1 av 2
2 av 2: Att odla kräver tålamod. Och det gäller inte minst jordgubbsplantorna. För bästa möjliga skörd bör plantorna sättas redan sommaren innan. Foto: Shutterstock

Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen i sommar

Har du planer på att odla egna jordgubbar hemma? Kanske tänker du anlägga ett stort jordgubbsland eller satsar du på något mindre, som en pallkrage eller i en kruka på balkongen? Oavsett så är det superenkelt att odla jordgubbar. Men vissa saker bör du känna till – här är allt du behöver veta om jordgubbsodling!

Hur härligt är inte det, att kunna plocka och äta sina egna och färska jordgubbar? Har du inte gjort det förr så prova nu. Att odla egna är inte alls svårt. Och tänk på allt du kan använda dem till, förutom att äta dem färska med grädde eller glass; saft, sylt, kräm, mos, pannacotta eller smoothies. Jordgubbar går också bra att frysa in.

När kan man plantera jordgubbar? 

Det bästa av allt är att man kan plantera jordgubbar både på våren, sommaren och på hösten. Plantera tidigt på våren, eller i juli/augusti, så får du skörd året efter. Den allra bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland brukar vara i slutet av juli, men butikerna är redan i april, maj fyllda av knoppande plantor så det går bra att börja redan då. Bäst skörd får man när plantorna är två, tre år gamla. Första året är inte mycket att räkna med och efter fyra till fem år byter man ut till nya plantor och till en ny växtplats.

De tre första åren är då jordgubbsplantorna ger som bäst skörd. Därefter kan det vara läge att plantera nya plantor på en ny plats. Foto: Shutterstock

Hur odlar man jordgubbar? 

Det fungerar fint att plantera jordgubbar både direkt i jorden och i pallkragar. Det viktiga är läget som bör vara soligt och varmt. Här är fler tips:

Plantera aldrig jordgubbar på en plats där det tidigare vuxit jordgubbar. Man brukar säga att den jorden är ”trött” och därför ger dålig tillväxt.
För att underlätta skötseln måste allt ogräs rensas bort noga innan man planterar. Var försiktig och gräv inte för nära plantornas rötter.
Tillför stallgödsel ett tag innan själva planteringen eftersom det ökar mullhalten och tillför näring.
Har du sandblandad jord underlättar du ogräsrensning och underlättar för rötterna att bre ut sig.
Då pH-värdet ska vara runt 5,5 till 6,5 är det bra att blanda i en del torv eftersom det gör jorden porösare och sänker pH-värdet.
Plantera med ett inbördes avstånd av 30-40 centimeter och ett radavstånd på minst det dubbla. Täck inte plantornas ”hjärta” med jord, då kan de få svårt att skjuta i höjden. Annat att tänka på är att inte plantera för djupt. En bra måttstock är hur djupt de tidigare stått i krukan. Kör på ungefär samma.
Ett gammalt och bra tips är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar nämligen risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, vilket i sin tur minskar risken för gråmögel.
I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Däremot de nyplanterade måste vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Självvattning ska man undvika, det gör mer skada än nytta.
Vill du snabba på tempot kan du täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

ANNONS: Lär dig allt om att odla i pallkrage (extern länk)

Under vintertid kan man med fördel lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Foto: Shutterstock

Hur rensar och sköter man jordgubbslandet?

Under sommaren får man räkna med att det kommer nytt ogräs som måste rensas bort, men ta bara bort det ytligaste eftersom du annars kan skada rötterna. Man kan också täcka marken med något som både håller kvar fukten och hindrar ogräs från att växa.

Det kan hända att revor växter ut i raderna, då är det bara att lägga lite jord på så de rotar de sig innan man kapar dem. Sedan kan man plantera dem i krukor med vanlig planteringsjord och plantera ut till hösten.

Under vintertid kan man med fördel lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – men har ändå tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk.

Odla jordgubbar på balkong – i kruka, låda eller ampel

Har man ingen stor trädgård eller plats för en pallkrage, kan man odla jordgubbar i kruka eller blomlåda på balkongen. Det viktiga då är att se till att krukan har bra dränering, att vattna varje dag – speciellt under blomningen – så att plantan inte torkar ut. Använd krukkompost och placera krukan i ett soligt skyddat läge. 

Hängande jordgubbsplantor i amplar blir allt mer populärt. En sort som blommar i vitt och olika rosa eller röda nyanser, gör sig extra vacker i en ampel. Många ampeljordgubbar är så kallade remonterade, vilket innebär att de blommar och ger skörd flera gånger på säsongen och långt in på hösten.  

Med en återblommande ampeljordgubbe kan du skörda jordgubbar långt in på hösten. Foto: Shutterstock

Sjukdomar på jordgubbar

Egenodlade jordgubbar är fantastiskt, det enda negativa är egentligen att de ganska lätt drabbas av sjukdomar. Bästa sättet att undvika sjukdomar är att inte odla för tätt, undvika överdosering av kvävegödsling, välja motståndskraftiga sorter och inte vattna på kvällarna. De mest tåliga sorterna är Dania, Korona, Polka och Honeoye. 

Sedan ska man också efter skörden komma ihåg att klippa bort gamla blad några centimeter över kronorna.

Här är några sjukdomar som kan drabba dina jordgubbsplantor:
Gråmögel på jordgubbar: Visar sig i form av ett grått ludd när bären mognar. Orsakas av fuktiga förhållanden.
Mjöldagg på jordgubbar: Här bildas en gråbrun hinna på blad och blommor. Inträffar när det är problem med vattenupptagningen.
Spinnkvalster och jordgubbskvalster: Plantorna blir missfärgade och förtorkade.
Jordgubbsnematoder: De deformeras, bladen förkrymps och får en konstig grön färg. Vid angrepp uteblir skörden.

LÄS MER: Odla potatis – 10 bästa tipsen för en bra skörd 

LÄS MER: Därför ska du plocka bort fröna från dina jordgubbar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!