Odla kryddor på tre olika sätt – ordna en blandad trädgård, skapa en kryddträdgård eller odla i krukor eller baljor.
Odla kryddor på tre olika sätt – ordna en blandad trädgård, skapa en kryddträdgård eller odla i krukor eller baljor. Foto: Nina Bergström

Odla kryddor – tips på hur du gör det bäst

Odla kryddor är både enkelt och givande. De är vackra att vila ögonen på, doftar och smakar fantastiskt samt lockar till sig fjärilar och bin.

Det spelar ingen roll om du har en balkong eller trädgård – kryddväxter kan frodas nästan var som helst. Det viktigaste är att välja en solig plats.

1. Skapa en ­kryddträdgård

  • Hitta en solig och torr plats i trädgården. Ordna en bädd med porös trädgårdsjord, blandad med lite sand. Skapa en örtagård med små odlingsrutor eller låt den ena plantan växa in i den andra. I den ordnade örtagården är det lättare att hålla efter plantor som gärna sprider sig, till exempel mynta.
  • Se till att du kan jobba från alla håll med redskap eller lägg ut tramp­stenar. Av höga växter ­behöver du bara ha en planta men av låga bör du ha minst tre.

    HÄR kan du köpa din fröer!

2. Odla i krukor eller baljor

  • Kryddor går utmärkt att odla i kruka, balja eller balkonglåda.
  • Fördelen med att odla i kruka är att du lätt kan flytta örterna.
  • I en stor balja kan du få rum med fler olika kryddörter som du använder i köket ofta som timjan, oregano, salvia och rosmarin.

3. Ordna en ­blandad rabatt

  • Många fleråriga örter är vackra och blandas med fördel med fleråriga blommor som stormhatt, riddarsporre och pion. Matcha örterna med blommor som har samma växtkrav.
  • Bra marktäckare är timjan, oregano och citronmeliss som med aromatiska blad och lila blommor är några favoriter.

 

 HÄR kan du läsa mer om odling

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande