Bokashi – så enkelt gör du ditt matavfall till jord
Två veckor i en plasthink – sen kan du gräva ner ditt matavfall i köksträdgården.
Du har väl inte missat den allt trendigare komposteringsmetoden bokashi?
Det är enkelt, du kan sköta det inomhus vid diskbänken och får en fantastisk bra jord.
Vad är bokashi?
Bokashi är en japansk metod för att förvandla matavfall till jord. Med hjälp av effektiva mikroorganismer blir matrester till jord inom loppet av bara några veckor. Allt man behöver är en hink med tätslutande lock och ett speciellt bokashiströ som innehåller mikroorganismer som påskyndar nedbrytningsprocessen.
Hur gör man bokashi?
Lägg lite papper, eller sönderrivna bitar av en äggkartong, i botten av en hink och fyll sedan på med dagens skörd av matrester. Strö bokashiströ ovanpå, det behövs ungefär 1-2 matskedar strö per liter avfall. Stäng locket och låt hinken stå kvar inomhus.
Fyll på med nya matrester allt eftersom och varva med papper och bokashiströ.
När du packat hinken full låter du den stå kvar inomhus i två veckor och jäsa.
Gräv sedan ner innehållet i ditt trädgårdsland, i pallkragar eller krukor. Gör ett hål som är minst 10 centimeter djupt, lägg ner bokashin och fyll på med jord ovanpå.
Ditt avfall har inte förvandlats till jord under den två veckor långa jäsningsprocessen i hinken, det har konserverats. Men när du väl gräver ner det i jorden kommer nedbrytningen att gå snabbt. På sommaren kan det gå så snabbt som två veckor. När det är lite kallare, under vår och höst, tar det längre tid.
Hink och strö till bokashi
Det finns speciella bokashi-hinkar med en tappkran i botten, men det funkar lika bra med en vanlig hink.
Fördelen med en kran är att du kan tappa ut vätskan i bokashihinken, det så kallade lakvattnet, och använda den som näring till odlingar och blommor. Använder man en vanlig hink är det viktigt att varva avfallet med papper och även toppa den fulla hinken med papper så att vätska kan sugas upp. Blir det för blött i hinken kommer din bokashi att börja lukta illa.
Förutom hinken behövs det speciella bokashiströet. Det går att beställa på nätet och kostar runt hundra kronor för ett kilo. Det är inte särskilt svårt att göra sitt eget strö - men det tar 4-6 veckor att göra det. Ingredienserna som behövs är vetekli, melass, vatten och koncentratet EM-1 (effektiva mikroorganismer) som innehåller alla mikroberna som behövs.
Expertens tips - så lyckas du med bokashi
Går det inte som du hoppas med din bokashi? Biologen Malin Sairio som driver bokashi.se har lång erfarenhet av bokashi och här är hennes bästa tips:
Förvara ditt bokashiströ lufttätt, torrt, svalt och undvik direkt solljus, mikroberna dör om det blir över 38 grader.
Packa matavfallet väl i din hink för att få plats med mer och för att få bort luftfickor. Ju mindre syre i hinken, desto bättre.
Luktar din bokashi illa? Kontrollera att locket sitter tätt och att det inte är för blött i hinken. Oftast är det någon av dessa två anledningar som gör att det börjat lukta.
Fyll inte på hinken för ofta. Spara avfall i ett kärl och fyll på bokashin 1-2 gånger per dag i stället för att göra det efter varje måltid.
Hjälp processen på traven genom att strö lite socker i hinken, det ger mikroorganismerna extra fart.
Dela upp stora avfallsbitar om du vill du att omvandlingen till jord ska gå snabbare.
All mat funkar i bokashi - bara det inte är för blött. Undvik exempelvis yoghurt och juice.
Om du använder hink utan tappkran är ett tips att lägga i miljömärkt kol i botten av hinken, det absorberar vätskan bra.
LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera
Anmäl din kompostering till kommunen
Kommunerna vill alltid att man ska anmäla till dem att man tar hand om sitt eget matavfall. För några år sedan kunde det vara krångligare att få sin bokashi godkänd men det är betydligt enklare i dag eftersom metoden blivit så populär och allt fler vet vad det handlar om.
- Om man jämför nu med för två år sedan är det stor skillnad. Nu vet de flesta vad bokashi är och har inga invändningar, säger Malin Sairio.
Risken för råttor och andra skadedjur
En fråga som ofta dyker upp i bokashisammanhang är det här med skadedjur och rädslan för att man ska locka till sig möss och råttor genom att gräva ner sitt matavfall ute.
- Har man problem med skadedjur i sitt närområde måste man skadedjurssäkra. När man häller ner den färdigfermenterade boksahin i jorden är den väldigt sur och brukar inte locka till sig råttor och möss men finns de redan i området kommer de antagligen dras dit ändå, säger Malin Sairio.
Hon själv har hållit på med bokashi både när hon bodde i stan och nu när hon bor på landet - utan att ha fått några som helst problem med skadedjur.
- Det man kan tänka på är att lägga ett kompostgaller över platsen där man grävt ner sin bokashi och låta det vara kvar i några veckor så slipper man problem med att fåglar och nyfikna katter gräver runt i jorden.
Har man skadedjursproblem kan man bygga en jordfabrik inne i stället - eller utomhus i en tunna med lock. Malin Sairio har en jordfabrik inne i sin källare, vilket gör att hon kan kompostera med bokashi även på vintern.
- Jag har en plastback som jag bottnar med jord och miljömärkt grillkol där jag lägger bokashin och fyller på med ett jordlager på cirka 10 centimeter. När bokashin mött jord behöver det inte var lufttätt längre utan man kan låta det vara så bara. Efter tre veckor ungefär har det mesta omvandlats till jord och då häller jag över det i en säck.
LÄS MER: Odla i pallkrage – 11 oslagbara tips som gör dig till proffs
LÄS MER: Odla grönsaker med veganskt och ekologiskt gödsel