Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Knölarna på ingefära utvecklas till meterhöga majsliknande plantor, som flyttas ut när frostrisken är över.Knölarna på ingefära utvecklas till meterhöga majsliknande plantor, som flyttas ut när frostrisken är över.Knölarna på ingefära utvecklas till meterhöga majsliknande plantor, som flyttas ut när frostrisken är över.
Knölarna på ingefära utvecklas till meterhöga majsliknande plantor, som flyttas ut när frostrisken är över. Foto: Shutterstock

Odla egen ingefära i Sverige – så gör du

Kan man odla ingefära i Sverige? Ja! Men i ärlighetens namn blir inte skörden så stor – ungefär den dubbla av knölen du sätter, har man tur den tredubbla. 

Men du slipper transporten från utlandet, den är garanterad ekologisk och så är det kul!

Odla ingefära i Sverige

Ingefära är lätt att odla, men man behöver skapa förutsättningar för den. Det tar minst 10 veckor för en rot att utvecklas till skördeklar. Under den tiden behöver den värme och ljus. Ingefära tål inte frost och det är där det blir stopp för en del. De första veckorna odlar man inomhus i ett ljust fönster. Eventuellt behöver man en växtlampa när de gröna skotten börjat visa sig. Efter frostrisken kan ingefäran flyttas ut till växthus eller friland.

När kan man odla ingefära?

Ingefära är bra att börja odla inomhus under vårvintern, för att senare flytta ut den.

Plantera ingefära

Gör så här:
• Vattna igenom jorden i krukan.
• Tryck ner 2/3 av knölen, ögonen upp.
• Plantera eller flytta ut efter frosten.
• Skörda till hösten.

Ingefärans knölar (rhizom) gror väldigt lätt. Sätt i jorden, så har du en planta inom några veckor.Ingefärans knölar (rhizom) gror väldigt lätt. Sätt i jorden, så har du en planta inom några veckor.Ingefärans knölar (rhizom) gror väldigt lätt. Sätt i jorden, så har du en planta inom några veckor.
Ingefärans knölar (rhizom) gror väldigt lätt. Sätt i jorden, så har du en planta inom några veckor. Foto: Shutterstock

Hur odlar man ingefära?

På vårvintern är det dags! Ingefära odlas i kruka för att kunna flyttas in och ut. Rötterna på knölarna (rhizomerna) är väldigt ytliga, så krukan behöver inte vara så djup. Vanlig blomjord, urnjord eller planteringsjord funkar.

Köp ingefärsknölar från matbutiken. Ekologiska är enklast att lyckas med, för att knölarna ibland kan ha blivit behandlade för att inte gro eller mögla under lagringen. Nu finns det olika skolor och tips för hur man bäst sätter i gång knölen. Personligen tror jag att man har stor chans att lyckas hur man än gör, men att vissa metoder kanske kan påskynda processen. Logiskt säger det oss att en knöl som kommer i kontakt med fuktig jord nertill och lite ljus vid knoppningsstället triggas i gång snabbast.

Vattna igenom jorden innan plantering. Tryck ner knölen två tredjedelar ner i jorden, men lämna den översta toppen ovan jord. Innan plantan fått skott kan den stå mörkare, men så fort det visar sig gröna knoppar vill den ha mycket ljus. Tänk på att inte vattna för mycket eftersom knölarna lätt ruttnar om det är för blött i jorden. När det börjar komma skott är det läge att ha en jämn och svag näringsdos i vattnet.

Skördad ingefära. Odlar du här i Norden blir skörden ungefär den dubbla till tredubbla den knöl du sätter ner.Skördad ingefära. Odlar du här i Norden blir skörden ungefär den dubbla till tredubbla den knöl du sätter ner.Skördad ingefära. Odlar du här i Norden blir skörden ungefär den dubbla till tredubbla den knöl du sätter ner.
Skördad ingefära. Odlar du här i Norden blir skörden ungefär den dubbla till tredubbla den knöl du sätter ner. Foto: Shutterstock
Ingefära får häftiga blommor, men det är sällan de hinner utvecklas hos oss.Ingefära får häftiga blommor, men det är sällan de hinner utvecklas hos oss.Ingefära får häftiga blommor, men det är sällan de hinner utvecklas hos oss.
Ingefära får häftiga blommor, men det är sällan de hinner utvecklas hos oss. Foto: Shutterstock

Tips! Ibland drabbas ingefära av spinn. Det händer oftast när det är torrt i luften, som i våra hem. Ha en sprejflaska med vatten i närheten och duscha plantans blad ofta.

Flytta ut och skörda ingefära

Ingefärans knölar växer åt alla håll, även uppåt. Därför kan den behöva planteras om eller så fyller man på lite jord uppifrån. Så fort frostrisken är över kan krukorna skolas ut i växthuset eller på friland. De vill stå soligt.

På hösten kan man börja skörda knölarna. Det går att ta en bit av knölen och låta resten växa under vintern till nästa säsong, men då måste man övervintra plantan inomhus. Ingefära kommer inte att vissna ner, därför krävs jämn belysning över hela vintern. Har man ingen plats för vinterodling, skördar man i stället hela knölen genom att gräva upp den.

Tips! Odla gurkmeja

Gurkmeja odlas på samma sätt som ingefära. Man kan köpa knölar till gurkmeja i välsorterade matbutiker, och leta gärna i asiatiska butiker.

Gurkmeja går att odla på samma sätt som ingefära.Gurkmeja går att odla på samma sätt som ingefära.Gurkmeja går att odla på samma sätt som ingefära.
Gurkmeja går att odla på samma sätt som ingefära. Foto: Shutterstock

Se även: