Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt.
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt.
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt.
1 AV 2
Så här enkelt odlar du chili och paprika
2 AV 2
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt.
Foto: Istock

Odla chili inne och ute i kruka – skötsel av plantor året om

Chili – allt ifrån gröna, gula, röda och till och med lila, millimeter till decimeter stora, runda, avlånga och klockformade frukter. Ja, chilipeppar kan se ut hursomhelst och smaka både milt och få det att ryka ur öronen av styrkan.

Att odla egen chili är både enkelt och roligt.

Börja tidigt på året så får du de heta paprikorna lagom till sommaren. Här är tipsen som får dig att lyckas med chiliplantor!

När odlar man chili? Kan man odla chili inomhus på vintern?

För alla som längtar efter att få sätta årets första frö i jorden är chilin den perfekta starten. Det går utmärkt att odla chili inomhus på vintern, det är på vintern du ska så. Börja så chili inomhus i januari–mars. De flesta chilipepparsorterna har lång utvecklingstid, så om du börjar förså i början av året får du de första heta paprikorna lagom till sommaren. Sår du senare utvecklas plantorna fint, men risken finns att chilifrukterna inte hinner mogna.

Hur odlar man chili? Sådd och förkultivering

Att odla chili är inte särskilt svårt!

1. Fyll en liten kruka med vanlig såjord. (Var noga med att inte ta en för stor kruka – chilin vill hellre ha det lite trångt och sedan gradvis öka storleken på krukan.) Vattna igenom jorden ordentligt innan sådden, så flyter inte fröerna i väg.

2. Tryck ner fröna ca en halv centimeter i jorden. Har du gott om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat.

3. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Det kan underlätta att skaffa sig en värmematta för sådd, om det inte är tillräckligt varmt i fönstret över elementet.

4. Jorden ska hållas fuktig men inte genomsur. Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig. Nu vill plantorna ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

Tips: Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet.

Det är inte svårt att så chili, men man behöver förkultivera och plantorna vill ha mycket ljus och värme. Foto: Adobe Stock

Omskolning av chiliplantor – plantera om i större kruka

När det blivit ordentlig med rötter är det dags för den första omplanteringen. Det tar kanske två-tre veckor, då visar sig de hjärtformade bladen. När plantorna har utvecklat bladpar och rotat sig ordentligt är det dags att plantera om i en större kruka med planteringsjord. Flytta försiktigt plantorna till större krukor. Fyll på med lecakulor i botten, fyll på med jord och plantera plantorna så djupt att bladen hamnar i samma höjd som jorden. Nu vill de ha det aningen lite svalare - 16-20 grader. Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.

Skötsel av chili

Chilin älskar sol och värme och vill gärna stå så soligt som möjligt. I växthus, mot södervägg, i ett söderfönster eller i kökslandet i full sol, gärna i en upphöjd bädd.

Nysådd chili? Ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller täck med klar plast med lufthål. Låt dem gro i 20–25 grader i ett soligt fönster. Helst vill dem stå ljust ungefär 14 timmar om dagen. Extra växtbelysning kan vara en bra idé. Kom ihåg att vattna och hålla jorden fuktig. En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger då de dricker mycket. Gödselvattna gärna en gång i veckan.

Odla chili i kruka

Det är faktiskt enklast att odla chili i kruka, då man kan flytta dem enkelt in och ut under säsongen. Ibland slår det bakut när man är för generös med storleken på krukan från början. Så är det med chili – de föredrar att öka storleken gradvis. Chilifrukter kommer troligtvis att utvecklas oavsett krukstorlek, men det blir en mindre planta och färre frukter. Om plantan känner av att den har begränsat med utrymme att växa på kommer den att börja sätta frukt tidigare. Allt för överlevnad.

En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten, det leder till en tunn rotklump. För bästa resultat skolar man därför om minst två gånger efter sådd. Vid varje omplantering flyttar man plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter.

Chilin älskar sol och värme. Foto: Istock

Ställ ut chilin utomhus

I början eller mitten av juni, (senare i norra Sverige, det viktiga är att det inte är risk för frost på nätterna) ställer du ut krukan, soligt och vindskyddat. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Vill du plantera ut chilin, plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Skydda dem gärna med odlingsväv de första veckorna. Ta in krukan vid frost.

Gödselvattna gärna varje vecka. När plantorna har vant sig vid utelivet vill de stå så soligt som möjligt. Plantorna behöver också mycket vatten, en solig sommar kan du behöva vattna två gånger om dagen.

Då kan du skörda chili

Skörda allt eftersom, det stimulerar plantan att ge fler chilifrukter. Du kan skörda både omogna, gröna, frukter och mogna, oftast röda, frukter. Skördar du dem när de är lite gröna är de mildare. Vill du ha het chili ska du låta frukterna växa länge.

Skörda allt eftersom, det stimulerar plantan att ge fler chilifrukter. Foto: Istock

Övervintra chili – så håller den sig till nästa vår

Alla chilisorter går att övervintra. Här kan du läsa allt om hur du lyckas.

Odling av chili på friland

I maj-juni när risken för frost är över kan du börja skola ut de förodlade chiliplantorna genom att låta dem stå ute gradvis. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett pH-värde mellan 5,5-6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda dem med odlingsväv under de första veckorna.

Toppa eller inte toppa chili?

Du har kanske läst någonstans om att man toppar chili, men det beror helt på vilken sort man har. Om sorten ska bli hög ska chiliplantan först växa till önskad storlek innan man beskär. De låga och buskiga sorterna med många grenar, kan man börja beskära när de är ca 15 centimeter höga och har några riktiga bladpar. Här får du reda på hur du beskär din chiliplanta!

Cayennetta en chilisort som är idealisk för krukodling i varma lägen. Foto: SARA LARSEN

Odla olika chilisorter

De olika chiliplantorna varierar i storlek från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlånga med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg är vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer. Gröna chilifrukter man ser på marknaden till exempel 'Padrone' är gula eller röda sorter som plockas omogna.

Var hittar jag fröer till chili?

Chilifröer finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare, varav flera har nätbutiker. Det går även att ta tillvara chilifröer från torkade eller färska chilifrukter. Är du ordentligt intresserad går du med i en chiliförening där medlemmarna byter och beställer tillsammans.

Vilken sort ska man odla? 6 chilisorter att odla själv

Tips från LEVA&BO:s trädgårdsexpert Nina Bergström.

 

1. Cayennetta

Minicayennetyp med klarröda, cirka 10 centimeter långsmala frukter med mild hetta. Mycket rikgivande och utvecklas bra även i nordiskt klimat. Kompakt, buskigt växtsätt med hängande frukter under bladverket, idealisk för krukodling i varma lägen. Måttlig styrka.
Frön: Impecta, Thomspson&Morgan

 

2. Impala

Extra lång cayennetyp med 15-17 centimeter långsmala, mörkgröna frukter som vid full mognad övergår i rött. Kan skördas gröna eller röda. Buskigt växtsätt med hängande frukter, idealisk för krukodling i varma lägen. Styrka: måttlig.
Frön: Impecta

 

3. Mohawk

Lågväxande paprika med utbrett, hängande växtsätt, perfekt för amplar och större krukor. Utmärkt för odling på liten yta. Ger mängder av små, gröna frukter som mognar till varmt orange som ger fin kontrast mot det mörkgröna, glansiga bladverket. Krispiga, milda och goda frukter som kan ätas. Används annars som vanlig paprika och till dekoration. För varma utelägen, växthus och liknande.
Frön: Impecta, Lord Nelson, Thompson & Morgan

 

4. Naga Jolokia

Även kallad 'Bhut Jolokia' från norra Indien. En av världens absolut hetaste pepparsorter. Producerar små, konformade, röda frukter cirka 6-8 centimeter långa. Används med stor försiktighet! Använd gärna gummihandskar när du handskas med den. Styrka är mycket het. Uppåt en miljon scovillegrader har uppmätts.
Frön: Impecta

 

5. Trinidad purple coffee

Kompakt planta, max 40 centimeter, hög, som kan odlas i kruka i söderfönstret året om, på balkongen eller i växthuset. Frukterna är 2-5 centimeter långa, och har en behaglig hetta som känns i mun och på läppen, men inte i svalg och mage. Den blommar vackert i lila samtidigt som den har frukt i tre färger. Användbar både färsk och ger ett bra pulver som torkad. Ger stor skörd. Styrkan är måttlig.
Frön: Jennys frön och sånt

 

6. 'Sweet banana'

Bananpaprikan från 1940-talet är en av mina favoriter. De gula sötstarka frukterna är användbara eftersom de har en mild behaglig hetta, god att grilla till exempel. En annan fördel är att den mognar snabbare än många andra sorter. När frukterna är helt mogna övergår de från gult till rött.

Se även: