Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Morötter och rädisor är några rotfrukter som funkar att höstså. Foto: Istock

Höstsådd av grönsaker – så får du en rekordtidig skörd

Grönsaker som tål kyla och som man normalt sår tidigt på våren kan man även så på hösten. När man höstsår ligger fröna redan i jorden och kan börja gro direkt när jorden tinar upp på våren. Det du vinner är tidigare skörd.

Karina Brozinic

Varför höstså grönsaker?

Metoden innebär att fröer som sås sent på hösten, kan ligga i vila under vintern. När våren kommer, sätter fröna i gång och man kan skörda redan i (april) maj-juni beroende av vilken gröda det är och var man bor i landet. En annan fördel är att viss del av vårsådden redan är gjord och man kan ägna sig åt annat.

Så höstsår man grönsaker – när och hur

Så inte för tidigt! Man ska börja så sent som möjligt, men innan tjälen gått ner i marken. Om man börjar för tidigt finns det risk för att fröna gror innan vintern. I norr kommer tjälen tidigare, så höstsådd sker normalt i oktober. Söderöver väntar man och höstsår i november-december. Det finns några grödor som man börjar höstså några veckor tidigare, så att de hinner bilda lite rötter och blast innan frosten, till exempel ramslök, salladslök, spenat, asiatiska blad och vintersallat.

Börja med det viktigaste momentet – att bearbeta jorden och rensa fritt från ogräs. Fuska inte med ogräsrensningen, för då får du onödiga problem på våren. Ogräs som fått ett förskott framför de små unga plantorna som kämpar sig upp på våren är svårare att rensa bort. Vattna gärna igenom jorden före sådd. Glöm inte att sätta ut etiketter! Ibland kan fåglar vara desperata under vintern eller tidig vår och hitta fröna, så det kan löna sig att skydda med en fiberduk.

Tips! Om du inte hunnit så innan tjälen, finns det ett trick. Så på ytan och täck fröerna med lite jord.

Höstså persilja och andra grönsaker, så slipper du allt arbete på våren och en tidigare skörd. Foto: Adobe Stock

Grönsaker lämpliga för höstsådd

Fröna som ska höstsås måste tåla kyla och ska inte ruttna av vinterblöta. Det finns många grönsaker som går att så på hösten, både lök, rotfrukter, bladgrönt och några kryddväxter.

Kryddväxter: dill, persilja.

Rotfrukter: morot, palsternacka, rättika, svartrot, rädisa, haverrot, rotpersilja.

Bladgrönt: målla, rosensallat, sallatscikoria, spenat, sallat (vintersallat och spenat sås tidigare under hösten), flera asiatiska blad kan övervintra.

Lök: gräslök, salladslök (ej sättlök), ramslök (salladslök och ramslök planteras tidig höst, september-oktober). Vitlök sås inte men klyftorna sätts innan vintern.

Även vissa sommarblommor som passar i kökslandet kan höstsås, såsom blåklint, romersk riddarsporre, ringblomma och sömntuta.

Se även: