1 AV 2
Med bland annat krasse och gurkört får du en färgsprakande trädgård.
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Både blommorna och bladen gör sig goda i sommarsalladen.
Foto: Shutterstock

Odla blomsterkrasse – knepen för att lyckas med ätbara blomman

Blomsterkrasse är en enkel väg till en färgsprakande och vibrerande trädgård – och salladsskål.  

Här får du tips på hur den ätbara blomman odlas, hur du bäst tar hand om den och vad knepet är för att den ska blomma så mycket som möjligt.

En tålig och lättodlad växt som ger många, starkt lysande blommor. Blomsterkrassen, som också kallas indiankrasse, är perfekt för både den odlingsvane trädgårdsfantasten och nybörjaren som vill få in mer färg på balkongen. 

Att blomman också fungerar utmärkt i sommarsalladen med sin peppriga smak med en hint av senap är en perfekt bonus.

Blomsterkrasse

• Tropaeolum majus, blomsterkrassen, kallas också ”indiankrasse”.

• Den kommer ursprungligen från Peru och togs till Europa på 1500-talet.

• Finns både som buske och slingerväxt.

• Blomsterkrassen är en ettårig växt och behöver sås på nytt till våren.

• Både blommorna och de diskformade bladen är ätbara och kan njutas av fram till den första frosten kommer.

Så odlar du blomsterkrasse – från frö

Blomsterkrassen kan frösås direkt i jord i slutet av maj eller början av juni, men vill man ha en tidig blomning kan man förså inomhus i april.

Fröerna är stora och ska gärna läggas i blöt en dag innan planerad sådd för att plantorna ska börja gro enklare.

På grund av sin storlek är det bra att placera blomsterkrassens frön cirka två centimeter ner i jorden. 

Du kan plantera växten i både rabatten, i en kruka eller en bädd. Den trivs bäst i lucker och lätt fuktig jord, men är egentligen inte särskilt kinkig av sig.

1 AV 2
Blomsterkrassen finns som både buske och slingerväxt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Krassens fröer är stora och lätta att hålla reda på.
Foto: Shutterstock

Knepet för att få den att blomma länge

Blomsterkrassen är en tålig blomma, men vill inte bli för ompysslad. För mycket näring kan faktiskt leda till att blomningen uteblir och de gröna, diskformade bladen tar över.

Se till att jorden inte blir för torr, men låt sedan blomman få sköta sig själv. 

Däremot är det alltid en god idé att ta bort de blommor som hunnit blomma över för att ge utrymme till de nya.

Blomsterkrassen är en ettårig växt som dör till hösten, men enkla att odla på nytt till nästa säsong.

Blomsterkrassen kommer i flera färger och lyser upp trädgården. Foto: Shutterstock

Blomsterkrassen finns i olika varianter

En praktisk grej med blomsterkrassen är att den finns i olika former och på så sätt kan användas i olika delar av trädgården. 

Dels finns buskkrassen som, likt namnet antyder, växer som en buske och gör sig mycket vacker i rabatterna, för att få färg i grönsakslandet eller i en stor kruka på balkongen.

Dels finns också slingerkrassen som gärna klättrar längs med staket eller en spaljé, men den kan också användas för att täcka ett markområde.

Fjärilskrassen tillhör inte samma art, men samma släkte, och har flikiga blomblad och slingrar sig gärna. Blommans gröna blad är femflikiga och mycket vackra. 

Blomsterkrasse går att äta och är därför vanlig att odla i kökslandet. Foto: Adobe Stock

Ätbar blomma och fantastiskt god i sallader

Förutom att blomsterkrassen är väldigt vacker att ha i sin trädgård eller på balkongen är den också mycket god att ha i salladen. Smaken är lite pepprig med en ton av senap. 

Det går bra att äta både bladen och blommorna, vilket ger en väldigt vacker sallad.

LÄS MER: Så odlar du smörgåskrasse och andra groddar och skott – hemma i köket! 

Se även: