Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård>Odla

Publicerad 31 jul 2018 10:41

Därför ska du plantera nästa års jordgubbar redan nu

Flest bär och bäst skörd får du om plantorna satts sommaren innan.

Flest bär och bäst skörd får du om plantorna satts sommaren innan.

1/2

Foto: Getty Images

För många är jordgubbarna ett viktigt inslag under sommarmånaderna.

För många är jordgubbarna ett viktigt inslag under sommarmånaderna.

2/2

Foto: Getty Images

För många är jordgubbarna ett viktigt inslag under sommarmånaderna. 

Och vad kan vara mer exotiskt än att avnjuta bären man själv odlat. 

För att lyckas med det krävs dock lite planering.  

Att odla kräver tålamod. Och det gäller inte minst jordgubbsplantorna. För bästa möjliga skörd bör plantorna sättas redan sommaren innan. Bästa tiden att plantera jordgubbar är därför i juli och i början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig ordentligt vilket ökar chanserna till full skörd sommaren efter. Bor du i norra Sverige planterar du med fördel i juli så de kan växa till sig innan hösten kommer.  

LÄS OCKSÅ: Superenkla knepet som piggar upp dina trötta jordgubbar  

Foto: Getty Images

Så hur planterar man jordgubbarna bäst? 

Det fungerar fint att plantera jordgubbar både direkt i jorden och i pallkragar. Det viktiga är läget som bör vara soligt och varmt. Avståndet mellan plantorna kan ligga runt 25 centimeter och 50-60 centimeter mellan raderna. 

Annat att tänka på är att inte plantera för djupt. En bra måttstock är hur djupt de tidigare stått i krukan. Kör på ungefär samma. 

För att ytterligare bädda för bästa förutsättningar är det bra att rensa från allt ogräs på blivande planteringsmarken. Det kan också vara en idé att grundgödsla. 

Under vintertid kan man med fördel lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – men har ändå tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk.

Vänta in regnet 

Extra viktigt i år i och med den utbredda torkan är att vänta in regnet innan plantering. Visst, risken är att väntan blir lång – men det är värt att avvakta. I början ska jorden alltid vara fuktig, så var noga med vattningen.

Foto: Getty Images

Vad händer till våren? 

När ljuset kommer tillbaka efter långa vintern och jordgubbsplantorna gör sig redo, behöver du se till att hålla ogräset borta. Täck gärna öppen jord med halm så att inte jordgubbarna möglar. 

Skydda bären från tjuvar 

Om du inte vill dela dina jordgubbar med fåglar och andra hungriga djur är det smart att täcka plantorna med ett nät. För dig med mindre tålamod är ett annat tips att täcka med fiberduk. Det ger snabbare skörd. Men kom då ihåg att ta bort duken när plantorna blommar så att bin och andra insekter kommer åt att pollinera. 

Vilka sorter är bäst att välja? 

För det stora trädgårdslandet går det fint att blanda olika sorter för bättre spridning. Det finns både tidiga och senare sorter. Är din yta något mer begränsad är det kanske bättre att plantera sorter som mognar ungefär samtidigt, annars blir det så lite av det. 

Hur länge håller sig plantorna?

De tre första åren är då jordgubbsplantorna ger som bäst skörd. Därefter kan det vara läge att plantera nytt. 

Foto: Getty Images

Källa: Blomsterfrämjandet

LÄS OCKSÅ: 12 tips för lyckad tomatodling  

Odla - false