Så odlar du ramslök hemma i trädgården
Ramslök är inte bara vacker och välsmakande, den är också bra på att hålla mullvad och sork borta från trädgården.
Hösten är en bra tid att plantera och dela ramslök. Här får du veta hur du lyckas med din egen odling!
Vad smakar ramslök?
Ramslök, Allium ursinum, är en riktig delikatess som bara blir mer och mer populär – speciellt bland kockar på fina restauranger.
En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken även om allt är ätbart. Bladen används som kryddört, älskad för sin starka smak, och som ersättning för till exempel vitlök. Den anses vara en exklusiv smaksättare i maten – en frisk karaktär av både vitlök och gräslök.
Ramslök håller mullvad och sork borta
Vill man plocka den vilt är det april som gäller. Men det blir allt mer vanligt att odla ramslök i hemmarabatten, inte bara för dess goda smak, utan också för dess dekorativa värde och för att det håller mullvad, sork och rådjur på avstånd. Den friska doften (som vi människor gillar) känns på långa vägar. Men hur gör man då för att lyckas? Du odlar den i trädgården och för att göra det lätt för sig ska man sätta ned färska lökar och plantor – de är mer tacksamma än att så från frön.
Så odlar du och tar hand om din ramslök – steg för steg:
Var och hur ska ramslök planteras?
Läget är A och O vad gäller ramslöken. Kan du plantera under lövträd i halvskugga är det perfekt. Ramslöken trivs där det är skuggigt eller halvskuggigt, svalt och fuktigt, exempelvis en lund, under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. Välj en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om det blir för blött när temperaturen stiger riskerar lökarna att ruttna. Skippa växthus eller pallkrage i soligt läge.
När kan man så ramslök? Plantera lökar eller odla från frö
Ramslök försås inomhus i januari-maj eller utomhus i september-november. Men att odla ramslök från frön är svårt då fröerna bör vara färska. Bästa tiden att direktså utomhus är därför i juni-juli.
Enklaste sättet att odla ramslök är i stället att plantera färdiga plantor. Bäst förutsättningar har man höst (eller tidig vår) eftersom det då är det lite svalare och fuktigare i jorden och lökarna har lättare att rota sig. Marken bör ha blivit kall och fuktig, normalt omkring oktober. Föröka ramslök genom att dela plantan i små knippen efter blomningen och plantera medan bladen fortfarande är gröna.
När man har tagit upp lökarna från jorden ska man tänka på att snabbt återföra dem i jorden igen. Har du ingen möjlighet till det så sätt dem i en kruka och förvara dem svalt fram till dess att plantering kan ske.
Lökarna ska sitta djupt, toppen på dem bör ha 5-10 centimeter jord ovanför sig. Skulle det vara så att löken grönskar så ska även den ljusa delen av blasten ned i jorden.
Vad gäller spridningen så sker den genom att lökarna (som sitter i tuvor med 20-30 stycken) delar sig samt att fröna från blomman faller ned på marken. För att det sedan ska börja gro måste marken vara fuktig.
Jord till ramslök
Vad gäller jorden så bör den vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH-värde. Är jorden för kompakt kommer löken inte växa lika bra. Om löken står för varmt i fukthållande jord ruttnar löken – det är därför du ska undvika kruka, växthus och pallkrage. Man kan själv blanda jorden med lite vedaska och sand eller grus för att få upp kvaliteten. Du kan efter plantering också tillsätta näring som kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel. Vattna direkt.
När kan man skörda ramslök?
Tänk på att skörda försiktigt första året eftersom ramslöken tillhör de växter som växer aningen långsammare – viktigt att den hinner etablera sig ordentligt. Sen ska man också veta att efter en omplantering så kan den få svårt att blomma kommande år – men att detta är fullt normalt.
Vad är ramslök och vad är den bra för?
Så använder du ramslökens olika delar
Ramslökens blad: Bladen är det man använder sig av mest i matlagningen. Använd bladen råa, hackade i sallad eller låt koka med i maten. Tänk dock på att både smak och färg avtar ju längre tid de får koka. Ramslök passar bra i soppa, pesto (mixa med olja och valnötter), aioli (mixa med majonnäs) eller fritera bladen och garnera i en risottorätt. Bladskaft och stjälk är grövre och bör skäras av och tillredas separat.
Ramslökens blomma: Blomman kan man använda rå som en dekoration i sallad eller på soppan (lägg i på slutet av kokningen). Den är lite starkare i smaken än bladen.
Ramslökens lök: Löken kan användas rå eller kokad, men de är ganska små och lite krångliga att skörda.
Ramslökens frön: Fröna från ramslöken kan du krossa precis som vitlöksklyftor.
LÄS MER: Odla vitlök i kruka – lyckas med lökar inomhus året om
LÄS MER: Så får man gröna tomater att mogna inomhus
LÄS MER: 12 lättodlade grönsaker – så lyckas du odla hemma
LÄS MER: Odla egen sötpotatis hemma – så lyckas du