Odla kryddor – här är 12 kryddor du kan så

Basilika passar till pesto. Det här är den klassiska basilikan i medelhavsköket. De stora bladen passar också i sallader.

1 av 5: Basilika passar till pesto. Det här är den klassiska basilikan i medelhavsköket. De stora bladen passar också i sallader.

En inte lika vanlig basilikasort är mörkbladik basilika. Den trivs bra i kruka på skyddad plats, i växthuset eller inomhus på fönsterbrädan.

2 av 5: En inte lika vanlig basilikasort är mörkbladik basilika. Den trivs bra i kruka på skyddad plats, i växthuset eller inomhus på fönsterbrädan.

Citrongräs – inte att förväxla med citronverbena.

3 av 5: Citrongräs – inte att förväxla med citronverbena.

Persilja. Övervintrade plantor ger fin vårskörd. Förkultiveras inomhus i mars-april för utplantering i maj-juni.

4 av 5: Persilja. Övervintrade plantor ger fin vårskörd. Förkultiveras inomhus i mars-april för utplantering i maj-juni.

Oregano trivs bra söderut. I juli-augusti får den rosalila blommor.

Foto: Nina Bergström

5 av 5: Oregano trivs bra söderut. I juli-augusti får den rosalila blommor.

Odla kryddor hemma är lätt. Och roligt.

Basilika, koriander, oregano, citronmeliss, mynta, dill... Det finns massor av sorter att välja mellan.

Här är 12 kryddor du kan sätta i gång med.

Andra har också läst

1. Basilika – storbladig basilika

Ocimum basilicum 'Aton'

Passar som pesto

Sallatbasilika med aromatiska blad. Den klassiska basilikan i medelhavsköket. De stora bladen passar i sallader och till basilikadolmar men går även bra att använda till pesto, såser med mera. Ljuslila, dekorativa och ätliga blomspiror.

 

HÄR kan du köpa din kryddfröer!

2. Basilika – mörkbladig basilika

Ocimum basilicum 'Summer surprise'

Trivs i kruka

Basilika är värmeälskande och trivs bäst i kruka på skyddad plats, i växthuset eller inomhus på fönsterbrädan. Snyggt blir det att blanda olika sorters basilika i en stor kruka. Det finns flera mörkbladiga sorter som står fint till de gröna.

 

Läs också: Så lätt kan du odla chili själv

 

3. Citrongräs

Cymbopogon flexuosus

Asiatiskt gräs

Inte att förväxla med citronverbena. Detta är ett asiatiskt gräs, det är den nedre delen av stjälken som används, finhackad eller krossad som får koka med. Smaken är stark och frisk och denna krydda används flitigt i det asiatiska köket till soppor, grytor och te.

 

4. Rosmarin

Rosmarinus officinalis 'Rosig'

Aromatisk

Halvbuske med grågrönt, ­aromatiskt, barrlikt bladverk.
Kvistar skördas hela före blom och används i kryddblandningar. ­Dekorativ prydnadsväxt med ­buskigt växtsätt för krukor, lådor och friland. Måste övervintras svalt och frostfritt.

 

5. Timjan

Thymus vulgaris

Odla i soligt läge

Timjan är flerårig och blir ungefär 30 centimeter hög. Blommorna är lila och bladen små. Odla i soligt läge i lätt och väldränerad jord. Föröka med sticklingar eller delning. Timjan kan dras upp från frö på våren. Frön och plantor finns i de flesta handelsträdgårdar.

 

Läs också: Så fixar du egna planteringskrukor

 

6. Oregano

Origanum vulgare

Trivs söderut

Mejram är en nära släkting till ­oregano. Flerårig och härdig i södra Sverige. Får rosalila ­blommor i juli, augusti. Plantera soligt och väldränerat i inte alltför näringsrik jord. Förökas med ­delning eller frösådd. Finns hos de flesta handelsträdgårdar.

 

7. Persilja

Petroselinum crispum 'Gigante d'Italia/Hilmar'

Förkultivera

Kryddpersilja med extra stora, goda blad. Stadiga stjälkar som kan användas som sparris. Så på friland på våren när jorden reder sig eller tidig höst. Övervintrade plantor ger fin vårskörd. Förkultiveras inomhus i mars-april för utplantering i maj-juni.

 

8. Koriander

Coriandrum sativum 'Rani'

Bladkoriander

De späda bladen har mild, fin smak och används som persilja, i sallader med mera. Utmärkt för infrysning. Så direkt på friland när jorden reder sig. Vattna före sådd och håll ­fuktigt under grotiden. Så i omgångar för tillgång under hela säsongen. Självsår sig.

 

Läs också: Kolla in den mycket märkliga chilin

 

9. Gräslök

Allium schoenoprasum

Lättsådd perenn

Krydda med mild löksmak. Den är perenn och lättodlad både inomhus i kruka och ute i rabatten. Går lätt att fröså eller så köper man plantor. Vill ha mullrik, välgödslad jord och inte torka. Skörda genom att klippa av bladen, men spara några så den orkar producera nya.

 

10. Dill

Anethum graveolens

Så på solig plats

Ettårig växt som blir cirka 70 ­centimeter hög. Så i omgångar från månadsskiftet april/maj på solig och skyddad plats. Jorden skall vara mullrik. Dill är känslig för torka.Använd bladen färska eller frysta. Skörda frön när blomhuvudena blir bruna.

 

11. Mynta

Mentha

Passar i dryck

Det finns många sorters myntor, alla smakar gott och kan användas i mat och dryck. Trivs i sol eller halvskugga. Sprider sig så den kan vara lämplig att odla i en nergrävd kruka. Skörda genom att nypa av toppskott. Inför vintern kan du klippa ner plantan och frysa blad.

 

12. Citronmeliss

Melissa officinalis

Lättodlad

En flerårig växt som blir cirka 70 centimeter hög. Den är
lättodlad och sprider sig när den är etablerad. Köp en färdig planta eller dra upp den från frö på våren. Bladen skördas under hela ­växt­säsongen. Smakar bäst före ­blomning.

 

Läs också: Så lyckas du med vitlöken

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer