Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gladiolus kräver knappt någon skötsel. Det gäller att hantera dem som dahlior om det inte är härdiga sorter. Foto: Istock

Plantera och sköta gladiolus – skapa färgsprakande sensommarrabatt

Gladiolus borde synas oftare i svenska trädgårdar. Se till att välja härdiga sorter eller odla dem i kruka för att lättare plocka in dem till vinterförvaring precis som dahlior. 

I övrigt är gladioler förvånansvärt lättskötta och belönar dig med vackra blommor på höstkanten.

Karina Brozinic

Gladiolus eller sabellilja – och gladioler

Namnet gladiolus kommer av latinska gladius, och syftar till gladiatorernas svärd och likheten till de svärdslika bladen. Ibland kallas den även för sabellilja. De vi kallar för gladioler är oftast hybrider av gladiolus med stora blommor strödda längs en upp till meterlång stängel. Blommorna finns i alla färger utom blått. Gladiolhybrider delas in i olika grupper där namnet kan avslöja utseendet.

Gladiolus är en magnifik knölväxt. Knölarna sätts under våren och blommar på höstkanten. Alla gladioler är inte härdiga, och vissa bara till zon 3. Men de går att ta upp och vinterförvara precis som dahlior, och de går utmärkt att odla i kruka vilket underlättar utplantering. Det går även att använda gladioler som ettåriga, även om jag personligen tycker att det är slöseri av en sån praktfull blomma, som dessutom är populär som snittblomma.

Odla och plantera gladiolus direkt i rabatten

Gladiolus är jättevackra i rabatter och kan få stöd från andra växter. Plantera knölarna när risken för nattfrost är över i april-maj. De vill ha mycket värme och jorden bör ha värmts till 10 grader för bästa start. Om du ska odla gladioler som ettåringar kan du sätta dem var som helst i rabatten, men om du har för avsikt att övervintra dem till nästa säsong, ska du tänka på att det ska finns plats för uppgrävning så att inte närliggande perennrötter skadas.

Gladiolus trivs bäst i soligt läge skyddad från vind, i mullrik och näringsrik jord med god dränering. Gräv en grop, luckra upp jorden och och tillsätt näring om det behövs. Sätt knölen cirka 10 centimeter djupt. Sätter du flera ska det vara cirka 10-15 centimeter mellan knölarna.

Tips: För längre blomning kan man plantera med någon veckas förskjutning eller välja olika sorter.

Samplantera med gladiolus

Det finns många vackra blommor att samplantera med gladiolus. Tillsammans med andra sensommarblommor som solros, liljor och dahlia kan du skapa ett färgsprakande hav i trädgården till hösten.  

Gladiolus planterad direkt i en rabatt. Här syns även dahlior som också är en knölväxt som ska tas upp på hösten. Foto: Istock
Mörkrosa gladiolus här framför en mörklila klematis. Foto: Istock
Skapa en färgsprakande höstrabatt med gladiolus i regnbågens alla färger, gula solrosor och dahlior i rött och gult. Foto: Istock

Förkultivera gladioler

Om man är ute efter en tidigare blomningstid, speciellt om man bor i zon 4 eller över, så kan man förgro knölarna och plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Plantera knölarna grunt i en kruka med torv några veckor innan utplantering. Man vattnar sparsamt tills de gröna skotten börjar synas. Då ska krukan stå ljust och svalt. Eftersom gladioler är frostkänsliga behöver de avhärdas innan utplantering. Man låter plantorna stå ute några timmar varje dag för att vänja sig. Plantera ut när risken för frost är över helt och jorden är varm.

Dags för vintervila. För lättare upptagning på hösten kan man plantera knölarna i en lökkorg. De finns i trädgårdshandeln och kostar inte mycket. Foto: Shutterstock

Sköta och övervintra gladiolus

Gladiolus är relativt lättskött och kräver inte mycket förutom att man behöver ta upp knölarna och vinterförvara dem om det är ohärdiga sorter. Vattna sparsamt under säsongen och tillför gärna en jämn liten dos näring i vattnet, hellre än att gödsla sällan och mycket.

De fåtal gladioler som är vinterhärdiga kan ändå skyddas med lite täckmaterial. De knölar som ska vinterförvaras grävs upp vid första antydan till frost, precis som dahlior. Skaka loss det mesta av jorden och låt dem hänga frostfritt och svalt upp och ner. En källare eller garage kan fungera. När de torkat upp ska stjälkar och blad skäras ner till 10 centimeter. Lyd råden om förkultivering när det är dags att väcka knölarna till liv igen eller plantera ut direkt när risken för frost är över och jorden varm nog.

Odla gladiolus i kruka

Sätt gladiolusknölar i en rymlig kruka. Det måste finnas dräneringshål på krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut. Använd en näringsrik jord och plantera dem 10 centimeter djupt och lika långt mellan dem. Följ skötselråden ovan om utplantering och vinterförvaring.

Gladiolus går utmärkt att odla i kruka. Det gör det enklare att flytta ohärdiga gladioler ut och från vinterförvaringen. Foto: Istock
Gladiolus är en utmärkt snittblomma. Odla dem som snittblommor och skapa en magisk höstbukett med solrosor, gladioler, krysantemum, gladiolus, lilja, montbretia och eukalyptusgrenar. Foto: Shutterstock

Skötsel av gladiolus som snittblomma

Odla mängder av gladiolus i trädgården för att skörda som egna lyxiga snittblommor. Ta dem redan när den första blomman på stjälken börjar visa färg, den behöver inte vara helt utslagen. På så sätt utvecklas den blomma för blomma och ger lång blomning. Skär med vass kniv av stjälken långt ner. Du kan ta något blad för buketten, men låt resten stå.

Ge stjälkarna ett diagonalt snitt och ställ i kallt vatten. De håller i 6-10 dagar i en bukett. Byt vatten dagligen och snitta om efter några dagar. Knip även av vissnade blommor efterhand så håller sig buketten fräsch.

Se även: