Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård>Odla

Publicerad 5 jun 2018 15:20

Experten tipsar: Så räddar din trädgård från torkan

Kommer den stålande solen och ihållande värmen påverka trädgården? Bosse Rappne har svaret!

Kommer den stålande solen och ihållande värmen påverka trädgården? Bosse Rappne har svaret!

1/2

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det gäller att lära sig att vattna rätt.

Det gäller att lära sig att vattna rätt.

2/2

Foto: Getty Images

Det har bjudits på strålande sol och värme – härligt tycker nog de flesta.

Men våra växter har inte alltid samma åsikt, som kräver extra underhåll vid torka.

– Titta till dina växter flera gånger om dagen, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne.

Våren har bjudit på supervärme, och många hoppas nog att det håller i sig även i sommar. Men sol och värme innebär även torka, och det är något våra växter inte alltid mår lika bra av. Men med rätt kunskap och underhåll, kan även vår trädgård njuta av det vackra vädret.

– Än så länge är det ingen fara, men det är klart att värmen är tuff för växterna. Det är ju samma sak för oss människor, vi mår inte bra av att stå direkt i solen. Men därför måste vi se till att växterna får vatten, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal. 

Vattna inte för mycket

Ett av de kanske viktigaste elementen för att få en bra trädgård när det är torrt ute, är att lära sig att vattna rätt. Det är viktigt att ha god uppsikt över sina växter, och gärna titta till dem flera gånger per dag. 

– Det bästa är att vattna under morgonen, så det hinner torka upp under dagen. Så att växterna har vatten hela dagen.

LÄS OCKSÅ: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Foto: Getty Images

Bosse Rappne betonar även att det är bättre att vattna växterna ordentligt än att smådutta flera gånger. Det är också viktigt att inte vattna för mycket. 

– Rötterna är konstruerade så att de aktivt söker efter vatten. När de letar efter vatten sträcker de på sig och därmed växer. Om det är svårt att avgöra om du vattnat tillräckligt kan du gräva ett hål och känna efter. Men det är viktigt att inte vattna för mycket, för då kan du i stället dränka växterna, säger Bosse Rappne.

”Om du inte vill vara där, vill inte växterna heller det”

Han poängterar även att växthus och inglasade balkonger kan bli mycket varma under sommaren. Många växter gillar inte när det är över 30 grader, något som det ofta blir i växthus. Därför brukar han måla sitt eget växthus med skuggpasta.

– Grundregeln med växthus är att om du tycker att det är så varmt att du inte vill vara där, då vill inte växterna heller det, säger han. 

Vilka växter är extra känsliga för torka?

– Nyplanterade växter har ett litet rotsystem, där jorden inte är tillräcklig fuktig har svårt att trivas. Även växter som står mot en husvägg där det är väldigt varmt och torrt mår inte så bra. 

Vilka klarar sig bättre?

– Växter med tjockare blad klarar sig bättre när de är torrt.  Ju mer vatten de kan lagra sig i blad och stamdelar, desto bättre.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så blir mördarsnigel-sommaren 2018 

Odla - false