Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Så här enkelt odlar du chili och paprika
2 AV 3
Att få egen chili på fönsterbrädan är inte särskilt svårt. Börja så på vintern, så har du egen chili till sommaren.
Foto: Istock
3 AV 3
Att odla chili är inte särskilt svårt. Följ våra tips och lyckas med heta chiliplantor!
Foto: Istock

Odla egen chili – alla tips du behöver för perfekt chilifrukt

Färggranna, lättodlade och heta. För alla som längtar efter att få sätta årets första frö i jorden är chilin den perfekta starten.

Att odla egen chili är både enkelt och roligt.

Börja tidigt på året så får du de heta paprikorna lagom till sommaren. Här är tipsen som får dig att lyckas!

När odlar man chili?

Börja så chili inomhus i januari–mars. De flesta chilipepparsorterna har lång utvecklingstid, så om du börjar förså i början av året får du de första heta paprikorna lagom till sommaren.

Hur odlar man chili? Kan man odla chili inomhus på vintern?

Att odla chili är inte särskilt svårt! Och ja, det går utmärkt att odla chili inomhus på vintern. Det är på vintern du ska så – så fröna inomhus i början av året. Fyll en liten kruka (var noga med att inte ta en för stor kruka – chilin vill hellre ha det lite trångt och sedan gradvis öka storleken på krukan) med såjord och tryck ner ett frö i varje kruka, ungefär en halv centimeter djupt. Det går att så flera fröer i samma kruka, men det kan bli svårare att hantera när du ska plantera om i en större kruka.

Chilin älskar sol och värme. Ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller täck med klar plast med lufthål. Låt dem gro i 20–25 grader i ett soligt fönster. Helst vill dem stå ljust ungefär 14 timmar om dagen. Extra växtbelysning kan vara en bra idé. Kom ihåg att vattna och hålla jorden fuktig.

Plantera om i större kruka

Efter två-tre veckor visar sig de hjärtformade bladen. När plantorna har utvecklat bladpar och rotat sig ordentligt är det dags att plantera om i en större kruka med planteringsjord. Fyll på med lecakulor i botten, fyll på med jord och plantera plantorna så djupt att bladen hamnar i samma höjd som jorden. Nu är det smart att stänga av elementet – nu vill chilin ha en temperatur på 16-20 grader. Fortsätt vattna ordentligt.

Chilin älskar sol och värme. Foto: Istock

Ställ ut chilin utomhus

I början eller mitten av juni, (senare i norra Sverige, det viktiga är att det inte är risk för frost på nätterna) ställer du ut krukan, soligt och vindskyddat. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Vill du plantera ut chilin, plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Skydda dem gärna med odlingsväv de första veckorna. Ta in krukan vid frost.

Gödselvattna gärna varje vecka. När plantorna har vant sig vid utelivet vill de stå så soligt som möjligt. Plantorna behöver också mycket vatten, en solig sommar kan du behöva vattna två gånger om dagen.

Då kan du skörda chili

Skörda allt eftersom, det stimulerar plantan att ge fler chilifrukter. Du kan skörda både omogna, gröna, frukter och mogna, oftast röda, frukter. Skördar du dem när de är lite gröna är de mildare. Vill du ha het chili ska du låta frukterna växa länge.

LÄS MER: Bli ett proffs på att ogla i pallkrage – 11 oslagbara tips 

Övervintra chili – så håller den sig till nästa vår

När hösten kommit och temperaturen kommit ner till 12 grader är det dags att ta in chiliplantorna. De sista chilifrukterna kan växa klart inomhus eller i ett uterum. Bäst chanser att lyckas med övervintringen är om chilin får stå ljust och svalt, 12-15 grader är optimalt. Hjälp dem att överleva genom att ge dem extra belysning och ljummet vatten.

Det är vanligt att chiliplantor får ohyra medan den övervintrar. Håll koll på undersidan av bladen! Minska risken för ohyra genom att duscha igenom plantorna en gång i veckan. Får den ändå ohyra kan du spreja igenom plantorna med såpavatten.

Skörda allt eftersom, det stimulerar plantan att ge fler chilifrukter. Foto: Istock

Vilken sort ska man odla? 6 chilisorter att odla själv

Tips från LEVA&BO:s trädgårdsexpert Nina Bergström.

1. Cayennetta

Minicayennetyp med klarröda, cirka 10 centimeter långsmala frukter med mild hetta. Mycket rikgivande och utvecklas bra även i nordiskt klimat. Kompakt, buskigt växtsätt med hängande frukter under bladverket, idealisk för krukodling i varma lägen. Måttlig styrka.
Frön: Impecta, Thomspson&Morgan

2. Impala

Extra lång cayennetyp med 15-17 centimeter långsmala, mörkgröna frukter som vid full mognad övergår i rött. Kan skördas gröna eller röda. Buskigt växtsätt med hängande frukter, idealisk för krukodling i varma lägen. Styrka: måttlig.
Frön: Impecta

3. Mohawk

Lågväxande paprika med utbrett, hängande växtsätt, perfekt för amplar och större krukor. Utmärkt för odling på liten yta. Ger mängder av små, gröna frukter som mognar till varmt orange som ger fin kontrast mot det mörkgröna, glansiga bladverket. Krispiga, milda och goda frukter som kan ätas. Används annars som vanlig paprika och till dekoration. För varma utelägen, växthus och liknande.
Frön: Impecta, Lord Nelson, Thompson & Morgan

Cayennetta en chilisort som är idealisk för krukodling i varma lägen. Foto: SARA LARSEN

4. Naga Jolokia

Även kallad 'Bhut Jolokia' från norra Indien. En av världens absolut hetaste pepparsorter. Producerar små, konformade, röda frukter cirka 6-8 centimeter långa. Används med stor försiktighet! Använd gärna gummihandskar när du handskas med den. Styrka är mycket het. Uppåt en miljon scovillegrader har uppmätts.
Frön: Impecta

5. Trinidad purple coffee

Kompakt planta, max 40 centimeter, hög, som kan odlas i kruka i söderfönstret året om, på balkongen eller i växthuset. Frukterna är 2-5 centimeter långa, och har en behaglig hetta som känns i mun och på läppen, men inte i svalg och mage. Den blommar vackert i lila samtidigt som den har frukt i tre färger. Användbar både färsk och ger ett bra pulver som torkad. Ger stor skörd. Styrkan är måttlig.
Frön: Jennys frön och sånt

6. 'Sweet banana'

Bananpaprikan från 1940-talet är en av mina favoriter. De gula sötstarka frukterna är användbara eftersom de har en mild behaglig hetta, god att grilla till exempel. En annan fördel är att den mognar snabbare än många andra sorter. När frukterna är helt mogna övergår de från gult till rött.

LÄS MER: Superenkla tricket för att odla din egen avokadoplanta

Se även: