Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dill är kinkig att odla, men kräver nästan ingen skötsel.Dill är kinkig att odla, men kräver nästan ingen skötsel.Dill är kinkig att odla, men kräver nästan ingen skötsel.
Bladdill är mycket användbar som färsk krydda i olika maträtter och är bra för matsmältningen.Bladdill är mycket användbar som färsk krydda i olika maträtter och är bra för matsmältningen.Bladdill är mycket användbar som färsk krydda i olika maträtter och är bra för matsmältningen.
Dillbladen kan skördas hela säsongen. Använd helst färsk eller frys. Torkad mister den i smak.Dillbladen kan skördas hela säsongen. Använd helst färsk eller frys. Torkad mister den i smak.Dillbladen kan skördas hela säsongen. Använd helst färsk eller frys. Torkad mister den i smak.
1 AV 4
Trädgårdsmästarens tips för härlig grönska
2 AV 4
Dill är kinkig att odla, men kräver nästan ingen skötsel.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Bladdill är mycket användbar som färsk krydda i olika maträtter och är bra för matsmältningen.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
Dillbladen kan skördas hela säsongen. Använd helst färsk eller frys. Torkad mister den i smak.
Foto: Shutterstock

Odla dill! Lyckas med sådd på friland, i pallkrage och inomhus

Dill är känd för att vara kinkig att odla – men kräver nästan ingen skötsel.

Här får du tips och ser även var du kan ha felat om något gått snett vid tidigare försök. Visste du förresten att du kan få en tidigare skörd om du vintersår den?

Så här lyckas du så dill på friland, i pallkrage och i kruka.

Dill är en sån där typiskt svensk smak till flera traditionella maträtter och högtider, men dill har även odlats i flera delar av världen sedan innan antiken. Den flockblommiga ettåriga örten växer vild kring Medelhavet och stora delar av Asien. Man kan odla sorter som ger fler och bättre blomkronor – krondill, eller sorter som ger tät och smakrika blad – bladdill, men de flesta sorter ger både och. Dill går att odla i hela Sverige, och trivs den kan den självså sig i rabatten om man låter den gå i blom.

När odlar man dill?

Vanligast är att så dill på friland från månadskiftet april-maj när jorden har rett sig. Man kan sedan så den i omgångar under hela säsongen. 

Flera självhushållare sår dill redan under vårvintern. Fröna tål kyla och börjar gro när det är tillräckligt varmt. Detta låter sig göras både i kallväxthus och i drivbänkar utomhus. På så sätt kan man förlänga säsongen och få riktigt tidig dill. Det går även att förodla dill inomhus och utplantera senare, även om direktsådd är enklare.

Dill kan sås på friland, bredsås eller i prydliga rader med avstånd. Det viktiga är växtplatsen, samt att byta dem med jämna mellanrum för att undvika jordburna svampsjukdomar.Dill kan sås på friland, bredsås eller i prydliga rader med avstånd. Det viktiga är växtplatsen, samt att byta dem med jämna mellanrum för att undvika jordburna svampsjukdomar.Dill kan sås på friland, bredsås eller i prydliga rader med avstånd. Det viktiga är växtplatsen, samt att byta dem med jämna mellanrum för att undvika jordburna svampsjukdomar.
Dill kan sås på friland, bredsås eller i prydliga rader med avstånd. Det viktiga är växtplatsen, samt att byta dem med jämna mellanrum för att undvika jordburna svampsjukdomar. Foto: Shutterstock

Hur odla dill på friland, pallkrage eller i kruka?

Dill sås grunt, cirka en centimeter djupt. Rekommenderade radavstånd är 30-40 centimeter för bladdill och 40-50 centimeter för krondill, men det går utmärkt att bredså på en liten yta, till exempel i pallkragar eller mellan andra grödor. Krondill kan behöva gallras så att det finns plats mellan plantorna för att kunna utvecklas ordentligt.

Skötsel av dill – jord och växtplats viktig

Dill är, som tidigare sagts, känslig för torka och behöver jämn bevattning, men det är viktigt att jorden inte står sur. Täckodling är svår när plantorna står tätt, så se till att näringsvattna till exempel med nässelvatten under tillväxtsäsongen, dock inte direkt efter sådd.

Dill klarar både sol och halvskugga, men kräver näringsrik och jämt fuktig jord. En mullrik jord genomarbetad med kompost brukar inte torka ut så snabbt, och håller inte heller fukten för länge som en tung lerjord. Jordförbättra därför innan du odlar dill i kökslandet. Det går även att odla dill i kruka i blomsterjord eller urnjord, men det gäller att se till att vattna oftare.

En annan viktig sak att komma ihåg vad gäller växtplatsen är att dill inte får odlas på samma ställe mer än 4-5 år. Låt den ingå i ett växelbruk och byta plats. Orsaken är att olika svampsjukdomar lättare kan få fäste i jorden och göra den obrukbar för dill en lång tid framöver. Även andra flockblommiga grödor som odlats på platsen säsongen innan eller samtidigt, till exempel morot, persilja, selleri och fänkål, gör dillen känslig för växtplatsen. Däremot trivs den att samplanteras med kålväxter, sallat och olika lökväxter.

Vad gick snett med dillsådden? Här är checklistan. Testa att så igen.Vad gick snett med dillsådden? Här är checklistan. Testa att så igen.Vad gick snett med dillsådden? Här är checklistan. Testa att så igen.
Vad gick snett med dillsådden? Här är checklistan. Testa att så igen. Foto: Adobe stock

Kan man odla dill inomhus?

Det går att odla dill inomhus. Den kommer inte frodas lika bra som om den hade växt i naturliga förhållanden utomhus och skörden blir inte lika stor, men visst går det! Viktigt är att den får så mycket naturligt ljus som möjligt. Fönster i söderläge är att föredra. Vill du odla året om behöver dillen växtbelysning för att växa bra och kunna skördas flera gånger (mörker och kyla signalerar för växten att det är dags för vintervila). Skörd tre gånger per odlingsomgång är rimligt att förvänta sig. Lämna två-tre centimeter av stjälken och duscha plantorna några gånger efter skörd och tillsätt flytande växtnäring när du vattnar.

Checklista för problem med dillsådd:

Om dillen tvärdör eller aldrig kommer upp efter sådd, kanske problemet går att spåra nedan och så försöker man igen. Ung dill kan drabbas av jordburna svampar, och få groddbrand eller rothalsröta – byt jord och låt inte sådden stå blöt!

1. Jorden ska vara mullrik, näringsrik och väldränerad.

2. Jämn och rik bevattning – fuktigt men inte stå med "blöta fötter".

3. Odla inte dill mer än 4-5 år på samma växtplats. Låt dill ingå i växelbruk.

4. Odla inte dill tillsammans med morot, persilja, selleri, palsternacka och fänkål.

5. Dillen blir gul – ge mer näring.

Skörda dillkronorna för inläggningar när de står i blom, eller låt stå för skörd av dillfröer.Skörda dillkronorna för inläggningar när de står i blom, eller låt stå för skörd av dillfröer.Skörda dillkronorna för inläggningar när de står i blom, eller låt stå för skörd av dillfröer.
Skörda dillkronorna för inläggningar när de står i blom, eller låt stå för skörd av dillfröer. Foto: Shutterstock

Användning och skörd av dill

Man plockar bladen efterhand under sommaren och hösten. Hela plantan går att klippa av och kan oftast växa upp igen om det är tidigt på säsongen. Blad används färska, men går även utmärkt att frysa in. Det går att torka dill, men till skillnad från till exempel oregano och timjan förlorar dillen smak. Även stjälkarna går att använda i matlagningen. Testa att koka dem i buljonger eller ge smak åt grytor och inläggningar.

Dillkronor skördas på slutet av säsongen när de är i full blom. De används mest till inläggningar, men även vid kräftkok och som dekoration på maträtter. Låter man kronorna blomma över och väntar till frön utvecklas och börjar bli bruna, kan man skörda fröna. Plocka hela stjälken och häng den upp och ner på en luftig och torr plats. Sätt en pappåse runt eller under som fångar upp frörymlingar. Dillfrön går att använda till inläggningar och som krydda till rotsaker mm. De kan även utgöra nästa års utsäde för dillodling.

Se även: