Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 12
Fleråriga kryddörter. Doftar ljuvligt.Skaffa en planta av timjan, oregano, salvia, gräslök, rosmarin och kanske fransk dragon - alla fleråriga. Skaffa ­sedan en balja eller låda som är minst 15 centimeter djup och har dräneringshål i botten. Fyll den med planteringsjord, gärna blandad med 10-20 procent sand. Nu är din kryddträdgård färdig. Ställ den soligt och gödselvattna en eller två gånger per säsong. Håll tummarna för att växterna överlever kommande vinter. De gör de inte alltid, men ofta. Ett alternativ är att plantera i en vanlig balkonglåda.
Foto: Lena Israelsson
2 AV 12
Lena Israelsson är journalist och författare med köksträdgården som specialitet.
3 AV 12
Persilja. Håller långt in på senhösten.Vill du tjäna pengar på odlandet - satsa på persilja. Du har nytta av bladen från maj och långt in på senhösten. Den krusbladiga är vackrast, den slätbladiga godast.Om du inte sår kan du använda persiljekrukorna som säljs i grönsaksdisken. När du skördat två tredjedelar lyfter du ut jordklumpen och sätter den i en kruka med planterings- eller blomjord. Odlingskärlets djup bör vara 15 centimeter eller mer. Sätt ett par krukor tillsammans med 5-10 centimeters mellanrum. Tre veckor senare är det dags att gödselvattna. Vilket du sedan gör varannan vecka.
Foto: Lena Israelsson
4 AV 12
Rosenböna. Blir sju meter höga.Vill du drapera balkongen i grönska står rosenbönan till tjänst. Rankorna kan bli sex, sju meter. Dessutom har rosenbönan vackra röda, vita eller laxfärgade blommor. Baljorna är engelsmännens favoritgrönsak. De skördas innan fröna inuti svällt upp, strimlas och kokas.I södra Sverige kan du så direkt i jorden i mitten eller slutet av maj. Längre upp får vi tjuvstarta inomhus. Odlingskärlet bör vara minst 25 centimeter djupt och helst 50 centimeter eller mer i diameter. Du måste fixa växtstöd till rankorna. Jag gör en pyramid av grenar och sätter ett tiotal plantor runt pyramiden
Foto: Lena Israelsson
5 AV 12
Aubergine. Kräver mycket sol.Har du odlarmod och gott om sol? Testa aubergine. En bra sommar hinner du få flera vackra, delikata frukter. Så inomhus redan i februari och skola om till större krukor allt eftersom plantan växer. Plantera ut när nattemperaturen är minst 8-10 grader. Placera plantan på parkett, alltså jättesoligt.Välj en sort som beskrivs som tidig, som 'Pinstripe F1'. Låt varje planta få egen hink, 10-12 liter, med planterings- eller blomjord. Gödselvattna varje eller varannan vecka, med start tre veckor efter plantering. Håll koll på lössen. De gillar aubergine.
Foto: Lena Israelsson
6 AV 12
Potatis. Odla i säck.Målet är potatis till midsommar. Skaffa en kruka, påse eller hink som rymmer 10-12 liter och fixa dräneringshål i botten. Bottna hinken med en knapp decimeter planterings- eller blomjord. Lägg i två, tre potatisar. Helst ska de vara groddade, alltså de ska ha legat i ett fönster ett par veckor och fått groddar. Täck potatisarna med 5 centimeter jord. Allt eftersom det växer fyller du på med jorden så att hinken till slut är full med jord. Innan du skördar känner du efter med fingrarna om det bildats knölar. Annars får du vänta. Gödselvattna varannan vecka.
Foto: Nina Bergström
7 AV 12
Potatis. Odla i hink.Målet är potatis till midsommar. Skaffa en kruka, påse eller hink som rymmer 10-12 liter och fixa dräneringshål i botten. Bottna hinken med en knapp decimeter planterings- eller blomjord. Lägg i två, tre potatisar. Helst ska de vara groddade, alltså de ska ha legat i ett fönster ett par veckor och fått groddar. Täck potatisarna med 5 centimeter jord. Allt eftersom det växer fyller du på med jorden så att hinken till slut är full med jord. Innan du skördar känner du efter med fingrarna om det bildats knölar. Annars får du vänta. Gödselvattna varannan vecka.
8 AV 12
Grönkål. Plantera ut i maj.Lura hararna och odla grönkål på balkongen. Där kommer de inte åt den. Det finns även purpurfärgad grönkål, kallad purpurkål.Förkultivera plantor inomhus i början av april. Då kan du plantera ut någon gång i maj, eller när risken för frost är över. En eller två plantor i en hink (10 liter) är lagom. Gödselvattna varje eller varannan vecka. Grönkål blir godare när den är frostnupen.
Foto: Lena Israelsson
9 AV 12
Dill. Så i omgångar.I grönsakslandet trilskas dill, men på balkongen går det bättre. Odla i ett kärl som är 10-12 centimeter djupt. Fyll med planteringsjord och så fröna jämnt över ytan. Det gör inget om de kommer tätt. Täck med en halv centimeter jord. Gödselvattna en eller ett par gånger under säsongen. Skörda bladen innan dillen går i blom, annars slutar den att producera blad. Var beredd på att du måste så dill i omgångar. Det är inte som med persilja, som levererar hela säsongen. Koriander odlas som dill.
Foto: Lena Israelsson
10 AV 12
Mangold. Skörda flitigt.Mangold är storproducent av blad men också en skönhet. Vackrast är 'Bright Yellow' med solgula stjälkar och friskt gröna blad. De blodröda sorterna går inte heller av för hackor. Både blad och stjälkar används i köket.Rotsystemet är skrymmande, och du behöver ett kärl som är minst 20 centimeter djupt. Du kan så mangold direkt i odlingskärlet ute på balkongen någon gång i maj.Gödselvattna varje eller varannan vecka från mitten av juni och framåt. Skörda flitigt så kommer hela tiden nya blad.
Foto: Nina Bergström
11 AV 12
Morot. Tidiga sorter blir delikata.Balkongen är kanske inte rätt plats för odling av rotfrukter. Men tidiga morötter blir faktiskt delikata. Och blasten är inte dum i soppa. Inte heller i blombuketter också, enligt florister.Du behöver ett stort odlingskärl, minst 20 centimeter djupt. Så direkt och använd bara tidiga sorter, exempelvis 'Nantes'. Gallra sedan så att det är 2-3 centimeter mellan varje morot. Skörda när de är i barnstorlek, cirka 2 centimeter grova. Då är de läckrast. Odla tidiga rödbetor på samma sätt.
Foto: Zoonar Rf
12 AV 12
Sandsenap (vild rucola). Smakrika gröna blad.Smakar som rucola, men mer. Fördelen är att den ger blad hela sommaren. Den är dessutom flerårig och kommer ofta tillbaka nästa år. Odlingskärlet får gärna vara stort, men behöver inte vara djupare än 10-12 centimeter.Så direkt i jorden tidigt på våren och med bara ett tunt lager jord ovanpå. Gödselvattna under högsommaren, varje eller varannan vecka.Skörda i omgångar. Vill den gå i blom klipper du ner den nästan till marken, då kommer nya blad.Tips! Rucola är gott till pasta med bara lite olja och salt på.
Foto: Svetlana Kolpakova

Krydda tillvaron och låt balkongen grönska