Allt du behöver veta om att odla i pallkrage

1 av 5

Att odla i pallkrage är både lätt och roligt.

Foto: iStock

2 av 5: Att odla i pallkrage är både lätt och roligt.

Här får du tips på vad och hur du kan odla i pallkragar.

Foto: Nina Bergström

3 av 5: Här får du tips på vad och hur du kan odla i pallkragar.

Du kan också bygga din egen pallkrage. Scrolla nedåt för att få en steg för steg-guide till du du gör.

Foto: H Scheibe/Sinkadus

4 av 5: Du kan också bygga din egen pallkrage. Scrolla nedåt för att få en steg för steg-guide till du du gör.

Odla i pallkrage är bekvämt – då slipper du rensa ogräs lika ofta som i trädgårdslandet.

Foto: Nina Bergström

5 av 5: Odla i pallkrage är bekvämt – då slipper du rensa ogräs lika ofta som i trädgårdslandet.

Odla i pallkrage (odlingslåda) är enkelt, snabbt och lättskött.

Att odla i pallkrage har dessutom många ­fördelar – ogräset hålls till ett minimum, du behöver inte gräva, du kan ställa pallkragen var som helst och det går att placera plantorna tätt eftersom det är lätt att sköta gödsling och vattning.

Här får du tips på vad och hur du kan odla i pallkragar – och hur du kan bygga en egen.

Andra har också läst

Att odla i pallkrage har närmast blivit en svensk folkrörelse, och det är inte så konstigt med tanke på hur enkelt det är att odla i en upphöjd bädd – som du dessutom inte behöver snickra för att få till.

I pallkragen kan du odla grönsaker och potatis, men även kryddor, sommarblommor, klätterväxter, perenner och bärbuskar. Och varför inte ha en egen liten snittblomsodling?

Varför odla i pallkrage?

 • Att odla i pallrage är ett effektivt sätt att skaffa kontroll över odlingarna. Du kan lätt styra vattning, gödsling och ogräsrensning.
 • Du kan starta lite tidigare på våren eftersom pallkragarna är upphöjda och jorden blir fortare varm och dräneringen är bättre.
 • Det sparar plats, du kan odla tätare och utnyttja platser och ställen i trädgården som annars hade varits våra att odla på.
 • Det blir snyggt. Du kan fixa en proffsig köksträdgård – en potager – utan alltför stor möda.
 • Det är billigt, lätt och ger bra resultat.
 • Du kan odla i princop allt i en pallkrage. Grönsaker, potatis, lök, blommor, kryddor med mera.
 • Nackdelar? Nja, egentligen inga om du inte ska odla i större skala för hela vinterförbrukningen. Då är det bättre att göra som proffsen och odla på friland.

Odla i pallkrage – så gör du, steg för steg

Steg 1: Jämna ut marken och placera ut pallkragen. Du kan ställa två pallkragar ovanpå varandra för att få bättre arbetshöjd.

Steg 2: Täck botten på pallkragen med markväv för att förhindra rotogräs, låt markväven upp en bit på insidan av kragen och häfta fast.

Steg 3: Fyll lådan till 2/3 med gödslad jord, cirka fyra säckar per pallkrage. Gärna en säck kogödsel som blandas med till exempel planteringsjord.

Steg 4: Så eller plantera. Glöm inte att vattna!

Källa: Blomsterlandet

LÄS MER: 4 olika sätt att odla på

Placering av pallkragen

 • En pallkrage har ingen botten. Det går att ställa dem på jorden i köksträdgården – ett bra sätt att organisera den och få upphöjda bäddar och fasta gångar.
 • Startar du från scratch kan du ställa dina kragar på gräsmattan, ett berg och eller var som helst där det är någorlunda plant. Då får du bottna med ett tjock lager tidningar, kartong, en gammal vaxduk, markduk eller vad du har.
 • Beroende på vad du ska odla behöver du en pallkrage på höjden. Till potatis, morötter och andra växter med djupa rötter behövs två på varandra, eller till och med tre.

Skydda odlingarna

Foto: Nina Beregström

 • Det finns flera sätt att skydda odlingarna i kragarna mot katter, skadedjur, fåglar, barn och rådjur. Eller om du bara vill skapa värme och vindskydd för att komma igång med sådderna tidigare. Enkelt är att sticka ner elrör eller de lite tjockare vattenledningsrören i plast och sen lägga odlingsväv över. Fäst den med knutar i hörnen, stenar eller de speciella krokar som finns i trädgrådshallen. Du kan också köra ner armeringsjärn, eller bambupinnar i kanterna och trä elrören över, så sitter de stadigare.
 • Nu finns också en uppsjö med mer eller mindre smarta uppfinningar som gör din pallkrage till ett litet drivhus, nästan ett växthus.

LÄS MER: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

Vad går att odla i pallkrage?

Odla i pallkrage brukar de flesta förknippa med att odla grönsaker, men det finns många fler växter än så du kan odla. Här är våra tips.

Odla kryddor i pallkrage

Placera pallkragen nära köket och anlägg en egen örtgård. Att gå ut i trädgården på sommaren och plocka lite persilja till middagen är en lyxig känsla! Läs mer om att odla kryddor.

Plantera blommor i pallkrage

Att plantera blommor i en pallkrage är kanske inte det första man tänker på. Men tänk igen! Testa till exempel att sätta ner ­tulpanlökar och dahliaknölar. Efter att tag har du din egen snittblomsodling att plocka buketter från.

Odla rotfrukter i pallkrage

Näringskrävande rotfrukter som inte tar så stor plats är perfekta att odla i pallkrage. Morot, palsternacka, rädisa och majrova trivs alla på det lilla utrymmet.

LÄS MER: Enkla tips för att odla rödbetor

Odla sallad i pallkrage

Rader med olika sorters blad­sallad är en bra användning av det lilla utrymmet. Det är lättodlat, snabbväxande och det finns många roliga sorter att välja mellan. Så nytt allteftersom så har du färska blad som räcker hela ­sommaren.

Sätta jordgubbar i pallkrage

Jordgubbar och smultron fungerar utmärkt att sätta i pallkrage, eftersom det är lättare att hålla efter ogräset än i ett land. Glöm inte att täcka med ett nät så att du får ha dina bär i fred från gottesugna fåglar.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med att odla jordgubbar

Köpa pallkrage – här hittar du de bästa

Pallkragar köper du billigaste hos transport- och emballagefirmor, där du kan hitta begagnade. Sök på nätet. Nu finns också ett stort utbud av pallkragar, tänkta för odling, hos byggvaruhus, större matbutiker och plantskolor. Kolla hos bland andra Plantagen, Granngården, Jula, Bauhus och Rusta.

I butikerna kallas pallkragarna för odlingslådor, odlingskragar eller planteringslådor och priserna kan variera. Från 150 upp till 500 kronor kan de kosta. Det lönar sig att jämföra.

Odlingslåda i svartbetsat naturträ, Hasselfors garden.

Bygga pallkrage steg för steg – så lätt är det

En odlingslåda har många fördelar. Bland annat har ogräset svårt att få fäste och sniglarna hålls borta. Så här bygger du din egen pallkrage.

 

Du behöver:

 • Virke, se ­kapnota i rutan nedan.
 • Självborrande krysskruv, ­rostfri, 35 milli­meter
 • Dyckert till b­ottenbrädorna, 50 millimeter
 • Utomhusfärg, till exempel falu rödfärg
 • Markduk
 • Kapmaskin
 • Skruvdragare
 • Hammare
 • Häftpistol
 • Tumstock
 • Pensel

Så kapar du virket:

Foto: H Scheibe/Sinkadus

 

Åtta långsidor: (22 × 95 milli­meter) 1 500 millimeter.

Åtta kortsidor: (22 × 95 millimeter) 540 millimeter.

Tre bottenbrädor: (22 × 120 millimeter) 1 500 millimeter. 

Fyra hörnstolpar: (trekantsregel 45 × 45 millimeter) 360 millimeter.

Två mittstolpar: (25 × 45 ­millimeter) 360 millimeter.

Fyra fotlister: (22 × 22 millimeter) 500 millimeter.

 

LÄS MER: Så gör du för att lyckas med att odla morötter

Bygga pallkrage: så här gör du

1. Montera långsidorna

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Börja med att montera lång­sidorna. Lägg ­brädorna dikt an och montera mittstolpen på mitten. Förborra och skruva med rostfria, ­självborrande skruv.

2. Fäst kortsidorna

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Kortsidorna fästs vid hörnstolparna.

Brädorna fästs med ­hörnstolparna, det vill säga trekantsreglarna. ­Brädorna skruvas med två skruvar vardera i regeln.

3. Montera sidorna

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Balansera kortsidan mot l­ångsidan och ­montera de båda sidorna. Nu har du en ­bottenlös ram.

4. Spika fast botten

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Utrymmet mellan bottenbrädorna gör så att lådan blir dränerad och luftad. Spika fast bottenbrädorna med dyckert. Skruva fast ­fotlisterna. Dessa gör att botten inte ligger direkt emot marken.

5. Måla pallkragen

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Måla lådan med utomhusfärg i ­valfri kulör. Här valdes falu ­rödfärg. Slamfärg kostar inte så mycket och är enkel att måla på. Stryk lådan två gånger.

6. Fäst markduken

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Fäst markduk i lådan, med hjälp av en häftpistol.

Markduken gör att jorden hålls kvar och f­örhindrar att ogräs letar sig upp. Fäst med en häft­pistol.

7. Använd kvalitetsjord

Foto: H Scheibe/Sinkadus

Det lönar det sig i längden att satsa på kvalitetsjord. Skördarna blir desto större! U-jord från Hasselfors Garden är en näringsrik jord framtagen för att användas i utomhuskrukor, balkonglådor och stora odlingskärl. Eventuellt kan lite extra kogödsel blandas ned i jorden.

 

LÄS MER: Så maxar du din pallkrage – 8 oslagbara tips

ANNONS: Lär dig odla i pallkrage - gå en onlinekurs med Lantliv och Bella Linde (EXTERN LÄNK)


Vad är en pallkrage?

 • Pallkrage är en transportlåda som kom till Europa från USA under andra världskriget. De användes tillsammans med lastpaller framför allt till transport på tåg.
 • Pallkragen är tillverkad som en ram i värmebehandlad furu eller gran och har beslag av metall. När de inte används går de att fälla ihop. Det går även att stapla på varandra.
 • Standardmåtten är 120x80x20 centimeter för en helpall. En halvpall har måtten 60x80x20 centimeter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande