Därför måste du locka insekter till din trädgård
Visste du att humlor, bin och andra pollinatörer minskar dramatiskt?
Och utan dem inget jordbruk, ingen mat, naturblomster eller trädgårdar.
Så här enkelt lockar du insekter till din trädgård – och räddar framtiden!
Både vilda bin, humlor och de odlade honungsbina har pollinerat växter åt oss i miljontals år. Det är faktiskt så att en tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller odlade bin. Våra jordbruk, blomsterängar och trädgårdar är beroende av pollinerare, utan dem blir det inget och för en fruktodlare är bin till och med helt avgörande för en bra skörd. Finns det inga pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.
Ett hett ämne eftersom det drabbar oss alla
Dessvärre är det så att de alla minskar kraftigt runtom i hela världen. Larmsignaler har ljudit ett tag nu och har gjort det till ett hett ämne eftersom det drabbar oss alla.
– Frågan är viktig och vi vill skapa förståelse för sambanden mellan insekternas pollinering av växter, vår matproduktion, hela ekosystemet och klimatfrågan, säger Lotta Fabricius Kristiansen från nätverket Pollinera Sverige till SVT Nyheter.
Så mycket som en tredjedel av de vilda bi-arterna hotade
Enligt Artdatbanken är en tredjedel av de vilda bi-arterna hotade. Och de som har det extra tufft är vildbin och humlor, enligt Thorsten Rahbek Pedersen som är enhetschef på Jordbruksverket:
– Man ser att de slås ut. Samtidigt kan vi glädja oss åt att det går ganska snabbt att få upp bestånden igen genom att plantera in växter som lockar pollinerare i våra trädgårdar, säger han till tidningen Land.
Därför är pollinatörerna utrotningshotade
Vad beror då detta på? Honungsbinas största fiende är ett kvalster som kommit till Sverige och som de inte är resistenta mot. Sedan har vi bekämpningsmedel som neonikotinoider som försämrar binas navigationsförmåga. Dock har tre av dessa växtgifter förbjudits i EU tills vidare.
En tredje orsak är att de vilda bina inte hittar tillräckligt med mat som nektar och pollen från blommande växter. Eftersom de största jordbruken inte längre har växter och ogräs uppmuntrar man nu lantbrukare att plantera blommande kantzoner för att öka mångfalden. Men det handlar även om att vi blivit för bra på att bygga hus och plocka bort död ved i våra trädgårdar. Då får inte arterna de ihåligheter som de behöver och gillar.
Vi alla kan vara med och bidra till en bättre värld och miljö genom att ge bättre möjligheter för insekterna att kunna göra sitt jobb.
LÄS MER: Flera bin och fjärilar hotade – kan vara nära att dö ut
Det här kan du göra för att rädda naturen, maten och världen:
1. Odla växter
Odla växter som blommar hela säsongen och som är extra attraktiva för fjärilar, humlor och bin.
2. Bygg bihotell
Du kan bygga bihotell av bambu eller hyra en del i en bikupa. En vedklabb med åtta centimeter långa hål som du borrar i änden blir ett perfekt bihotell. Här kan du läsa allt om hur du bygger ett bihotell och får bina att trivas i din trädgård!
3. Vattendamm eller bad
Vatten är jätteviktigt för bin. Anordna en vattendamm eller ett fågelbad då kan bina lägga energin på att pollinera i stället för att leta efter vatten.
4. Bygg fjärilsholk
Bygg en holk som fjärilarna kan övervintra i. Det fungerar som en fågelholk men i stället för ett stort hål har framsidan smala tre till fyra smala springor om tio millimeter. Lägg grov bark där och halm i den och sätt nära växter som fjärilar gillar. Här kan du läsa mer om hur du gör trädgården till en riktig fjärilsmagnet!
5. Fixa bi-batteri
Har du en bunt med avsågade bambupinnar eller ihåliga fläder- eller hallongrenar blir enkelt ett bi-batteri. Bina kommer att använda ihåligheten inuti pinnarna och lägga ägg samt lagra pollen.
6. Plantera nässelstånd
Sätt nässlor i något soligt hörn i trädgården. Det kommer bli den perfekta barnkammaren åt fjärilslarver.
7. Gör en koloni
Gräv ned lerkrukor och takpannor till häften i marken. Där kommer nämligen humlorna att bygga bo.
LÄS MER: Klara odlingen vid torka – så rustar du trädgården
LÄS MER: Bevattningssystem för trädgård och kruka – så fungerar det