ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Häftigaste växterna du kan plantera ut hemma

Publicerad 9 maj 2017 17.30
Leva & bo>Trädgård>Odla
Petunia Amore

Petunia Amore

1/4

Foto: Blomsterfrämjandet

La rita toffee

La rita toffee

2/4

Foto: Blomsterfrämjandet

Petunia Amore

Petunia Amore

3/4

Foto: Blomsterfrämjandet

Pelargon brocade

Pelargon brocade

4/4

Foto: Blomsterfrämjandet

Ska du börja plantera och fixa i trädgård och balkong är det dags.

Och marknaden kryllar av häftiga och nya, coola utplanteringsväxter.

Här får du massor av tips och inspiration – låt sen fantasin flöda!

Om du hänger i handelsträdgårdar och växthusbutiker har du kanske redan märkt hur det börjat dyka upp massor av nya utplanteringsväxter. Om inte får du veta det nu. 

De är underbara för att piffa upp uteplatser, entréer, verandor, uterum och balkonger med. Och eftersom det finns så många olika sorter och arter är det endast din fantasi som sätter gränserna, varje år dyker det upp ytterligare nya sorter. 

 

LÄS OCKSÅ: Guide: olika typer av odlngslådot och pallkragar – så väljer du rätt 

Välj helst svenskodlade och lokalodlade

Vill du vara säker på att de ska hålla och må bra gör du bäst i att välja svenskodlade, och allra helst lokalodlade, växter, för då är de i fas med klimatet där de ska växa. Utplanteringsväxterna kan vara både ettåriga och fleråriga. Sedan bör du vänta tills risken för nattfrost är helt över. 

Här presenterar vi några nya spännande sorter:

1. Begonia

Begonia tuberhybrida

Foto: Blomsterfrämjandet

Detta är en Begonia tuberhybrida. Annars är Mistral pink en fin ny begoniasort med ljust rosafärgade blommor. Sorten passar ypperligt i ampel på ställen som är lite skuggiga där de bidrar med ett lätt tropiskt utseende. Två andra nyheter av knölbegonia är Bronze leaved bright orange och Bronze leaved cherry’ från Go early-serien. Båda bjuder på härlig kontrastverkan tack vare mörkt färgade bladverk i kombination med färgglada blommor.

2. Caliente-pelargoner

Caliente lavender

Foto: Blomsterfrämjandet

Detta är en Caliente lavender. Caliente är en fantastisk pelargonserie där en traditionell Zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet blivit en kombination med det bästa från båda föräldrarna. Caliente har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden. Sorterna i serien blommar tacksamt oavsett väderlek och dessutom är de självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. Nya fina sorter i serien är Caliente rose och Caliente lavender.

3. Pelargon, knapa-trädet

Knapaträdet

Foto: Blomsterfrämjandet

Efter de omåttligt populära historiska sorterna Drottningminne och Karna kommer nu nästa, Knapa-trädet. Sorten har odlats sedan före 1922 och har en härlig karisma. Tillgången på sorten är dock ytterst begränsad så den som vill äga denna skönhet får tålmodigt vänta in kommande produktion.

4. Petunia Amore-serien

Petunia Swirl

Foto: Blomsterfrämjandet

Petunia swirl är en ny sortserie med härliga färgsättningar. I sorten Cherry banana finns både körsbärsrosa, vitt, mörklila och gult som går mot lime i en och samma blomma. Charmig petuniaserie där ett hjärta framträder i blomman för den som tittar noga! Romantisk som få och finns i flera olika spännande färgkombinationer. Sorterna blommar länge och har ett halvhängande mycket enhetligt växtsätt vilket gör att de lämpar sig ypperligt för krukor, amplar och i blandplanteringar. 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiskt vackra blommande buskar 

5. Septemberljus, Plectranthus hillardiae x saccatus ’Mona Lavender’

Plectranthus

Foto: Blomsterfrämjandet

Detta är en Plectranthus. Spännande nyhet som ursprungligen kommer från Sydafrika. Mona lavender är en snabbväxande perenn som blir ca 75 cm hög och bildar en rund och tät buske. Bladen är mörkt gröna och blommorna skira och lavendelfärgade. Speciellt användbar tack vare att den även utvecklas väl i skugga.

6. Småpetunia, Calibrachoa Rave-serien

Rave Peach

Foto: Blomsterfrämjandet

Rave är en serie av småpetunia med iögonfallande stjärnmönstrade blommor som drar blickarna till sig både på långt och nära håll. Blomningen är riklig och börjar tidigt på säsongen. Växten förgrenar sig bra vilket ger fylliga och fina plantor.

7. Trädgårdsverbena, Glandularia x hybrida Lanai-serien ’Twister Burgundy’ och ’Twister Purple’

Magelana twister purple

Foto: Blomsterfrämjandet

Magelana twister purple. För några år sedan lanserades den prisbelönta trädgårdsverbenan Twister red. Efterhand har flera färger tillkommit i den populära serien och i vår hittar vi två nya favoriter i sorterna Twister burgundy och Twister purple. Det är två läckra färgkombinationer som likt tidigare sorter i serien gör sig ypperligt i stora krukor, balkonglådor och amplar. Sorterna som har ett modern utseende blommar under mycket lång tid. De klarar alla väderstreck, bara de får ljus, och även ett blåsigt läge fungerar bra. 

ANNONS Odla.nu
Odla - false