Grönkål – lättodlad och tålig. Och en favorit på julbordet.
1 av 6: Grönkål – lättodlad och tålig. Och en favorit på julbordet. Foto: Nina Bergström
Rödkål har lång hållbarhet.
2 av 6: Rödkål har lång hållbarhet. Foto: Nina Bergström
Vitkål klarar sig i matkällaren hela vintern.
3 av 6: Vitkål klarar sig i matkällaren hela vintern. Foto: Nina Bergström
Spetskålen ger snabb skörd.
4 av 6: Spetskålen ger snabb skörd. Foto: Nina Bergström
Broccoli kan odlas även i norr.
5 av 6: Broccoli kan odlas även i norr. Foto: Sandy Roecken
Längst ner i artikeln får du tips på hur du lyckas med kålen.
6 av 6: Längst ner i artikeln får du tips på hur du lyckas med kålen. Foto: Nina Bergström

Odla kål: 4 tips för att lyckas med alla sorter

Odla grönkål, vitkål, rödkål, spetskål eller broccoli. Det finns en mängd olika kålväxter som alla förgyller köksträdgården. Kål är nyttigt, användbart, gott och enkelt att odla. Se bara till att skydda plantorna mot alla skadedjur som gärna mumsar på bladen. Vi har tipsen som gör att du lyckas!

Grönkål

För att odla grönkål behövs inte speciellt gröna fingrar – den är lättodlad och tålig. Har du tur kan du skörda julbordsfavoriten ända fram till jul. Men för säkerhets skull – se till att frysa in för att garantera egenodlad kål till jul.

När: Precis som med broccoli sås grönkål i maj alternativt en månad innan utplantering.

Hur: Vill ha mycket ljus. Plantera i egen kruka när ett par bladpar börjar kika fram och plantera sedan ut när risken för frost är förbi. Plantavstånd 40 centimeter, radavstånd 40–50 centimeter.

Trivs i: Alla jordar, men allra bäst frodas grönkålen i näringsrik och välgödslad jord. Klarar sig bra även i halvskugga.

Mår bra av: Fuktig jord och mycket näring. Gödsla lite extra under sommaren. Ett annat alternativ är att täcka med gräsklipp. Luckra jorden och rensa bort ogräs regelbundet. Skörda allteftersom, ta de yttersta bladen först. Plantan tål minusgrader och står i bästa fall kvar ända till jul.

Vitkål, rödkål & spetskål

Satsa på vit- och rödkål om du vill ha kål som håller länge – de goda kålhuvudena klarar sig i matkällaren hela vintern. Spetskålen å sin sida är en härlig primör som ger snabb skörd.

När: Så inomhus i maj, eller en månad innan du har tänkt plantera ut plantorna.

Hur: Placera sådden ljust men lite svalt. När plantorna har utvecklat några bladpar är det dags att plantera om. Sätt varje planta i en egen kruka med planteringsjord. I början av juni, när frostrisken är över, kan du plantera ut. Spetskål ska sättas på ett radavstånd med 50 centimeter medan vit- och rödkål behöver 70 centimeter mellan varje planta. Täck med fiberväv.

Trivs i: Jord med ett högt pH-värde. Kål behöver mycket näring. Spetskål kan planteras i lätt jord men övriga kålsorter behöver en mullrik lerjord som har fått mycket gödsel på våren.

Mår bra av: Extra näring under sommaren. Framförallt vit- och rödkål behöver mycket näring. Täck jorden med gräsklipp så sjunker näring ner i jorden. Rensa bort ogräs och håll jorden lucker. Skörda allteftersom kålen har växt klart, när huvudena är fasta men innan de har börjat spricka.

Broccoli

Broccoli började odlas i ­Italien redan för tusentals år sedan. I Sverige går det att odla de härliga blomskotten även norröver.

När: Så inomhus i maj eller en månad innan utplantering.

Hur: Sådden ska stå ljust och svalt så fort fröna har börjat gro. Plantera om i egen kruka när ett par bladpar visar sig. Plantera ut när frostrisken är över. Plantavståndet ska vara 40–50 centimeter, radavståndet 50–60 centimeter. Täck med fiberduk för att skydda mot skadedjur.

Trivs i: Näringsrik jord med hög kalkhalt. I soligt läge.

Mår bra av: Ogräsrensning och luckring. Se till att jorden inte torkar ut. Känslig för torka. Odlar du i lätt jord bör du kupa upp jord runt plantorna så att de står stadigt. När knopparna i huvudet har utvecklats, men innan den gula blomfärgen syns, kan du skörda. Skär av toppskottet så att det blir 15–20 centimeter långt. Sidoskotten kan du skörda allt eftersom.

LYCKAS MED KÅLEN: 4 GRÖNA TIPS

Det finns många skadedjur som gärna ger sig på kålodlingarna. Här är tips på hur du skyddar kålen från jordloppor, sniglar och annan ohyra.

1. Sprid ut aska

Genom att smutsa ner ­plantorna med aska eller jord skyddar du dem mot jordloppor. De små skadedjuren gnager gärna hål på unga plantor. Se också till att vattna ofta när det är torrt och varmt.

2. Bred ut odlingsväv

Täck plantor noggrant med odlingsväv så att inga glipor syns. Detta skyddar mot jordloppor såväl som mot larver från kålfjärilen och kålflugan. Ett alternativ för att skydda plantorna mot den förre är att leta larver och ägg under bladen och döda dem.

3. Strö ut järnfosfat

Järnfosfat är godkänt i ekologisk odling och skyddar mot sniglar, som gillar kål. Järnfosfat tar kål på ungefär 70 procent av mördarsniglarna. Det går också att plocka sniglarna för hand, börja tidigt på säsongen och plocka i gryningen eller på kvällen.

4. Häll upp öl i skålar

Öl lockar till sig sniglar. Häll upp öl i skålar och ställ ut till hälften nedgrävda i jorden. Detta kommer att locka till sig en del sniglar och ta död på dem. Komplettera med ovanstående tips.

LÄS MER: Odla potatis: 10 bästa tipsen för en bra skörd

LÄS MER: Vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

LÄS MER: Odla i pallkrage – 11 oslagbara tips som gör dig till proffs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!