1 AV 2
2 AV 2
Jordgubbar finns i flera olika sorter – stora, små, söta och friska. De flesta ger skörd en gång om året.
Foto: Shutterstock

Jordgubbar i olika sorter – så väljer du rätt sort att odla

Vilken jordgubbssort ska man välja när man ska odla själv?

Det finns mängder av olika sorters jordgubbar – något för alla smaker. Stora, små, ljusa och mörka – till och med vita som passar den som är överkänslig och allergisk.

Hitta rätt sort med den här guiden.

Karina Brozinic

Egna jordgubbar smakar mer än de köpta, för att de plockas solmogna när de har som mest smak, medan de köpta plockas tidigare och då inte hinner få den djupa sötman. Jordgubbar vill stå i full sol, då trivs de bäst. Tyvärr kan jordgubbar drabbas av sjukdomar, speciellt äldre sorter, men det finns knep för att hålla dem friska – förutom att inte sätta plantorna för tätt kan du undvika sjukdomar genom att välja motståndskraftiga sorter.

Här kan du läsa mer om skötsel och plantering av jordgubbar!

Välja jordgubbssort – att tänka på

Våra svenska jordgubbar delas in i tidiga jordgubbar, mellantidiga (mellansena) gubbar och sena jordgubbar. De tidigaste jordgubbarna som finns i Sverige mognar i slutet på juni, mellantidiga jordgubbar i början på juli och de senaste mognar i mitten på juli (sen får man även beräkna att det kan skilja några veckor från söder till norr). Plantera sorter med olika mogningstider för en längre bärsäsong.

De vanliga jordgubbssorterna ger bara skörd en gång om året, men det finns även så kallade dagsneutrala sorter som ger skörd under hela året ungefär som månadssmultron, man säger ibland att de är remonterande. När du väljer jordgubbar ska du även ta i beaktande att olika sorter kan vara mer eller mindre mottagliga för svampsjukdomar, bladmögel och mjöldagg – det brukar vara de äldre sorterna som är mer sjukdomsbenägna.

Jordgubbar smakar bäst om man skördar dem när de är solmogna. Foto: Istock

Bra jordgubbssorter att odla:

'Allstar' – Mellantidig och härdig sort med fina bär.

'Amandine' – En ny dagsneutral sort. Hjärtformade medelstora och fasta bär, som är mörkt röda. Smaken är utmärkt och bären har god hållbarhet. 

'Bounty' – Mellantidig kanadensisk sort. Får många mörkröda, medelstora och söta bär. Sjukdomstålig och härdig.

'Charlotte' – Sen sort. Fransk dagsneutral ny sort, med god smak. Bären är mörkröda, koniska och små till medelstora. Smaken är mycket söt och påminner om smultron.

'Dania' – Sen sort. Stora ljusröda bär med mild smak och doft. Motståndskraftig frisk sort.

'Darselect' – Fransk jordgubbe. Långsmala medelstora och ljusröda bär med tydligt limegröna frön, saftigt söt och syrlig smak. Frostkänslig.

'Elin' – Mellantidig dagsneutral jordgubbe. Medelstora mörkröda bär med fast och syrlig god smak. Väldigt tålig och härdig.

'Evie' – En dagsneutral sort. Stort runt och ljusrött bär, med djupa smaker.

'Flair' – En av de tidigaste sorterna. Stora hjärtformade gubbar med djupt röd färg. Bären är spänstiga och genomröda i fruktköttet. Doftar mycket och smakar mycket friskt och sött. Frostkänslig.

'Florence' – Sen sort. Stora hjärtformade och mörkröda jordgubbar med kraftig god smak som påminner om smultron. Motståndskraftig frisk sort. Frostkänslig och vintertäcks från zon 2.

'Honeoye' – Tidig amerikansk sort. Den sort som odlas mest i Sverige. Ger medelstora mörkröda bär som har en kraftig doft, medan smaken kan var aningen mild och gå mot det syrliga. Mycket höga halter av C-vitamin. Motståndskraftig frisk sort. Mycket härdig sort.

'Kent' – Tidig sort.Kanadensisk tålig jordgubbe, med medelstora söta bär. Motståndskraftig frisk sort som är mycket härdig, men aningen känslig mot regn då bären kan spricka.

Välj gärna både tidiga och sena sorter i jordgubbslandet, så har du jordgubbar under hela säsongen. Foto: Istock

'Korona' – Mellantidig holländsk sort. En av de populäraste jordgubbarna i Sverige. Medelstora koniska bär med söt lite svag arom. Får många bär, är lättplockad men svårare att snoppa. Bör vintertäckas från zon 4.

'Lina' – Mellantidig sort. Svensk jordgubbe med medelstora genomröda goda bär. Påminner om 'Senga sengana' i smaken, men är mer sjukdomsresistent.

'Malwina' – Mycket sen engelsk sort. Får knubbiga djupt röda bär även i fruktköttet, med intensiv söt smak. Var försiktig med kvävegödslingen, då den får mycket blast som kan angripas av gråmögel.

'Maxim' – Mellantidig sort. Får jättestora jordgubbar runt 50-100 g som nästan fyller handflatan. Söt fin arom och doft. Härdig sort. Motståndskraftig och frisk.

'Ostara' – Dagsneutral sort. Medelstora djupt röda och aromatiska söta bär. Gammal populär sort, som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som nyare sorter.

'Pegasus' – Sen engelsk sort. Medelstora mörkröda saftiga och mycket söta bär. Fungerar bra på lerjordar och trivs på Västkusten. Denna jordgubbe är inte så tålig utan vill ha skyddade och varma lägen. Vattnas på sensommaren och hösten för att klara vintern bättre.

'Polka' – Mellantidig holländsk sort. Ger medelstora till stora mörkröda bär som är fasta. Söta bär med liten syra. Frisk sort. Kan få mindre skörd efter något år, vilket kan avhjälpas genom att gallra i bladverket efter skörd.

'Rumba' – Tidig sort. Ger många jättestora hjärtformade och röda sötsyrliga jordgubbar, som är lätta att plocka. Doft och smak är djup och söt, ett köttigt saftigt bär med lång eftersmak. Motståndskraftig frisk sort.

'Senga Sengana' – Mellantidig sort. En av de populäraste sorterna gamla sorterna. Bären är jättegoda och mångas favorit då smaken överträffar de flesta nya jordgubbarna. Men de är inte så hållbar och får lätt sjukdomar, varför den nästan ersatts med nya sorter. Försök få tag på några ändå och håll lite extra uppsikt över den, handvattna under bladen. Härdig sort.

'Sonata' – Mellantidig holländsk sort. Tålig jordgubbe med stora ljusröda koniska bär som har en frisk smak och sötma. Något torrare och fast fruktkött.

'Sweet Eve' –  Dagsneutral sort från England. Stora söta och saftiga bär. Producerar många bär.

'Zefyr' – Tidig sort. Vanlig jordgubbe med medelstora ljusröda bär. Låg hållbarhet på bären men funkar fint i egen odling. Saftiga bär med söt och frisk smak som påminner lite om smultron. Mycket härdig, men kan få sjukdomar.

Det finns många härdiga jordgubbssorter för högre odlingszoner. Foto: Istock

Härdiga jordgubbar för nordligare odlingszoner

Man kan odla jordgubbar i nästan hela landet, men det finns sorter som inte är härdiga. Man kan även prova mindre härdiga sorter i odlingstunnlar och att vintertäcka. Jordgubbssorterna 'Allstar', 'Bounty', 'Maxim' och 'Senga Sengana' klarar sig i zon 5. De ännu härdigare är sorterna 'Elin', 'Honeoye', 'Korona' och 'Zefyr' går ända upp till zon 6.

Vita jordgubbar för allergiker

De röda jordgubbarna tillverkar ett protein som orsakar allergi, men som saknas i de vita jordgubbarna. Dock är inte proteinet kopplat till själva färgen, så vi får förhoppningsvis se röda sorter i framtiden utan allergener. Det finns en fördel med vita jordgubbar då fåglarna luras att tro att de är omogna och låter bären sitta kvar. Vita gubbar är känsligare för lagring, men flera sorter är riktigt goda och smakar som jordgubbar ska.

Vita jordgubbar saknar ett protein som göra att överkänsliga kan äta dem. Det finns flera jordgubbssorter som är vita. Foto: Istock

De vita jordgubbarna är ännu inte så vanliga, och det kan vara lite svårt att hitta dem i handeln. De kan kallas för ananasbär, ananasjordgubbe och pineberry, och beskrivs smaka ananas, men det är inte så konstigt när jordgubbar har det vetenskapliga namnet Fragaria x ananassa ("smak av ananas").

'Alba' – Tidig sort. Får små vita bär med grönaktiga nötter på sidorna. Smaken är relativt svag, men söt, och bären hållbara. Kan få mjöldagg, men inte känsligare än 'Honeoye' och ser ut att vara ungefär lika härdig.

'Anablanca' – Vita små bär med röda nötter. Bären får en svag rosa rodnad i sol.

'Bianca' – Mellantidig svensk jordgubbe, framtagen av Åke Truedsson. Mellanstora bär som smakar precis som en vanlig söt och röd svensk jordgubbe. Vita bär som får en svag rosa rodnad i sol. Frisk sort härdig till zon 3 (4).

'Snöboll' – Mellantidig sort. Vita medelstora bär som smakar som vanliga jordgubbar.

'White Dream' – Mellanstora vita jordgubbar med röda nötter. Söta saftiga med en smak av ananas, och aromatisk doft. Måste planteras ihop med vanliga jordgubbar för att korspollineras.

'White Pine' (alt. White Pineapple, pineberry)Sägs smaka ananas. Vita små jordgubbar med röda nötter. Måste planteras ihop med vanliga jordgubbar för att korspollineras.

Se även: