Den kvadratiska odlingslådan från Land finns i 4 olika storlekar, i både obehandlat och galvaniserat järn. Den tillverkas också i en mobil variant samt med snigelstaket. Kan även användas som odlingsbänk.
1 av 7: Den kvadratiska odlingslådan från Land finns i 4 olika storlekar, i både obehandlat och galvaniserat järn. Den tillverkas också i en mobil variant samt med snigelstaket. Kan även användas som odlingsbänk. Foto: Land Garden
Lands små rektangulära odlingslådor skapar nya rum i trädgården och på terrassen. De tillverkas i olika storlekar, i galvaniserat och obehandlat järn. Järnet rostar och ger en fin retro-look.
2 av 7: Lands små rektangulära odlingslådor skapar nya rum i trädgården och på terrassen. De tillverkas i olika storlekar, i galvaniserat och obehandlat järn. Järnet rostar och ger en fin retro-look. Foto: Land Garden
En odlingslåda i lärkträ garanterar lång hållbarhet, och innehåller inga impregneringsmedel, vilket gör den utmärkt för odling av köksväxter. Willab Gardens odlingslåda finns i två storlekar. Det finns även en påbyggnadsdel.
3 av 7: En odlingslåda i lärkträ garanterar lång hållbarhet, och innehåller inga impregneringsmedel, vilket gör den utmärkt för odling av köksväxter. Willab Gardens odlingslåda finns i två storlekar. Det finns även en påbyggnadsdel. Foto: Willabgarden.se
Drivhus för odlingslåda skapar växthusklimat och skyddar från fåglar och skadedjur. Enkel att montera och kan öppnas från alla håll.
4 av 7: Drivhus för odlingslåda skapar växthusklimat och skyddar från fåglar och skadedjur. Enkel att montera och kan öppnas från alla håll. Foto: Odla.nu
Hasselfors Garden Odlingsbänk på ben i svartmålat trä ger en ergonomisk odling på balkong och terass, och växterna får bra med ljus. Det ingår även en spaljé som underlättar odling av växter som behöver extra stöd.
5 av 7: Hasselfors Garden Odlingsbänk på ben i svartmålat trä ger en ergonomisk odling på balkong och terass, och växterna får bra med ljus. Det ingår även en spaljé som underlättar odling av växter som behöver extra stöd. Foto: Buildor.se
Justerbar odlingslåda för balkong eller terass från SMD Design. Den är i lackerad metall och finns i både svart och vitt, och går att justera från 60 cm till 100 cm. Spalje, blomlåda och bord finns som tillbehör.
6 av 7: Justerbar odlingslåda för balkong eller terass från SMD Design. Den är i lackerad metall och finns i både svart och vitt, och går att justera från 60 cm till 100 cm. Spalje, blomlåda och bord finns som tillbehör. Foto: Buildor.se
Tvådelat pallkragslock som skyddar ditt växtprojekt. Gångjärn ingår.
7 av 7: Tvådelat pallkragslock som skyddar ditt växtprojekt. Gångjärn ingår. Foto: Jula.se

GUIDE: Olika typer av odlingslådor – så väljer du rätt

Funderar du på att odla i pallkrage? Fördelarna är jättemånga.

Materialen och modellerna skiljer sig – vilken ska man välja?

Här får du veta allt du behöver veta för odling i odlingslåda/pallkrage!

Odlingslåda, pallkrage, odlingskragar eller planteringslådor... kärt barn har många namn. Att odla i odlingslåda har blivit en trend som bara växer för varje år. Här odlar du egna grönsaker, kryddor och bär på ett smidigt och lättskött sätt. 

Man får ett jättebra odlingsklimat, mycket plats till många sorter och bra dränering. Lådorna kan placeras både i trädgården, på terrassen och balkongen, det är bara underlaget som varierar.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om att odla i pallkrage

Billiga eller gratis pallkragar

Pallkrage är från början en transportlåda som kom från USA till Europa under andra världskriget. Tillsammans med lastpallar användes de framför allt till transport på tåg. Pallkragen var tillverkad som en ram i värmebehandlad furu eller gran och hade beslag av metall och gick att stapla på varandra.

Man kan även idag få tag i billiga eller till och med gratis pallkragar som transportföretag använder som kanter till lastpallarna, även emballagefirmor. Annars köper man odlingslådor i både trä, plast, tryckimpregnerat och metall som finns i de flesta byggvaruhus, många trädgårdsbutiker och större matbutiker. 

LÄS OCKSÅ:  Så maxar du din pallkrage och odlingslåda – 8 oslagbara tips 

Många modeller, storlekar och material

Det går att hitta alla möjliga modeller, varianter och storlekar, och med eller utan hjul. Har man problem med ryggen exempelvis kan man välja en högre modell. Man kan också placera flera odlingslådor ovanpå varandra som pelare eller pyramider. 

Vill man kan man köpa till (matchande) snigelstaket/snigelkanter för att stoppa mördarsniglarna. Eller så köper man ett slags tält till så det blir som ett drivhus. Spaljéer går också att köpa till. Hörnskydd kan vara bra att ha om man har mindre barn, så de inte skär sig på vassa kanter. 

Bygg din egen odlingslåda

Odlingslådor finns även i mobil form, man tar fram dem till våren och tar in dem till vintern igen. Det ökar livslängden på dem, i alla fall om de är i trä. Eller så bygger man sin egen odlingslåda. Gör man det i trä eller tryckimpregnerat är det ganska enkelt. Vill man avancera lite kan man göra det av stenplattor eller mura en odlingslåda, de håller också för evigt.

Odlingslådor i trä

Pall/odlingskragar av svenskt, värmebehandlat granvirke från Rusta. Stabelbara. Lämpar sig lika väl till förvaring som till odling. Vid odling rekommenderar man att pallkragen behandlas med olja/lasyr för att öka livslängden. Foto: Rusta

De är snygga och finns i olika färger (eller så målar man dem själv), men efter en tid ruttnar träet. Är det värmebehandlat trä, till exempel ThermoWood, håller det längre, men kostar mer. Lärkträ däremot håller mycket bra utan behandling. Vanliga brädor håller bra om träet behandlas med ekologisk, vattenbaserad lasyr, järnvitriol eller färg, eller om de tjäras in. 

Odlingslådor i plast

Praktisk odlingslåda från Gop av 100 procent återvunnen hushållsplast, helt underhållsfritt. För att höja odlingsbädden kan man enkelt stapla flera lådor på varandra. Foto: Buildor.se

Har man en odlingslåda i plast kan de stå ute året om utan att förstöras. Ytterligare en fördel med lådor i plast är att de lättare att hantera än lådor i trä, eftersom de väger mycket mindre. 

Odlingslådor i metall 

En sexkantig odlingslåda ser bra ut och ger optimala odlingsbetingelser. Denna från Land är även lämplig som bassäng, om man fodrar insidan av odlingslådan med en dammduk. Görs i galvaniserat respektive obehandlat järn, och finns i fyra olika storlekar, och kan staplas. Foto: Landgarden.se

Även odlingslådor i metall/plåt/stål kan stå ute året om utan att förstöras. De är helt underhållsfria och giftfria. Järn rostar och få en fin retro-look, medan modeller i galvaniserat stål verkar mer modernt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!