Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Om du vill odla ramslök hemma i trädgården ska du helst göra det tidig vår eller sen höst.
Foto: Istock
2 AV 3
Ramslöken har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken.
Foto: Shutterstock

Så enkelt odlar du ramslök hemma i trädgården

Ramslök är en populär växt som älskas av kockarna och som allt fler hemmaodlare börjar upptäcka.

Men den är inte bara vacker och välsmakande, den är också bra på att hålla mullvad och sork borta från trädgården.

Här får du veta allt du behöver för att lyckas med din egen odling!

Ramslök, Allium ursinum, är en riktig delikatess som bara blir mer och mer populär – speciellt bland kockar på fina restauranger. Utomlands har den länge varit populär och i vissa länder kan man till och med köpa den i matbutiken. Här hemma kan man om man har tur hitta ramslök på välsorterade grönsaksavdelningar, men den är dyr.

Ramslök är en gammal klosterart som är lika vacker som den är väldoftande, välsmakande och användbar på andra sätt. Den har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

Ramslök påminner om vitlök i smaken

En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken även om allt är ätbart. Bladen används som kryddört, älskad för sin starka smak, och som ersättning för till exempel vitlök. Den anses vara en exklusiv smaksättare i maten – en frisk karaktär av både vitlök och gräslök.

Vill du plocka ramslöken vilt är april den bästa månaden. Foto: Shutterstock

Ramslök håller mullvad och sork borta

Vill man plocka den vilt är det april som gäller. Men det blir allt mer vanligt att odla ramslök i hemmarabatten, inte bara för dess goda smak, utan också för dess dekorativa värde och för att det håller mullvad och sork på avstånd. Den friska doften (som vi människor gillar) känns på långa vägar. Men hur gör man då för att lyckas?

Du odlar den i trädgården och för att göra det lätt för sig ska man sätta ned färska lökar och plantor – de är mer tacksamma än att så från frön.

Det här är ramslök

De blanka och gröna bladen påminner om den giftiga liljekonvaljen, så var försiktig om du plockar vilt.

Ramslöken är en flerårig ört som växer vilt i Sverige, från Skåne upp mot Uppland, men är ganska sällsynt. I Blekinge är den lokalt fridlyst.

Smaken av ramslök går att jämföra med vitlök/gräslök.

Blomstjälken som är trekantig blir mellan 15 och 45 centimeter hög, beroende på växtplatsen. Dess vita blommor (maj-juni) kommer i toppställda flockar på växten.

Löken utvecklas i toppen av blomstjälken och de långskaftade och breda, djupgröna bladen täcker marken helt.

Ramslöken är en unik och populär växtart som inte bara kan användas till matlagning utan också är dekorativ i trädgården samt har viss medicinsk funktion. Dessutom håller den både mullvad och sork borta.

Du kan använda alla delar av ramslöken. Foto: Istock

Så använder du ramslökens olika delar:

Ramslökens blad

Bladen är det man använder sig av mest i matlagningen. Använd bladen råa, hackade i sallad eller låt koka med i maten (se mer nedan). Tänk dock på att både smak och färg avtar ju längre tid de får koka. Ramslök passar bra i soppa, pesto (mixa med olja och valnötter), aioli (mixa med majonnäs) eller fritera bladen och garnera i en risottorätt. Bladskaft och stjälk är grövre och bör skäras av och tillredas separat.

Ramslökens blomma

Blomman kan man använda rå som en dekoration i sallad eller på soppan (lägg i på slutet av kokningen). Den är lite starkare i smaken än bladen.

Ramslökens lök

Löken kan användas rå eller kokad, men de är ganska små och lite krångliga att skörda.

Ramslökens frön

Fröna från ramslöken kan du krossa precis som vitlöksklyftor. 

Bladen är vanligast att använda sig av i matlagningen. Råa och hackade blad passar bra i sallader. Foto: Istock

Så odlar du och tar hand om din ramslök – steg för steg:

1.  Var ska ramslök planteras?

Läget är A och O vad gäller ramslöken. Kan du plantera under lövträd i halvskugga är det perfekt. Ramslöken trivs där det är skuggigt/halvskuggigt, svalt och fuktigt, exempelvis en skuggigare lund, under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. Välj en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om det blir för blött när temperaturen stiger riskerar lökarna att ruttna. Skippa växthus eller pallkrage i soligt läge.

2. När kan man så ramslök? Plantera höst eller tidig vår

Om ramslöken är färsk så kan du plantera om den när som helst under året. Men för bäst förutsättningar rekommenderar man höst eller tidig vår eftersom det då är det lite svalare och fuktigare i jorden och lökarna har börjat rota sig. Marken bör ha blivit kall och fuktig, normalt är det först i oktober.

3. Aldrig utan jord vid omplantering

När man har tagit upp lökarna från jorden så ska man tänka på att snabbt återföra dem i jorden igen. Har du ingen möjlighet till det så sätt dem i en kruka och förvara dem svalt fram till dess att plantering kan ske. 

4. Vilken jord vill ramslöken ha?

Vad gäller jorden så bör den vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH-värde. Är jorden för kompakt kommer löken inte växa lika bra. Om löken står för varmt i fukthållande jord ruttnar löken – det är därför du ska undvika kruka, växthus och pallkrage. Man kan själv blanda jorden med lite vedaska och sand eller grus för att få upp kvaliteten. Du kan efter plantering också tillsätta näring som kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel. Vattna direkt.

LÄS MER: Bli proffs på att odla i pallkrage – 11 oslagbara tips 

Själva löken är lite krånglig att skörda, men den är god att ätas rå eller kokad. Foto: Shutterstock

5. Helst 10 centimeter under jord

Lökarna ska sitta djupt, toppen på dem bör ha 5-10 centimeter jord ovanför sig. Skulle det vara så att löken grönskar så ska även den ljusa delen av blasten ned i jorden. 

6. Skörda försiktigt första året

Tänk också på att skörda försiktigt första året eftersom ramslöken tillhör de växter som växer aningen långsammare – viktigt att den hinner etablera sig ordentligt. Sen ska man också veta att efter en omplantering så kan den få svårt att blomma kommande år – men att detta är fullt normalt. 

7. Delade lökar och fallande frön

Vad gäller spridningen så sker den genom att lökarna (som sitter i tuvor med 20-30 stycken) delar sig samt att fröna från blomman faller ned på marken. För att det sedan ska börja gro måste marken vara fuktig.

8. Vanligast att ätas rå eller torkad

När den sedan ska ätas kan den göras det som både färsk, torkad eller fryst. Det är mycket vanligt att använda torkad ramslök vid matlagning – det blir en fantastiskt god krydda om man vet hur man ska använda den. I rå form är den god i exempelvis potatissallad, kalla crème fraiche-såser, kryddsmör eller posto. Ska du ha den i soppa eller varma såser – tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

Ramslök är en fantastisk krydda för alla som har IBS och känslig mage och inte kan använda lök och vitlök i sin matlagning.

9. Ramslök är ett naturligt antibiotikum

En stor bonus med ramslöken är att den även visat sig ha en starkt antibakteriell verkan och ett vattenbaserat extrakt av ramslöken anses som ett naturligt antibiotikum. Ramslöken har de flesta av vitlökens hälsofördelar fast i lite svagare form. För matsmältningen kan du torka bladen som du sedan mixar med vatten och honung.

LÄS MER: Odla tomater som ett proffs! Så lyckas du med hemmaodlingen

LÄS MER: Odla med barn! Tips på enkla och roliga saker att plantera 

Se även: