Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När man planterar den potatislika knölen på våren är det svårt att föreställa sig att dahlian kan bli så praktfull bara ett par månader senare.
När man planterar den potatislika knölen på våren är det svårt att föreställa sig att dahlian kan bli så praktfull bara ett par månader senare.
När man planterar den potatislika knölen på våren är det svårt att föreställa sig att dahlian kan bli så praktfull bara ett par månader senare.
1 AV 2
Så delar du dina knölar – och får fler
2 AV 2
När man planterar den potatislika knölen på våren är det svårt att föreställa sig att dahlian kan bli så praktfull bara ett par månader senare.
Foto: Istock

Odla och sköta om av dahlia – lyckas med sensommarens primadonna

När många sommarblommor börja likna övervintrade karaokesångare träder sensommarens primadonna fram: den ljuvliga dahlian.

Dahlia är tacksam att odla – den passar fint både i kruka och i kökslandet. Eller ge den en egen pallkrage så har du mycket att plocka av till buketter.

Här tipsar vi om skötselråd så att du lyckas med blomman.

När man planterar den potatislika knölen på våren är det svårt att föreställa sig att dahlian kan bli så praktfull bara ett par månader senare. Det finns dahlior i en mängd färger och med olika färg och form på blomman. Vissa blommor är enkla, andra superfyllda. Några har blygsamma små blommor medan andra får blommor stora som fat. Blomfärgen kan vara röd, gul, rosa och violett i olika nyanser samt i vitt. Kronbladen kan vara enfärgade eller flerfärgade. 

Inte bara blommans form varierar utan också plantans höjd. De riktiga bjässarna blir mer än 150 centimeter höga medan de lägsta sorterna bara blir 30-40 centi­meter. Oavsett höjd får plantorna ett vackert och frodigt bladverk som fyller ut bra. De riktigt höga sorterna kan till och med användas som insynsskydd eller blommande häck.

Hur ska man sköta om dahlior?

Dahlia är en knölväxt som passar både i kruka, i rabatt och i kökslandet. Här får du veta allt från hur du planterar och vattnar dahliorna, till hur du tar hand om knölarna under vintern, för att sedan väcka dem till våren. 

"Creme de Cassis" är en elegant favorit av näckrosdahlia med blommor som skiftar i olika nyanser av vinrött där blombladens baksida är betydligt mörkare än framsidan. Blommorna blir runt 12 centimeter i diameter och plantan blir runt 80 centimeter hög. Foto: SUSANNA ROSÉN
Gräv upp dina dahliaknölar innan frosten kommer. Övervintrar du dem svalt och torrt inomhus kan få fina blommor år efter år. Foto: SUSANNA ROSÉN

Vinterförvaring av dahliaknölar – så gör du

Dahliaknölarna, som ursprungligen kommer från Latinamerika, är mycket känsliga för kyla och klarar inte att övervintra utomhus i Sverige. Men gräver du upp dem innan frosten kommer kan du vinterförvara dem inomhus och njuta av dem år efter år. HÄR kan du läsa om hur du går tillväga.  

När är det dags att väcka dahlior och att sätta ut knölarna? 

Ta fram knölarna i mars, april och kolla att de ser friska och fina ut. Ungefär i mitten av maj, eller närmare bestämt när risken för frost är över, kan du plantera ut dina dahliaknölar. HÄR kan du läsa mer om hur du väcker dahlior och när och hur du gör när du ska plantera ut dem.

Dekorativa dahlian ”Cafe au Lait” får tallrikstora blommor och har blivit mycket populär på senaste åren. Foto: Shutterstock
'Candy eyes' är en enkelblommande dahlia. Foto: SUSANNA ROSÉN
Dahlior finns i en mängd olika sorter. Här en 'Frans kafka' som är en pompon-dahlia. Foto: SUSANNA ROSÉN

Kan man dela dahlior? Ja!

Dahliaknölar blir större och större efter varje övervintring och mår bra av att delas då och då. De går att dela dem både på våren och på hösten. Fördelen med att dela den på våren är att det kan vara enklare att se knölens ögon, vilket gör det lättare att se var man ska dela den. Likt potatisar har nämligen dahlior skottanlag, som en liten knöl, som kallas ögon. Leta efter dem och se till att minst ett öga finns med på den del du skär bort. Använd en vass och ren kniv eller sekatör. 

En fördel med att dela den på hösten är att den tar mindre plats. Nackdelen är att de är ömtåligare när de inte gått in i vila och det finns en risk att de börjar mögla vid snittytan. Därför är det viktigt att låta knölarna torka ett par dagar efter delning, innan man bäddar in dem till övervintring.

Man kan också ta sticklingar av dahlior. Läs mer om hur du toppar och tar sticklingar längre ner.

Knopp från ett öga på en dahliaknöl.
Knopp från ett öga på en dahliaknöl.
Knopp från ett öga på en dahliaknöl.
En knöl skjuter skott. Man kan ta sticklingar både från en knöl och från en planta. Läs mer hur du gör längre ner.
En knöl skjuter skott. Man kan ta sticklingar både från en knöl och från en planta. Läs mer hur du gör längre ner.
En knöl skjuter skott. Man kan ta sticklingar både från en knöl och från en planta. Läs mer hur du gör längre ner.
1 AV 2
Knopp från ett öga på en dahliaknöl.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En knöl skjuter skott. Man kan ta sticklingar både från en knöl och från en planta. Läs mer hur du gör längre ner.
Foto: Shutterstock
Dahlior finns i en mängd olika sorter. Den orangegula 'Loki Schmit' är en enkelblommande dahlia. Foto: SUSANNA ROSÉN

Så egna dahlior

Det finns frön till sommardahlia att köpa. Så dem på vanligt sätt i blomjord och plantera ut efter frostrisken. Under sommaren bildas knölar som du kan spara och driva nästa år. Sommardahliorna är F1 hybrider. Tar du frön från dessa plantor blir det inte samma sort som moderplantan.

Vattning och skötsel av dahlior

Dahlior är törstiga. Är det torrt ute är det viktigt att de får ordentligt att dricka. Under högsommaren är det särskilt viktigt för dahlior i kruka.
Vissa sorters dahlior kan växa sig mycket höga och får tunga blommor. De kan behöva stöttas upp, exempelvis genom att sätt ner en käpp i jorden som du kan binda upp plantorna vid.
Plocka bort vissna blommor allteftersom och var även flitig med att plocka blommor till buketter – det gynnar knoppbildningen.  Dahlior står dessutom länge i vas.
Se upp för sniglar! De gillar dahlior så håll utkik efter dem redan efter plantering.

Toppa dahlior – och ta sticklingar

För att få ett buskigare växtsätt på sina dahlior kan man toppa dem när de är 15-20 centimeter höga. Dahlian kommer då att förgrena sig, bli stadigare och få fler stjälkar. Blomningen brukar dock komma i gång senare och blommorna bli mindre.

Stjälken som du toppar av kan du använda som stickling. Klipp av den precis under ett bladfäste och plocka bort bladen precis ovanför. Sätt sedan ner sticklingen i ett glas med vatten, eller direkt i jord, så kommer den att utveckla rötter och du får en ny fin blomma. Dock är det inte säkert att knölen som bildas är så pass livskraftig att det klara övervintring. 

Det går också bra att ta skott från en knöl. Plantera en knöl i jord och vänta till den skjuter skott som är omkring 5-10 centimeter. Sätt det lilla skottet djupt i jord, vattna och tryck till så kommer den att utveckla rötter såsmåning om. 

Låt sticklingarna stå varmt och ljust, gärna med en plastpåse över sig trivs den ännu bättre. 

LÄS MER: Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten

Olika typer av dahlior

Dahlia har fått sitt namn av den svenske botanikern Andreas Dahl. På 1700-talet togs de till Spanien och Europa från hemlandet Mexiko. Det finns ett tiotal vilda arter. Från dem har man korsat fram dagens tiotusentals kultiverade sorter. 

Dahlior delas in i olika grupper utifrån blommans utseende. Här är några exempel:

ENKEL: Har en ring av åtta stycken strål­blommor. Centrumet är en öppen disk.

ANEMON: Har blommor med en enkel ring av strålblommor som vanligen är platta.

FORMELL DEKORATIV: Helt fyllda blommor.

BOLL: Helt fyllda, bollformade eller lätt tillplattade.

POMPON: Helt fyllda runda blommor i miniatyrstorlek, under 50 millimeter i diameter.

HALSKRÅS: Har blommor med en enkel ring av strålblommor som vanligen är platta och kan överlappa varandra och en inre ring av små strålblommor (kråset).

PION: Har flera ringar av strålblommor runt en öppen disk. Strålblommorna är platta eller svagt inrullade vid basen.

KAKTUS: Är helt fyllda, med strålblommor som är smala, spetsiga och utåtrullade.

"Hy Trio" är en vit semi-kaktusdahlia med alldeles vinrödstrimmiga blomblad. Blommorna är runt 15-20 centimeter i diameter och plantan blir cirka 110 centimeter hög. Foto: SUSANNA ROSÉN
"Pashmina" får gigantiska, tunga blommor som är cirka 22 centimeter i diameter. Blombladen skiftar i cerisrosa och orange. Som tur är sitter blommorna inte i toppen utan en liten bit ner så de kan vila sina tunga blommor mot bladverket. Plantan är runt 110 centimeter hög. Foto: SUSANNA ROSÉN
"Raisa" är en halskråsdahlia i lysande rött med ljust gult runt den gula knappen i blommans mitt. Varje blomma blir 5-10 centimeter stor och sitter i toppen av en cirka 110 centimeter hög planta. Foto: SUSANNA ROSÉN
Vackra "Morning Glory" blommar med lysande solgula blommor som blir cirka 10-15 centimeter i diameter. Det är en så kallad näckrosdahlia och plantan blir 110 centimeter hög. Foto: SUSANNA ROSÉN

Se även: