Klippa ner och föröka lavendel vår och höst – så får du täta blommor
När ska man klippa ner lavendel? På våren (och hösten!) är det dags!
Risiga och glesa lavendel är inget att hurra för. I naturen kring Medelhavet sköter de sig själva, men i våra trädgårdar vill vi ha härligt täta och grågröna kuddar översållade av blommor, precis som i parker och odlingar. Då ska man beskära – ordentligt!
Här får du veta mer hur du gör – och hur du förökar lavendel genom att ta sticklingar.
Hur ofta och när ska man beskära lavendel?
Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även klippa ner lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan. En jämn trimning två gånger om året ger tätare buskar, men inget måste.
Vårbeskärning av lavendel
I södra delarna av landet där lavendeln är härdig på friland, kan man klippa ner dem i april när det börjar komma nya gröna skott. Det finns de som klipper ner tidigare, redan i mars, men viss risk finns att de kan få frysskador om det kommer en överraskande sista köldknäpp. Vårbeskärningen är bäst om man har mycket förvedade delar på sina buskar. Var inte rädd för att ta i. En tredjedel till hälften ner och chop-chop! Så blir du av med de kala grenarna. I de flesta parker och trädgårdar där jag sett dem beskära lavendel drar de bara buskröjen eller häcktrimmern ca 15 cm över marken över raderna.
Beskära lavendel i gammal ved
Visst finns det risker för att lavendeln inte ska bryta nya skott om man försöker att föryngra i gammal ved, det ska påpekas. En riktigt gammal och ranglig lavendel som aldrig blivit beskuren, kanske inte klarar att bli beskuren ända ner i gammal ved. Gör en avvägning då om det är värt att testa, eller om den ens är värd att spara om man låter bli. Ibland är det bättre att börja om med nya plantor och göra rätt från start. Därför är det viktigt att göra rätt med beskärningen från början och inte hoppa över trimningen något år.
Skörda lavendel – klipp skotten
Skörda gärna blommor och skott hela blomningssäsongen. De blommar rikligen om. Bara att klippa av blomstänglarna och torka. Klipp med vass, ren sax och skörda när det är soligt, gärna tidig morgon när de eteriska oljorna är som mest koncentrerade i plantan. Det finns många recept och användningsområden för lavendelblommor. Här kan du läsa mer om hur du kan ta tillvara på lavendel!
Klippa ner lavendel på hösten
I augusti när lavendeln blommat över är det läge att klippa ner buskarna. Då trimmar man ner en bit på de gröna skotten innan de hunnit bli förvedade och behåller på så sätt fina täta buskar. Har du missat att göra en vårbeskärning kan du ändå testa att beskära en bit ner i det vedartade. De brukar kunna klara lite tuff beskärning.
Tips! Vid beskärning och nedklippning kan du ta tillvara på de bortklippta skotten och föröka lavendel genom sticklingar. Läs hur du gör här nedan.
Föröka lavendel genom sticklingar
Snabbaste och billigaste sättet att få nya lavendelplantor är att föröka dem från sticklingar. Passa på att ta sticklingsmaterial när du klipper ner plantorna på våren. Då har plantorna störst chans att hinna utvecklas bra. Men låt det inte hindra dig från att försöka även andra årstider.
Så tar man stickling på lavendel:
1. Klipp eller dra av ett skott som är ca 10 cm.
2. Dra av de nedre bladen och låt några få vara kvar på toppen.
3. Fyll kruka med sandblandad jord och vattna igenom.
4. Stick ner sticklingarna och ställ varmt.
5. Plantera om efter några veckor när sticklingarna rotat sig.
Lavendelsticklingar gör man av skott med blad, inte blomstänglar. Välj täta friska skott. Passa på att ta sticklingar när du beskär din lavendel. Sticklingar ska vara ca 10 cm långa. Man kan klippa, men de tar sig allra bäst om man får med en lätt vedartad ”klack”. Det vill säga när man bryter av en liten gren och ser till att få med en liten bit bark ”klacken” från grenen den satt på. Dra bort de nedre bladen på sticklingen och låt bara några få vara kvar i toppen.
Plantera lavendelsticklingarna
Stick ned lavendelsticklingen i jord som är utblandad med sand eller perlite. Såjord på påse fungerar fint. Jorden får gärna vara genomvattnad innan. Man kan sätta många sticklingar tillsammans i en kruka. Ställ varmt, men inte i direkt solljus. En plastpåse över krukan kan hjälpa till med värmen. Men se upp så att det inte bildas kondens inne i påsen, för då kan sticklingarna ruttna.
När skola om lavendelsticklingarna?
Rötter bildas på sticklingarna inom några veckor beroende på årstid och övriga förutsättningar. Det är bara att vänta och se när de börjar skjuta nya skott. Det brukar vara ett säkert tecken på att rötter vuxit ut. Avvakta gärna några veckor till innan de skolas om eller planteras i rabatten.
LÄS MER: Vackra lavendel! Så lyckas du med väldoftande blomman
LÄS MER: Klätterväxter till pergola och spaljé – skapa ett grönskande tak i trädgården
LÄS MER: Malins galna palettblad – så lyckas hon få dem enorma
LÄS MER: Stor guide till 12 fina växthus – så hittar du rätt hus för din tomt