Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många älskar när flädern blommar, oftast i juni. Och då gäller det att skynda sig att plocka blommorna, för den som vill göra saft, sylt eller gelé.Många älskar när flädern blommar, oftast i juni. Och då gäller det att skynda sig att plocka blommorna, för den som vill göra saft, sylt eller gelé.Många älskar när flädern blommar, oftast i juni. Och då gäller det att skynda sig att plocka blommorna, för den som vill göra saft, sylt eller gelé.
Plocka fläderblommorna direkt när de börjat blomma.Plocka fläderblommorna direkt när de börjat blomma.Plocka fläderblommorna direkt när de börjat blomma.
Det går att föröka fläder genom sticklingar.Det går att föröka fläder genom sticklingar.Det går att föröka fläder genom sticklingar.
1 AV 4
Trädgårdsexpertens råd: Tänk på det här
2 AV 4
Många älskar när flädern blommar, oftast i juni. Och då gäller det att skynda sig att plocka blommorna, för den som vill göra saft, sylt eller gelé.
Foto: Istock
3 AV 4
Plocka fläderblommorna direkt när de börjat blomma.
Foto: PERNILLA BERGDAHL
4 AV 4
Det går att föröka fläder genom sticklingar.
Foto: PERNILLA BERGDAHL

Fläder i trädgården? Så här tar du bäst hand om den

Fläder är underbart på tidiga sommaren. Ingenting doftar eller smakar väl så mycket sommarminnen som fläderbuskar och flädersaft.

Plantera gärna en egen fläderbuske så finns blommor och bär till hands på nära håll. Så här sköter du om flädern i trädgården – och så vet du när det är dags att plocka fläderblommor!

I trädgården passar fläderbuskarna fint som insynsskyddande häckar eller buskage, men också som solitärer. Det är en perfekt växt om du vill skapa en trädgård som kommer ge härliga doftminnen i flera generationer. Flädern (Sambucus nigra) känns igen på dess krämvita blommor som är flata, sitter i flockar och doftar gudomligt. När flädern har blommat över bildas bären, som först är gröna men övergår i svart i slutet av augusti. Buskarna blir ofta 4-5 meter höga.

När blommar fläder? Och när kan man plocka den?

Fläderblommorna kommer oftast i juni, och bärklasarna bildas i slutet av augusti. Vänta inte för länge med att plocka blommorna, utan ta dem precis när de slagit ut. Då minskar risken att man även får med svarta bladlöss, som dessvärre är ganska vanliga på just fläder. Men även om lössen hunnit sätta sig går det bra att göra saft. Skölj noga eller lägg klasarna i blöt, så dör bladlössen.

Plocka fläderblommorna precis när de slagit ut, så minskar du risken att få med svarta bladlöss.Plocka fläderblommorna precis när de slagit ut, så minskar du risken att få med svarta bladlöss.Plocka fläderblommorna precis när de slagit ut, så minskar du risken att få med svarta bladlöss.
Plocka fläderblommorna precis när de slagit ut, så minskar du risken att få med svarta bladlöss. Foto: PERNILLA BERGDAHL

Plantera fläderbuske – här trivs den

Fläderbuskar är anspråkslösa, men blir vackrast om de får växa i mullrik jord. Den vill gärna stå i direkt solläge där den får gott om ljus, men klarar sig också i halvskugga. Det kan dock variera beroende på vilken sort du köper.

Har du köpt en färdig (krukodlad) fläderplanta kan du plantera den under hela säsongen. Gräv en grop på den plats du vill ha den och sätt ner plantan. Om du inte har en näringsrik och humusrik jord kan du fylla på med den typen av jord när du har satt plantan. Gödsla gärna lite extra med kväverik gödsel när du planterar, till exempel hönsgödsel. Vattna rikligt direkt.

Så tar du hand om flädern

Försök att hålla flädern jämnt fuktig under hela växtsäsongen. Den ska inte torka ut mellan vattningarna. Under sommarhalvåret ska du undvika att gödsla din fläder.

Fläderbuskar trivs bäst i direkt solläge med gott om ljus.Fläderbuskar trivs bäst i direkt solläge med gott om ljus.Fläderbuskar trivs bäst i direkt solläge med gott om ljus.
Fläderbuskar trivs bäst i direkt solläge med gott om ljus. Foto: Istock

Föröka fläder med stickling

Vill du försöka fläder kan du göra det mer fröer som du sår på hösten, men störst chans att lyckas har du om du tar sticklingar. Ta en stickling under hösten – ta en bit av en grej där det finns en vilande knopp på, och plantera den inomhus i en kruka med sandblandad jord och god dränering. Låt den växa till sig inomhus under vinterhalvåret, och plantera ut den i mars-april.

Beskär fläderbusken på våren

Busken kan bli ganska tråkig med åren eftersom den blir kal nedtill. Vill man ha en tät, frodig buske bör man beskära den varje år. Gallra bort gamla, svaga grenar och stammar på vårvintern, så kommer nya, fina skott. Flädern är tålig, så var inte blyg med sekatören och sågen. Ett annat alternativ är att göra busken till ett litet träd genom att ta bort alla skott utom ett och låta det växa sig starkt. Ta sedan regelbundet bort de skott som kommer runt det lilla trädet. 

Olika sorters fläder

'Albovariegata' är en sort med vackert vitbrokiga blad. Busken kan bli upp till 3 meter hög. Passar bäst i zon 4.
'Aurea' har gula blad och växer snabbt. Blir 2-3 meter hög och kan odlas till zon 3.
'Bålsta' blir 3-5 meter hög och får mycket fina bär. Zon 4 är bäst för den här sorten.
• Purpurfläder Sambucus nigra f. porphyrophylla 'Black Lace' är en effektfull solitär i trädgården. När bladen utvecklas på våren är de gröna, men övergår sedan i djup purpur, nästan svart. De rosa blommorna ger saften en vacker färg. Växer bäst i zon 5.
• Stor kanadafläder Sambucus canadensis 'Maxima' är en sort med mörkgröna blad och stora blommor som kan bli upp till 25 centimeter i diameter. Blommar senare än vanlig fläder och blir 3-4 meter hög. Passar i zon 2.

Sambucus racemosa är druvflädern som lätt kan förväxlas med vanlig fläder. Druvflädern känns igen på att blommorna hänger med i klasar till skillnad mot fläderns som är ganska platta – dessutom kommer bären tidigare och är röda. Se upp med dessa – de ska inte ätas!Sambucus racemosa är druvflädern som lätt kan förväxlas med vanlig fläder. Druvflädern känns igen på att blommorna hänger med i klasar till skillnad mot fläderns som är ganska platta – dessutom kommer bären tidigare och är röda. Se upp med dessa – de ska inte ätas!Sambucus racemosa är druvflädern som lätt kan förväxlas med vanlig fläder. Druvflädern känns igen på att blommorna hänger med i klasar till skillnad mot fläderns som är ganska platta – dessutom kommer bären tidigare och är röda. Se upp med dessa – de ska inte ätas!
Sambucus racemosa är druvflädern som lätt kan förväxlas med vanlig fläder. Druvflädern känns igen på att blommorna hänger med i klasar till skillnad mot fläderns som är ganska platta – dessutom kommer bären tidigare och är röda. Se upp med dessa – de ska inte ätas! Foto: Istock

Så känner du igen äkta fläder från giftig fläder

Från den ”riktiga”, den äkta, flädern är blommorna och bären ätliga, det är den man brukar göra saft och annat gott på. Men det finns flera släktingar till flädern och en växt som är vanlig att förväxla den med är druvflädern (Sambucus racemosa) som är giftig. Flädern och druvflädern är lika, men det finns några tydliga kännetecken som skiljer dem åt. Här kan du se bilder på de två växterna och ära dig skillnaderna på dem. 

Få bort löss från fläder

Det är vanligt att flädern drabbas av svarta bladlöss, särskilt om den står för torrt. Lössen är svåra att bli av med helt, men har de drabbats kan du prova att spruta med en hård vattenstråle så försvinner en del av dem i alla fall. En tröst är att fåglar och större insekter kan hjälpa till genom att äta upp dem. Dessutom tar flädern sällan skada av lössen – det är mer vi människor som inte gillar att ha dem där.

Flädersaft är populärt att göra av flädern.Flädersaft är populärt att göra av flädern.Flädersaft är populärt att göra av flädern.
Flädersaft är populärt att göra av flädern. Foto: PERNILLA BERGDAHL

Vad kan man göra med fläder?

Flädersaft är det vanligaste som man brukar vilja använda flädern till. Man kan göra saft, gelé, sorbet, snaps och drinkar av både blommor och bär, eller använda dem som dekoration på kakor. Och både blommorna och bärklasarna är fina i buketter. Ta bort bladen från stjälkarna så håller blommorna längre i vasen. 

Text: Ulrika Grönlund & Johanna Lundholm

Se även: