Börja odla tidigt på våren – så gör du en varmbänk

Är du typen som är sugen på at odla året runt? Satsa på att bygga en varmbänk så kan du sätta i gång redan i februari.

Foto: Colourbox

1 av 3: Är du typen som är sugen på at odla året runt? Satsa på att bygga en varmbänk så kan du sätta i gång redan i februari.

Du behöver inte vänta till tjälen gått ur marken för att odla. Allt som krävs för en varmbänk är tillräckligt med solljus.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Du behöver inte vänta till tjälen gått ur marken för att odla. Allt som krävs för en varmbänk är tillräckligt med solljus.

Belöningen är att kunna skörda i slutet av april.

Foto: Colourbox

3 av 3: Belöningen är att kunna skörda i slutet av april.

Sugen på att påta i jorden trots att temperaturen fortfarande kryper under nollan på nätterna? Det går – i en varmbänk.
Att göra en egen varmbänk är inte svårt, men tar lite tid. Belöningen är att kunna skörda i slutet av april.

Andra har också läst

Är du typen som tycker att det bästa med våren är att man kan börja odla? Du behöver inte vänta, allt fler testar att göra en egen varmbänk i trädgården för att kunna så frön redan i mars.

En varmbänk är en varm odlingsplats som du skapar naturligt, utan el eller bränsle. Enkelt beskrivet är det en hög av färskt gödsel och halm eller löv som man häller vätska på för att påbörja en den kemiska processen kompostering – vilket skapar värme. Du odlar sedan ovanpå den varma högen.

Så fungerar en varmbänk

Jorden i en varmbänk brukar bli runt 20-30 grader och värmen håller i ungefär 6-8 veckor. Det är superviktigt att du isolerar ordentligt runt grödorna och även ovanpå under kalla nätter. Även om själva varmbädden går att fixa året runt är det först mot slutet av februari vi har tillräckligt mycket solljus i Sverige för att något ska kunna gro. Snabbväxande grönsaker som sallad eller rädisor passar bäst, och du kan också förkultivera plantor inomhus för att sedan plantera ut.

Att göra en varmbänk kräver lite pyssel – men är väl värt det för den odlingssugne. Här tipsar vi om hur du gör en variant av pallkragar.

LÄS MER: Bloggar du måste läsa om du älskar trädgård 

Foto: Shutterstock

Färsk gödsel ångar av värme. Det är grunden till en varmbädd.

Det behöver för att göra en varmbänk

Stallgödsel. Från häst är bäst, men ko- eller fårgödsel kan funka. Åk förbi närmsta stall och fråga om du kan få samla ihop, men tänk på att det måste vara färskt.

Halm, hö och löv.

Tre pallkragar, eller bygg en egen ram av trä. Du kan också använda vanligt galler som du isolerar med frigolit.

Isolering till pallkragen eller ramen – förslagsvis halm.

Genomskinligt lock. Kan till exempel vara tillverkat av gamla fönster eller köp ett plastlock till din pallkrage.

Termometer. Det finns särskilda jordtermometrar, men en digital ugnstermometer funkar lika bra.

Foto: Adobe Stock

Det är viktigt att din varmbänk har ett lock som släpper in ljuset.

LÄS MER: Sätt frö! Här är årets heta chilinyheter 

Så gör du en egen varmbänk av pallkragar

Välj en solig och vindskyddad plats, helst i söderläge. Gräv några centimeter ner i marken i en storlek lite större än din pallkarge. Är det fortfarande tjäle i marken vattnar du bort den med varmt vatten. Placera sedan en pallkrage ovanpå gropen och fyll den med ett tjockt lager löv.

Fyll sedan på med varmt stallgödsel blandat med löv och mycket halm, det är halmen som gör att gödslet ”brinner”. Stampa på högen mellan varven. Du är klar när högen har en höjd på ungefär en halvmeter, bygger du i pallkragar brukar tre staplade på varandra vara lagom. Vattna sedan högen med vatten och urin, det sätter i gång nedbrytningsprocessen. Glöm inte att isolera runt pallkragarna – förslagsvis med halm.

Då kan man börja odla i varmbänken

Vänta ett par dagar, rör om med en grep och vänta sedan ett par dagar till. Kontrollera temperaturen – när den är stabila 30 grader fyller du pallkragen med runt 10 centimeter odlingsjord. Jorden värms upp av gödselhögen och när den fått en temperatur på runt 20-30 grader kan du börja odla som vanligt. Ha det genomskinliga locket på för att behålla värmen, men lufta dagligen. Vid kalla nätter kan det vara bra att isolera extra med filtar eller madrasser.

LÄS MER: Odla i pallkrage – så här gör du 

LÄS MER: Bygg ett rum i trädgården – stor guide med växthus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande