNONS: Lär dig allt om att odla i pallkrage (extern länk)

Odla med barn inomhus

Man behöver inte ha en trädgård för att kunna odla med barnen. Det finns massor av grönsaker, kryddor och till och med små träd som går att odla inne på fönsterbrädan.

Rädisor, tomater, kryddor och paprika är några exempel. HÄR hittar du mer om vad du kan odla inomhus! 

Glöm inte att låta barnen planera och sköta sin rabatt själv – med eget ansvar blir det mycket roligare. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips 

LÄS MER: Gjuta i betong – tips och inspiration till nybörjaren

 

ANNONS: Få planteringsråd från en expert! Gardy ger enkelt råd i mobilen – boka möte med våra trädgårdsdesigner, arborister, trädgårdsmästare eller anläggare (Extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!