Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ogräs i rabatter och trädgård vill vi alla slippa. Här får du enkla 8 tips på hur du bli av med ogräset!Ogräs i rabatter och trädgård vill vi alla slippa. Här får du enkla 8 tips på hur du bli av med ogräset!Ogräs i rabatter och trädgård vill vi alla slippa. Här får du enkla 8 tips på hur du bli av med ogräset!
Det går att bekämpa ogräset på flera miljövänliga sätt. Här tipsar vi om åtta olika metoder.Det går att bekämpa ogräset på flera miljövänliga sätt. Här tipsar vi om åtta olika metoder.Det går att bekämpa ogräset på flera miljövänliga sätt. Här tipsar vi om åtta olika metoder.
Att dra upp ogräset kan vara svårt. Vattna innan och ta hjälp av en kniv eller skruvmejsel så går det lättare.Att dra upp ogräset kan vara svårt. Vattna innan och ta hjälp av en kniv eller skruvmejsel så går det lättare.Att dra upp ogräset kan vara svårt. Vattna innan och ta hjälp av en kniv eller skruvmejsel så går det lättare.
Ge växterna du vill bli av med en dusch med skållhett vatten.Ge växterna du vill bli av med en dusch med skållhett vatten.Ge växterna du vill bli av med en dusch med skållhett vatten.
Att äta upp ogräset kan låta galet – men mycket är faktiskt ätbart.Att äta upp ogräset kan låta galet – men mycket är faktiskt ätbart.Att äta upp ogräset kan låta galet – men mycket är faktiskt ätbart.
1 AV 5
Ogräs i rabatter och trädgård vill vi alla slippa. Här får du enkla 8 tips på hur du bli av med ogräset!
Foto: iStock
2 AV 5
Det går att bekämpa ogräset på flera miljövänliga sätt. Här tipsar vi om åtta olika metoder.
Foto: Colourbox
3 AV 5
Att dra upp ogräset kan vara svårt. Vattna innan och ta hjälp av en kniv eller skruvmejsel så går det lättare.
Foto: Oleksandr Shevchenko/Colourbox
4 AV 5
Ge växterna du vill bli av med en dusch med skållhett vatten.
Foto: Colourbox
5 AV 5
Att äta upp ogräset kan låta galet – men mycket är faktiskt ätbart.
Foto: Colourbox

Bli av med ogräset – utan giftiga kemikalier

Ogräs i rabatter och trädgård vill vi alla slippa.

Och giftiga kemikalier är ingen bra idé av miljöskäl.

Här får du enkla 8 tips på hur du bli av med ogräset!

1. Dra upp det

Om du någonsin provat att bara dra upp dem vet du hur svårt det kan vara. Särskilt med maskrosor eller annat ogräs med liknande rötter. För att göra det lättare, vattna området runtomkring eller vänta till efter regn så marken är mjuk. Använd en kniv eller skruvmejsel längs med rötterna för att lossa dem innan du drar upp.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

2. Kokande vatten

Häll kokande vatten direkt på ogräset. Vill du vara extra miljövänlig, använd vattnet du kokat pastan eller potatisen i. En dusch med skållhett vatten kommer att döda de tuffaste ogräsen på ett par dagar.

3. Kväv dem

Täck ogräset med flera lager av tidningspapper så kommer avsaknaden av solljuset till slut att ta kål på dem. Man kan också, i förebyggande syfte, lägga tidningar (de är komposterbara) på marken med jord över för att inte få ogräs från början.

Foto: Oleksandr Shevchenko

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få den finaste gräsmattan i kvarteret

4. Salta bort

Köp rabatterat bergsalt i slutet av vintern och strö ut det i trädgården på våren. Koksalt fungerar också. Salt skapar också en bra barriär längs med gräsmattans kant och andra ställen en gräsklippare inte kommer åt. Men använd det lagom, det kan fräta sönder betongytor och lämna marken karg under en längre period.

5. Ta makten

Fysiska hinder såsom kanten på gräsmattan och stödmurar är en bra och långvarig lösning för att hålla ogräset borta. Gör det enkelt och biligt för dig genom att använda tryckimpregnerade altanplankor. Såga dem i bitar om två decimeter och hamra ned dem i marken bredvid varandra runt planteringarna. Ser även snyggt och ”städat” ut.

6. Fler och starkare blommor

I trädgården pågår en ständig kamp om tillgångar mellan dina plantor där bara de starkaste överlever och frodas. Täcker du marken med blommor och andra växter kommer de på ett naturligt sätt att slå ut ogräsväxterna. Samma princip gäller för din gräsmatta: har du en tjock och frisk gräsmatta, då kommer du också att ha mindre ogräs.

LÄS OCKSÅ: Se upp för växterna som tar över trädgården

7. Häll på ättika

Dränk ogräset i ättika och de kommer att vara döda några dagar senare. Det här är en bra metod att utrota ogräs som maskrosor och groblad.

8. Ät upp dem

Många av ogräsväxterna är faktiskt ätliga, som de unga och gröna maskrosbladen, tomtskräppa och cikoria (vägvårda), som alla kan ätas råa i sallader eller kokta som färsk spenat. Det finns böcker och tips på nätet vilka ogräsväxter som är ätliga. Är du osäker, låt hellre bli, en del är giftiga.

Källa: Goodhousekeeping.com