Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Har du ingen trädgård? Det går ju utmärkt att odla ätbart på fönsterbrädan i stället! Olika groddar är något av det enklaste. Foto: Shutterstock

Odla inomhus – bästa tipsen för fönsterbrädan

Drömmer du om att kunna odla egna kryddor och grönsaker hemma – men varken har trädgård eller balkong? Ingen fara! Det finns massor av växter du kan odla inomhus på fönsterbrädan. Här är några tips!

LEVA&BO Redaktionen

Att odla på fönsterbrädan är inget dåligt alternativ alls. Känslan av att se något växa upp ur jorden, något som man sått själv, är oslagbar. Men läget du plantera på behöver vara soligt och ljust. Annars krävs växtbelysning, gärna lysrör i reflekterande armatur. 

Mikroblad som krasse

Detta är enklast. Odlas på samma sätt som vi sådde smörgåskrasse som barn. Sprid tätt med frön på dubbelt hushållspapper som hålls fuktigt. Skörda när de första bladen (hjärtbladen) utvecklats genom att klippa av all grönska. Kallas ibland ”spirblad”. Frön säljs i fröhandeln eller hälsokostbutiker.

LÄS MER: Odla groddar i äggskal – så här fint blir det 

Småblad som persilja och basilika

Småblad är ett annat alternativ, det vill säga bladväxter som får växa till sig och bli riktiga plantor. De odlas i jord, cirka 3-4 centimeter. Skörda när bladen är 5-10 centimeter. Du kan odla större blad, men då krävs mer jord och det blir jobbigt att hantera rent praktiskt med så stora jordmängder. Sallat, amarant, portlak, persilja, broccoliblad, basilika är exempel på småblad som är bra att odla.

Fleråriga kryddväxter som timjan

Timjan, oregano och mynta passar perfekt i köksfönstret. Plantor säljs året om i trädgårdsbutiker. Plantera om i en något större kruka och odla dem som krukväxter. Gråbladiga kräver mest ljus.

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma 

Chili och tomater 

Chilipeppar och kruksorter av tomater trivs också. Köp plantor eller skynda dig att så. När krukan är full av rötter planterar du om i en något större kruka (dra ut jordklumpen och kolla). Var beredd på att två omplanteringar behövs. Slutligen – håll koll på lössen!

Foto: Shutterstock

Paprika

Eftersom paprika inte gillar blåst och behöver mycket värme är lägenheten ett bra alternativ. Man ska dock vara medveten om att de kräver nästan åtta liter jord. Paprika trivs bäst i ett soligt och varmt läge med en luftig, mullrik jord. En planta beskärs till 3-4 grenar och binds upp eller stöttas.

Tomater

Tomater kan frodas i både trädgård och krukor. Välj en 15 centimeters (eller större) kruka som du kan ha på en varm plats som ger 12 timmars ljus per dag.

Avokado

Det kan tyckas konstigt, men allt du behöver för att få en ny avokado är en annan avokado. När du har tagit ur kärnan och sköljt den ordentligt, stick in tre eller fyra tandpetare och lägg i ett glas vatten med den spetsiga sidan uppåt. Placera glaset i ett varmt och soligt fönster och se hela tiden till att det finns rikligt med vatten. På några veckor kommer du att ha en växt som är redo att planteras. Plantera i en kruka och låt vara på en solig plats. Vattna regelbundet men försiktigt.

LÄS MER: Superenkla tricket för att odla din egen avokadoplanta 

Vitlöskblast

Att odla fram hela vitlökar inomhus kan vara svårt. Däremot kan du enkelt odla vitlöksblasten, som påminner om vårlök, och är jättegod att ha i maten. Allt du behöver är en liten kruka och en vitlöksklyfta.

Rädisor

Rädisor är hälsosamma och perfekt att ha i sallad. Dessutom går de att odla snabbt för stressade och upptagna lägenhetsinnehavare. Allt fröna behöver är en fyraliterskruka och tillräckligt med fukt för att trivas.

Morötter

Morötter, liksom de flesta rotfrukter, går utmärkt att plantera i blomlådorna om du har extra utrymme över. För att kunna växa, behöver morötter en låda som är 20 centimeter djup och bred, med hål för dränering.

Foto: Shutterstock

Citrusträd

Små citronträd, speciellt Meyer citronträd, kan vara både vackra och sprida en underbar doft i hemmet - så länge de får massor av solljus. Citroner kan vara lite luriga, men mycket givande om du vet hur du ska ta hand om dem. De flesta träd behöver 8 till 12 timmar av solljus för att frodas.

Det finns även apelsinträd i miniformat att köpa och precis som citronträd behöver de massor av solljus och en rymlig kruka. Dock är det bra om man låter jorden torka mellan varven. Man ska skörda frukten så fort den blir orange, för bästa smaken.

LÄS MER: 5 fina träd du kan odla på fönsterbrädan

Grönsallad 

Nu kan du sluta slösa pengar på stora, dyra klasar med romansallat och spenat som ändå kommer att ruttna i kylskåpet efter en dag. Du kan enkelt odla precis det du behöver genom att plantera några små ”startväxter” och ha i varm, fuktig jord som får massor av ljus.

LÄS MER: Så enkelt odlar du egen rucola – bästa tipsen för bra skörd

Champinjoner

Det kan låta konstigt men det går alldeles utmärkt att odla viss svamp hemma i lägenheten. Det finns till och med färdiga kit med odlingslådor. Ställ lådan i sval rumstemperatur (inte varmare än 21 grader) och vattna försiktigt. Champinjonerna vill ha mörker för att börja växa. Lägg på ett lock, ställ i en tvättkorg, eller odla på annan mörk plats. Efter två till tre veckor kommer en första skörd som varar tre till fyra dagar. Tre veckor därefter kommer fler skördar som dock minskar efter hand.

LÄS MER: Guide: Så lyckas du med nyttiga groddar

LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera