Odla i skugga – grönsaker och kryddor för skuggigt läge
Vill du odla grönsaker men har inte en solig växtbädd? Misströsta inte! Det finns många grönsaker och kryddväxter som bara behöver fyra timmar sol om dagen eller mindre.
Många föredrar halvskugga eller vandrande skugga, medan andra tolererar halvskugga.
Kolla in listan med 35 grönsaker och kryddor och sätt i gång!
Tumregel för grönsaker i skugga
Generellt kan man säga att grönsaker vars frukt man skördar, som tomat, gurka och majs, behöver mer sol än det som odlas för blad, stjälk och skott. Det är logiskt att de grönsaker som behöver längre utvecklingstid gynnas av mer sol.
Bladgrönsaker och kålväxter som trivs i skugga:
De flesta bladgrönsaker är snabbväxande och tål i regel halvskugga eller vandrande bra. Vissa blir till och med bättre, då de kan bli rangliga av uttorkande sol. I soligt läge går bladgrönsaker snabbare i blom och vill sätta frön. Därför ger en skuggigare plats längre skördetid. Asiatiska bladgrönsaker är en grupp bladgrönsaker som är mycket odlingsvärda, och många tål skugga bra.
1. Sallat – alla sorter, föredrar skuggigare läge.
2. Kålväxter – de flesta kålväxter blir spröda och fina bladgrönt i skugga.
3. Broccoli – det är inte säkert att blomskotten blir fullt utvecklade i skugga, men hela plantan kan ändå skördas och ätas.
4. Blomkål – bara det är väldränerat brukar de klara halvskugga.
5. Spenat – kräver endast fyra timmars sol per dag.
6. Senapskål – blir mindre bitter i skugga.
7. Sareptasenap – peppriga blad, men blir mycket mjällare i skuggigt läge.
8. Mangold – både matig och vacker grönsak som fungerar fint i skugga.
9. Sellerikål – (Pac choi) den och många asiatiska bladgrönsaker fungerar bra i skugga.
10. Vattenkrasse – behöver trots sitt namn inte odlas i vatten.
11. Bladselleri – stjälkarna skuggas ändå ofta för att blekas i soligt läge, vilket inte behövs i skugga.
Kryddgrönt och lökväxter för skugga:
Flera kryddväxter fungerar bra i halvskugga, även om de kan bli rangliga. Alla kryddväxter utvecklar inte sina aromatiska oljor om de inte får stå i fullt solljus. Det brukar gälla arter som blir vedartade (små buskar) till exempel rosmarin, timjan, lavendel, men det finns undantag för kryddväxter. Även om inte alla lökväxter utvecklar en stor underjordisk lök, så kan de vara värda att odla för sin blast då hela plantan är ätlig.
12. Persilja – tvåårig krydda som funkar fint i skugga.
13. Koriander – har blivit lika självklar i det svenska köket som dill och persilja, men trots sitt exotiska ursprung behöver den inte full sol.
14. Gräslök – är perenn och kan stå kvar år efter år, även i skuggigare läge.
15. Ramslök – växer naturligt i lundar med vandrande skugga.
16. Kajplök – ännu en lundaväxt som blivit mer och mer populär som grönsak.
17. Salladslök – mild och fin i sallader.
18. Vitlök – om det är mycket skuggigt utvecklas inte den tjocka rotknölen, men man kan odla den för blasten.
19. Mynta – alla sorter trivs bättre i halvskugga än i sol, då jorden håller fukten bättre.
20. Citronmeliss – även den blir lätt bränd och torkar i full sol.
21. Oregano – jodå, även denna solälskare kan odlas i skugga men blir lite rangligare och mildare i smaken. Den gula varianten, guldoregano, blir bränd om den står i starkt solljus.
Rotgrönsaker för skugga:
Flera rotgrönsaker hinner utvecklas i halvskugga. Andra riktigt långsamma, som morot och rödbetor kan även vara värda att testa i helskugga. Även om inte roten skulle hinna utvecklas till sin fulla storlek innan plantan ger efter för solbristen, så kan de skördas tidigare som baby-rötter. Flera rotfrukters blast och lökar kan även odlas som baby-leafs eller för sin goda blast.
22. Potatis – speciellt tidiga sorter och bäst är att förgro.
23. Rödbeta – blir inte roten stor så ät som baby-root eller använd blasten som spenat och mangold.
24. Rädisa – går snabbt att odla och hinner utvecklas även i skugga.
25. Morot – som baby-rötter i helskugga, annars hinner de oftast bli fullvuxna morötter i halvskugga.
26. Palsternacka – fungerar som morot i skugga och halvskugga.
27. Jordärtskocka – brukar klara sig i halvskugga minst fyra timmar om dagen.
Andra skuggtåliga och ätliga grönsaker:
28. Sparris – det är skotten som äts och därför är de inte lika ljuskrävande. Plantan kanske inte blir lika långlivad som i full sol.
29. Bönor – (bondbönor är undantaget) utvecklas bäst i svalare temperatur, fyra timmars sol brukar räcka.
30. Ärtor – gillar som bönor svalare temperatur som halvskuggigt läge erbjuder.
31. Svarta vinbär – en bärbuske som inte kräver full sol hela dagen.
32. Smultron – kan vilt växa i utkanterna av lundar och fixar vandrande skugga.
33. Rabarber – vissa bleker rabarber för mjällare smak, så visst klarar de skugga.
34. Kirskål – jepp, också ätbar och trivs i skugga.
35. Nässlor – vitaminbomb som kan växa i halvskugga, så låt stå och använd!
LÄS MER: Lättodlad köksträdgård – så lyckas du snabbt och enkelt
LÄS MER: Vilken klematis ska jag välja? Guide till olika sorter
LÄS MER: Så bygger du upp ett spaljéträd – steg för steg