Förläng sommaren med trendiga bollkryss

Saknar du vårens blomsterängar? Då ska du skaffa den några bollformade krysantemu.

Saknar du vårens blomsterängar? Då ska du skaffa den några bollformade krysantemu.

Foto: Fotolia

1 av 2

Foto: Fotolia

2 av 2

Romantiska och praktfulla – nu är det dags att smycka balkongen och uteplatsen med bollformade krysantemum. 

Ett perfekt val för dig som saknar vårblommornas sprakande färger, skriver Plantagen.

Andra har också läst

Sät

Bollformade krysantemum i olika färger finns framför allt på hösten och kan piffa upp en överblommad trädgård på ett kick, då får du behålla sommarkänslan ett litet tag till.

Krysantemum är en korgblommig växt, så som prästkragen. När den växer som en boll, med mängder av blommor och knoppar, kallas den i folkmun för bollkryss, skriver Plantagen.

LÄS OCKSÅ: Så blir du svampexpert med hjälp av Facebook 

Plantagen: "Blommar tills frosten sätter in"

Det är en mycket tålig växt som blommar ända tills frosten sätter in och är vackra som solitär i kruka eller korg, men kanske ännu vackrare i grupp. Och det bästa av allt är att den finns i en mängd olika färger, både i enkla och dubbla former. Så det är bara att välja och vraka.

Det är en mycket tålig växt som blommar ända tills frosten sätter in.

Foto: Fotolia

Växten trivs på en ljus plats, dock inte i direkt sol. Står den för mörkt och skuggigt kan knopparna få det svårt att slå ut ordentligt.

Vattna så att jorden håller en jämn fuktighet, blir det för torrt kan blomningen utebli. Ta också bort överflödigt vatten efter en regnig dag – ingen växt klarar av rotblöta under längre tid.  

När du väljer en kryssboll ska du se till att den inte har allt för gröna knoppar. Den får lättare att klara av flytten hem till dig med många utslagna blommor.

LÄS OCKSÅ: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Krysantemum är svår att övervintra

Tyvärr är det lite klurigt att övervintra kryssbollar och det blir inte alltid ett lysande resultat. Men du kan ju alltid försöka! Övervintra växten ljust och i 10–15 grader, minska på vattningen och gödsla inte. Om du sedan lyckas med övervintringen ska kryssbollen omplanteras och klippas ner. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer