Få basilikan från mataffären att fortsätta växa hemma
Köper du ofta basilika på kruka i matbutiken?
Visste du att du lätt kan få basilikan att hålla för alltid?
Med de här enkla knepen kan du få den att frodas hemma och slipper köpa basilika igen!
Basilika är en krydda som är god och kan användas i de flesta maträtter. Men det kan bli dyrt att köpa en ny kruka var och varannan vecka. Låt basilikan från mataffären få längre liv i stället för att ta bladen och sen kasta resten. Du kan lätt få basilikan från butiken att i stort sett hålla för evigt.
Så får du basilikan från affären att hålla
1. Skörda inte allt på samma gång. Nyp av hela bladgruppen från toppen och låt de andra bladen längre ner på stjälken sitta kvar, det gör att plantan förgrenar sig mer och får fler skott.
2. Vattna basilikan regelbundet, men inte för mycket. Den vill gärna inte torka ut mellan vattningarna men ska inte stå i vatten för att undvika rotröta. Ett bra tips är att vattna basilikan underifrån.
3. Vill du föröka din basilika? Då tar du enkelt en lång stjälk och sätter i ett glas med vatten och låter de rota sig litegrann. Plantera sedan i en kruka med jord.
4. Frys in basilikan. Har du väldigt mycket basilika hemma är det en god idé att frysa in hela basilikablad. Om du torkar basilikan tappar den lätt både smak och färg.
LÄS MER: Det här ska du INTE göra med din basilikaplanta
LÄS MER: Odla groddar och mikroblad – så gör du
LÄS MER: Paret bor i ett växthus: ”Våren kommer tidigt här”