1 av 4: Rabarber är en av de lättaste växterna att odla. Ge dem rätt förutsättningar, så kommer de i princip sköta sig själva. Foto: SHUTTERSTOCK
2 av 4: Det går utmärkt att odla rabarber i pallkrage. Foto: SHUTTERSTOCK
3 av 4: Rabarberns blommande stjälkar kan bli upp till två meter höga och blommorna är fina som snittblommor. Foto: Colourbox
4 av 4: Det finns över 100 sorters rabarber. Foto: Colourbox

Lyckas med härliga rabarber! Här är allt du behöver veta

Underbara rabarber! När rabarbern växer upp vet man att sommaren snart är här.

Rabarber är busenkelt att odla hemma – och fantastiskt att skörda.

Här får du tips på hur du får så härlig rabarber som möjligt.

Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en perenn och lättskött växt som kan odlas i större delen av Sverige – men det tar några år innan den ger riklig skörd. När den väl etablerat sig ger den dock bara mer och mer. Rabarberns blommande stjälkar kan bli upp till två meter höga och har fluffiga, grenade blomställningar med små gräddvita blommor. Annars är rabarberns signum de krispiga, syrliga och vackra stjälkarna som är fantastiskt goda i paj, saft, sylt, marmelad och många efterätter.

Rabarber odlades i Kina redan 3 000 år före vår tideräkning, främst som en medicinalväxt. Den kom till Europa först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet.

Det går att göra mycket gott med rabarber. Foto: Istock

Odla rabarber – hur och var börjar jag plantera?

Plantera helst tidigt på våren eller sent på hösten på en plats som är halvsolig och lätt fuktig men också väldränerad. En plats där vattnet rinner undan snarare än samlas i pölar är perfekt. Egentligen växer rabarber bra på de flesta jordar – men allra bäst förutsättningar får den om du använder en jord som är mullrik, djup och fylld med näring.

Rabarbern bör inte planteras alltför djupt. Se till att plantans topp inte har mer än ungefär fem centimeter jord ovanför sig. Det bör också vara minst 60 centimeter mellan varje planta för att de ska få plats att växa.

Vattna ordentligt det första året efter att du har satt din rabarber.

LÄS MER: Då blommar flädern – och så tar du hand om fläderbuskarna

Hur sköter man om rabarber?

Rabarber är en perenn växt, så om den får rätt förutsättningar kommer den växa upp år efter år. Den tar i princip hand om sig själv, men du behöver hjälpa den med ogräsbekämpning på våren och borttagning av blomskott. (Använd gärna blomskotten som snittblommor!) Ge den också den näring den behöver för att trivas – efter något år kräver rabarbern mycket näring. Däremot klarar den sig normalt utan stödvattning, om det inte är mycket torka.

En halvsolig och lätt fuktig plats är bäst placering för rabarbern. Foto: SHUTTERSTOCK

 

Odla rabarber i pallkrage eller i kruka

Rabarbern trivs både i friland, i pallkrage och i kruka. Att plantera rabarber i kruka för att ha på balkongen eller altanen går utmärkt. Oavsett var du planterar rabarbern är det viktigt att det finns tillräckligt med djup för att roten ska få plats. En pallkrage behöver vara upphöjd. Vill du odla i kruka? Skaffa en stor kruka (minst 10 liter) med hål i botten. I övrigt sköter du rabarbern på samma sätt oavsett var den planteras. Om plantan skulle bli för stor kan du dela upp den på två krukor efter ungefär tre år.

När skördar man rabarber?

Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna och smaken blir träigare.

Skörda hellre i mindre omgångar, men ofta, i stället för att skörda hela plantan på en gång. Spara också några blad kvar på plantan. Ta stjälken ända ner för att minska risken för att lämna stjälkstumpar som börjar ruttna.

Undvik skörd det första året eter att du planerat rabarber. Det är för att plantan behöver få etablera sig och gro ordentligt. Under andra året kan du ta en försiktig skörd och under tredje ska du börja skörda fullt ut.

Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.

Vilken rabarbersort är bäst?

Rabarber är egentligen en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter. Det finns över 100 olika sorters rabarber.
Victoria är den vanligaste sorten vi har i Sverige. Den har grönaktigt fruktkött och har en god och syrlig smak med en medelhög halt av äppelsyra och oxalsyra. Victoria trivs i jord som är djup och näringsrak samt fuktighetshållande.
Elmsblitz är en nyare sort och har en lägre halt oxalsyra, med en svagt syrlig smak. Stjälkarna blir inte lika trådiga på denna sort, som också trivs i en djup, näringsrik och fuktighetshållande jord.
Marshalls early red är den sorten som många anser höra till de godaste av de röda rabarbersorterna. Den används till exempel i marmelad och saft.
Spangsbjerg är en dansk sort som enligt tester har bäst smak. Den har en medelhög oxalsyrehalt.
Barbro är an ny sort med röda stjälkar och sirligare växtsätt. Den här rabarbersorten passar även att odlas i en större kruka.

Skörda rabarber ofta, men ta lite i taget. Foto: Istock

Vad är glasrabarber?

Rabarber som odlats fram i mörker i väderskyddad miljö kallas glasrabarber. Man täcker plantan, så att den växer i totalt mörker och får mindre mängd oxalsyra. Det gör att skörden blir tidigare, rabarbern blir betydligt mer mjälla och har inte samma sträva smak som den traditionellt odlade rabarbern.

Vill du testa att odla glasrabarber är det busenkelt! Så fort rabarbern börjar visa sig ovan jord täcker du över plantan med till exempel en stor hink, kruka, murarhink, tunna eller liknande. Det finns speciella rabarberkrukor i terrakotta, men de är oftast väldigt dyra. Det viktigaste här är att krukan ska stänga ute allt ljus. Kupa upp lite jord runt hinken/krukan (eller gödsel, det mår rabarbern jättebra av) och lägg en sten ovanpå för att undvika att kärlet blåser omkull.

Efter ungefär åtta veckor är det dags att titta till rabarbern – och kanske till och med skörda. När stjälkarna är höga och bladen gula och outvecklade (eftersom de inte hunnit bilda klorofyll) är det dags för skörd. När du har skördat behöver plantan få vila resten av säsongen, det vill säga skörda inte mer förrän nästa år.

Är rabarber giftigt?

Rabarber innehåller oxalsyra vilket i större mängder är giftigt. Stora mängder minskar upptaget av viktiga mineraler som kalcium och i värsta fall kan det ge upphov till njurskador. Därför är det bra att äta rabarber med försiktighet, något som särskilt gäller barn och personer med anlag för njursten. Rabarberns blad innehåller en hög talt oxalsyra och ska inte ätas.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen i sommar

LÄS MER: Vackra perenner i trädgården – så sköter du om dem

ANNONS: Lär dig allt om att odla i pallkrage (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande