Kasta aldrig morotsblasten! Den är ätbar och man kan återodla den så enkelt.
1 av 3: Kasta aldrig morotsblasten! Den är ätbar och man kan återodla den så enkelt. Foto: Getty Images
Faktum är att alla rester vi kastar från grönsaker och örter går att spara och återodla. Man kan bli helt självförsörjande!
2 av 3: Faktum är att alla rester vi kastar från grönsaker och örter går att spara och återodla. Man kan bli helt självförsörjande! Foto: Getty Images
Nu är det slut på slöseriet – spara resterna och spara samtidigt både pengar, tid, onödigt avfall samt ha roligt på vägen.
3 av 3: Nu är det slut på slöseriet – spara resterna och spara samtidigt både pengar, tid, onödigt avfall samt ha roligt på vägen. Foto: Getty Images

Därför ska du aldrig kasta grönsaksresterna

Wow! Varför har ingen berättat detta förut?

Nu är det slut på att kasta grönsaksresterna.

Allt går att återodla! Spara både tid och pengar.

Grönsaker och örter är både nyttigt och gott. De kostar också en hel del, beroende på årstid eller om man odlar själv så klart. Men oavsett, gissar att du liksom de flesta av oss kastar resterna som blir över när vi använder dem? Som blasten på moroten och botten på salladshuvudet till exempel. 

Men det kan vi sluta med direkt och spara både pengar, tid, onödigt avfall och dessutom ha roligt på vägen. För det fantastiska är att nästan alla rester går att återodla – och det är så enkelt att det nästan är löjligt. Barnen kommer dessutom att älska det.

Här är 10 exempel på hur du använder resterna från dina grönsaker:

LÄS OCKSÅ: Rebecka: Därför ska du alltid ha salt när du kokar ägg 

1. Morotsblast

Foto: Getty Images

Till att börja med, om du inte visste det – morotsblasten går utmärkt att äta. Den kan användas som färsk persilja, som krydda i soppor, grytor och sallader, i drinkar eller till att göra en pesto. 

Vill du återanvända dina rester placerar du morotsändarna i en kopp och häller vatten upp till häften, koppen placerar du sen ljust. Vänta en till två veckor och blasten ska då ha växt på. Men glöm det där med jord, för nya morötter kommer inte att komma. 

2. Basilika

Foto: Getty Images

Vi vet alla att den där basilikan man köper i affären inte överlever särskilt länge hemma. Blir det någon kvist över kan du sätta den i vatten, de rotar sig nämligen snabbt. Gör så att du skär av med kniv strax under ett bladpar och ta bort bladen som riskerar att hamna i vattnet. Ställ sedan ljust i ett fönster, och när rötterna är ungefär fem centimeter kan du plantera den i en kruka och får en växt som du kan ha mycket länge.

LÄS OCKSÅ: Alf visar hur du får basilikan och andra örter att hålla i flera år 

3. Salladslök och annan lök

Foto: Getty Images

När du hackar ned löken ska du lämna minst 2,5 centimeter blast närmast roten. Sen placerar du den i ett glas med vatten och bara efter några dagar har du en ny blast, den växer jättesnabbt. Det går att göra likadant med purjolök, gul lök, rödlök och andra lökar. Men observera att det bara är blasten som växer. 

4. Vitlök

Foto: Getty Images

Vitlök får ibland gröna skott, och när de får det är de för bittra att laga mat på. Men du ska absolut inte kasta dem då. Gör samma här, sätt dem med botten ned i lite vatten och låt den gröna blasten växa på. 

Blasten är mildare än klyftorna och jättegoda att klippa i sallader eller ha som krydda i en omelett eller pasta till exempel. 

LÄS OCKSÅ: Så odlar du vitlök –  proffsens enkla tips 

5. Romansallad

Foto: Getty Images

Här kan man verkligen prata om att återskörda. Kasta aldrig nedre delen av stammen mer! Placera den i en skål med cirka en centimeter vatten och ställ ljust. Nya blad kommer att växa ut igen inom cirka två veckor och sen kan du börja skörda sallad igen. 

6. Svampar – champinjoner

Foto: Getty Images

Helt otroligt men sant – champinjoner kan faktiskt återväxa. Men den måste ha lite rotanlag kvar i foten, har den det så sparar du den sista lilla änden och lägger i en återanvänd kaffesump eller brunnen kompost. Viktigt att tänka på är att de vill ha lite svalt under natten och i övrigt fuktigt – spreja komposten med vatten. 

Har du tur så kommer det inom några dagar att börja växa ut nya svampkroppar. Eftersom svampar kan vara lite svåra så funkar det inte alla gånger. Dessutom kräver olika svampar olika växtmaterial, men testa gärna andra svampar också, det finns de som lyckats. 

LÄS OCKSÅ: Trebarnsmamman fick brännskador och ärr av vanlig palsternacka  

7. Koriander

Foto: Getty Images

Här gäller samma som för basilikan. Koriander förökas från toppsticklingar. Efter någon vecka i vatten så placerar du den i en kruka med jord och du kommer sedan få en stor planta efter en till två månader. Låt stå ljust i fönster. 

8. Ingefära

Foto: Getty Images

Det här trodde man väl ändå inte. Men det går faktiskt även att få ny ingefära från en gammal rotrest. Tryck ned en bit rotknöl i planteringsjord, men bara en liten bit. Har du tur så börjar de redan innan du börjat använda dem att visa på spirande skott där de ligger, och då är det bara att börja. 

Nackdelen här är att det, till skillnad från de andra exemplen, tar ganska lång tid – cirka åtta till tio månader, men då ska knölarna ha spridit sig. Och med tanke på att ingefära är ganska dyrt kan det vara värt väntan. Planterar du dem dessutom olika gånger under året kommer du alltid att ha ny och färsk ingefära!

Under sommaren kan den stå ute men kom ihåg att den aldrig klarar frost. Därför ska man ta in den till hösten och ge den extra växtbelysning för att övervintringen ska lyckas. 

9. Bok choy

Foto: Getty Images

Precis som romansalladen sparar du här rotstocken. Placera den i vatten och ställ på ljust ställe. Redan inom två veckor kommer nya rötter att ha utvecklats. Därefter planterar du om den i en kruka med jord och bara fortsätter att skörda.

LÄS OCKSÅ: Ny trend – tvätta kläder med frukt 

10. Selleri

Foto: Getty Images

Börja med att ta ändarna på sellerin och sätt dem i vatten. När de sedan får rötter så kan du plantera dem i en kruka med jord och sedan låta den fortsätta växa och skörda den i månader framöver. 

OBS! Tänk på att när man har växtdelar i vatten så måste det bytas ofta, gärna varje dag om det går. Bakterier växer snabbt och då kan det bildas röta.  

Källa: Alltomträdgård.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!