Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns några fikonträd som går utmärkt att odla på friland i zon 1-2(3), ibland högre.
Det finns några fikonträd som går utmärkt att odla på friland i zon 1-2(3), ibland högre.
Det finns några fikonträd som går utmärkt att odla på friland i zon 1-2(3), ibland högre.
Det finns några fikonträd som går utmärkt att odla på friland i zon 1-2(3), ibland högre. Foto: Shutterstock

Odla fikonträd i kruka eller på friland utomhus – så lyckas du

Fler och fler upptäcker glädjen av att odla och få skörda egna fikon. Det finns några härdiga fikonträd som funkar fin-fint på friland, och andra går bra att odla i kruka, som flyttas inomhus innan vintern.

Kan man odla fikonträd på friland i Sverige?

Jo, men visst finns det härdiga fikonträd som man kan odla på friland i Sverige, men bara i de härdigaste zonerna till zon 2(3). Det finns de som lyckats övervintra fikonträd ända upp till zon 5, men då har de fått vintertäcka, och det är inte säkert att det hinner utvecklas fikon. Vissa hårda vintrar kan toppskott frysa bort, men de kommer igen. Det går däremot bra att ställa ut sitt fikonträd i de högre zonerna under sommaren. Bara man har möjlighet att ta in krukan och vinterförvara fikonträdet svalt.

Placering av fikonträd – soligt och vindskyddat utomhus

När man planterar ut ett härdigt fikonträd ska man välja en solig plats, söder- eller ostläge, och det är även viktigt att det är vindskyddat. Fikon är inte så kinkiga vad gäller jord, men det ska vara väldränerat.

Oavsett om du har ditt fikonträd i kruka eller odlar det direkt i marken i ett växthus, så vill fikonet ha en sval period för sin vintervila. Det är helt normalt att de tappar bladen vintertid (men kan behålla sina frukter).

Odla fikon i kruka

Plantera fikonet i en relativt trång kruka, bara någon centimeter större än den förra. De verkar koncentrera sig på att producera fler frukter när de inte växer på bredden. Det måste finnas dräneringshål i botten av krukan för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut. Vanlig planteringsjord eller blomsterjord går bra. Efter ca en månad är näringen i jorden förbrukad, och då kan man börja tillföra näring vid vattning. Man slutar att näringsvattna i slutet av juli.

Tips: Fikonträd som ska bäras in och ut kan planteras i en tunnare lerkruka, som sedan ställs i en tyngre och stadigare urna. Då välter inte trädet när det blåser ute och det är lättare att flytta plantan.

Mindre härdiga fikonträd kan odlas i kruka och stå utomhus under sommaren, men tas in för vinter. Foto: Shutterstock

Skötsel av fikonträd

På våren:

Sätt ut fikonträdet som övervintrat inne tidig vår, när risken för frost är helt över. Har det hunnit utveckla blad är det säkrast att avhärda fikonet gradvis mot både sol och blåst, så att inte bladen blir skadade. Placera det då inte i direkt solljus, utan hellre lite skuggigt, gärna med väv i en vecka, och låt trädet sedan flytta in i solen när det vant sig.

Vatten och näring:

Fikonträd behöver vattnas rejält, men de gillar inte att stå i vatten och mår bra av att jorden hinner torka upp innan nästa vattning. Krukodlade fikon kan få en svag näringsdos vid varje vattning (bättre att ge lite och jämnare, än mycket och sällan). Välj en näringslösning för blommor eller medelhavsväxter. Det innehåller i regel en mindre mängd kväve än de som är till för bladväxter. Om du aldrig får frukt kan du dra ner på kvävegödslingen, då det mest gynnar bladtillväxten. På friland kan man tillsätta benmjöl eller kogödsel på våren och sedan näringsvattna sparsamt under sommaren.

Förvara fikonträd inomhus över vintern:

När hösten börjar närma sig vattnar man mindre och slutar ge näring. Man märker oftast när fikonträdet börjar förbereda sig för vintern, för bladen blir gula och faller av, men ibland hinner frosten före. Fikonträdet klarar några frostknäppar, men plocka gärna in det innan.

Vinterförvara krukan svalt i en temperatur mellan 1-10°C. I ett växthus eller inglasad balkong med frostvakt övervintrar fikonet perfekt. Men det behöver inte så mycket ljus under sin vintervila, så som olivträd som behåller sina blad året om. Vattna bara sparsamt. I rumstemperatur skulle jag inte rekommendera att man förvarar fikonträd. Det är stor risk att det drabbas av spinn och annan ohyra. Ett fikonträd behöver även en vintervila, för att utveckla frukter.

Är fikonet härdigt men står i kruka, kan det stå kvar utomhus och övervintra. Men då kan krukan och rötterna behöva vinterskyddas. Flytta in krukan närmare huset och gärna där det inte regnar mycket, samt isolera krukan bubbelplast, löv i säck eller annat.

När våren börjar anlända, ökar man vattningen och knopparna utvecklas. Vid behov planterar man om nu. Fikon kan man plantera om vart annat, vart tredje år, när rötterna börjar krypa ut. Planterar man inte om kan man gott lägga på ett lager brunnen kogödsel på toppen, men vänta till du börjar skola ut fikonträdet, vilket sker när risken för frost är över.

Beskärning av fikonträd

Fikonträd behöver inte beskäras, men ibland vill man kanske forma det eller ta in några grenar. Då är sommaren bästa tiden. Beskär inte under vårvintern, för då kan fikonet blöda ihjäl. Klipp ovanför en utåtriktad knopp. Det är på förra årets tillväxt som frukterna bildas, så man ska inte skära för för långt in. Döda eller skadade grenar kan man ta bort helt.

Så får du frukter på fikonträdet

I juli till september kan de första mogna frukterna börja dyka upp. Fikon eftermognar inte som vissa andra växter, utan man plocka dem först när de är helt mogna. De ska hänga ner, vara mjuka och börjat få aningen skrynkligt skal. Under sensommaren och hösten utvecklas nya fruktknoppar. Hinner inte dessa mogna, kan de övervintra även om bladen faller av och utvecklas följande sommar.

Varför blir det ingen frukt på fikonträdet?

Får du inte några fikon kan du testa följande:
1. Dra ner på kvävegödslingen.
2. Plantera i trängre kruka eller skär in några rötter. På friland kan man begränsa rötternas framkomlighet åt sidorna med rotspärr.
3. Vänta några år om det är ett ungt träd/buske. Vissa sorter kan ta längre tid på sig innan de börjar sätta frukt.
4. Har du vinterförvarat fikonträdet i rumstemperatur – ställ det svalare nästa år, så att det får sin vintervila.

Fikonträd – olika fikonsorter:

Det finns en mängd fikonsorter som odlas utomlands, men vill man ha frukter i Sverige går det bara att odla sorter ur gruppen Adriafikon. Detta för de andra grupperna behöver en speciell stekel för att pollinera och bilda fikon. Den stekeln finns inte här. Adriafikon är partenokarpa, det vill säga de bildar frukt utan befruktning/pollinering.

De flesta fikonträd som säljs här i plantskolor är förökade i Danmark och säljs som ”Bornholmsfikon”. Detta är inte en sort, utan ett samlingsnamn av alla sorter som odlas i Danmark. Många av dessa ses som härdigare, då de hunnit vänja sig vid det nordiska klimatet. Det går att hitta ännu fler fikonsorter i näthandeln och testa.

Tips: Plantera gärna flera fikon av samma sort för att öka chansen att någon överlever vintern, då härdigheten kan variera från planta till planta och från olika odlare.

De härdigare fikonsorterna för friland:

'Brown Turkey' (alt. 'Brun Turkisk', 'Lee's Perpetual', 'Blå Burgunder'). En mycket populär och lättskött sort. Frukterna blir medelstora med brunt skal och sött brunrött fruktkött. Zon 2.

'Precose de Dalmatie' (alt. 'Bornholms Diamant', kallas ofta för Bornholmsfikon i handeln). De medelstora päronformade frukterna blir bruna i skalet. Zon 1.

'King' (alt. 'Desert King'). Detta är ett fikon som tillhör Sanpedrofikon-Gruppen. Självfertil, men frukten utvecklas på tvåårsveden och den kan ibland få två skördar om den odlas i växthus med frostvakt. Ger stora gröna frukter med välsmakande rött fruktkött. Härdig till zon 2.

Andra adriafikon värda att testa:

'Caromb' (alt. 'Noire de Caromb'). Franskt fikonträd med medelstora väldigt blåsvarta fikon. Frukterna är avlånga, med mycket tunt, och mycket saftigt och aromatisk fruktkött. Tål neråt -12°C.

'Conadria' och 'DiRedo', två amerikanska adriafikon som är lämpliga för torkning.

'Dottato' (alt. 'Kadota') är fikonträd som ger gröngula små välsmakande frukter. Används mycket till konservering. Härdig ner till -18°C, men vill ha mycket värme för att utvecklas bra.

'Excel', ett adriafikon från USA, med stora gulgröna fikon som har en söt och väldigt god smak. Mognar tidigt på året. Köldkänslig.

'Flanders' Ett fikon med väldigt avlånga frukter. Skalat blir ljust brungrönt, med gott rosarött fruktkött. Härdigt ner till -12°C.

'Franciscana' (alt. 'Black Mission'). Ursprungligen ett spanskt adriafikon, som är vanligt i Kalifornien och fördes dit via Mexico och Chile.

'Negro Largo'. Har vackra lite vågiga blad. Frukten är mörkt violettbruna. Köldkänslig.

'Panachée'. Kallas ibland för "Tigerfikon" då frukterna är vackert gulrandiga. Kan få upp till två skördar med mycket gott och sött fruktkött. Härdigt ner till -15° C när det vuxit till sig.

'Verdone' (alt. 'White adriatic'). Ett vanligt fikonträd i England, där den odlats sedan 1727. Köldkänslig och värmekrävande. Fungerar fint i växthus, men kan ställas ut på sommaren.

Se även: