Blåbärstry – allt du behöver veta om det knasiga superbäret

Blåbärstry innehåller mer antioxidanter än blåbär!

Foto: Shutterstock

1 av 2: Blåbärstry innehåller mer antioxidanter än blåbär!

De ser knasiga ut – men smakar som en blandning mellan blåbär, hallon och svarta vinbär.

Foto: Shutterstock

2 av 2: De ser knasiga ut – men smakar som en blandning mellan blåbär, hallon och svarta vinbär.

Blåbärstry ser lite knäppa ut men är fullproppade med vitaminer och antioxidanter – och smakar som en blandning mellan blåbär, hallon och svarta vinbär.

Här är allt du behöver veta om superbäret.

– Man kan i princip inte misslyckas med dem, det är omöjligt, säger Ola Johansson som odlar blåbärstry i Småland

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I Kanada, Rysssland och i Japan är blåbärstry, på engelska blue honeysuckle och på svenska ibland även kallad bärtry, redan superstort, och det blir allt mer populärt även här i Sverige.

Vad är blåbärstry?

Blåbärstry är en lättodlad buske med ursprung i Japan och Sibirien. Arbete med förädling av busken sker främst i Japan, Ryssland och Kanada. Dess vetenskapliga samlingsnamn är Lonicera caerulea var. kamtschatica och kan leva upp till 40 år. 

På busken växer supernyttiga bär som i svenskt klimat mognar någon vecka före jordgubbarna. 

 

Foto: Privat

Ola Johansson har haft sina blåbärstrys i fem år.

Ola Johansson, kock och odlingsentusiast, odlar blåbärstry hemma i trädgården i Mariannelund, Småland. 

– Jag har 35 olika sorter. Jag rycks med i den allmänna entusiasmen för bäret. Sorterna från Kanada lovar lite mer än de ryska och de är faktiskt riktigt bra. De ger så bra skörd och man behöver inte tänka så mycket på dem, de bara växer! säger han. 

Hur ser blåbärstry ut?

Bären är stora och cylindriska, ofta avlånga och tre-fyra centimeter långa. De ser väldigt olika ut men för ofta tankarna till oliver, men mer avlånga. 

När bären är mogna har de en blåbärsliknande färg med en vaxad yta, men är inte geléig i konsistensen. 

 

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så får du ljungen att hålla hela vintern

Hur smakar blåbärstry?

Det finns väldigt många olika sorter av blåbärstry som alla har lite olika smaker. Men smaken brukar samlat beskrivas som ett mellanting mellan blåbär, hallon och svarta vinbär.

Första gången Ola Johansson satte buskarna var redan för 25 år sedan. Men då blev han så besviken på smaken att han grävde upp dem. Sedan dess har bärbuskarna förädlats och för fem år sedan gav Ola dem en ny chans. 

– Det är jättekul med ett hyffsat nytt bär på svenska marknaden. De nya förädlingarna är bättre, större och inte lika sura som tidigare, säger han. 

Smaken beskriver han i första hand som syrlig. 

–  Man ska inte tro att det är som att äta amerikanska blåbär, söta direkt från busken, då kommer man bli besviken. Man kan förnimma en likhet mellan blåbär och hallon, absolut. Gör man sylt av dem påminner det om drottningssylt. Men mest skulle jag säga att det påminner om bäret odun, som är ganska syrligt. 

Hur kan man använda bären?

Blåbärstry kan används precis som blåbär och andra bär – man kan äta dem direkt, baka med dem, göra saft och sylt av dem och frysa in! Men eftersom de har en ganska distinkt syrlighet kräver de att man lägger till någonting sött för att få bäret från sin bästa sida. 

– Att göra sylt av bären är perfekt, det blir jättegott. Att göra smoothie tillsammans med bananer blir också jättebra, säger Ola Johansson. 

Foto: Privat

Ola Johansson.

 

Blåbärstry–Olas tips

Ha flera olika sorter – ju fler sorter desto bättre bär!

De kanadensiska sorterna är mer anpassade för svenskt klimat. Med det sagt, de ryska går också fint att plantera.

För att utöka odlingen: Klipp av en gren och stoppa i marken så får den rötter nästan direkt.

Förvänta dig inte ett sött blåbär.

För att få ut mest av bären – tillsätt nåt sött. 

 

Ett superbär

Blåbärstry är fullproppat med nyttigheter, med massor av vitamin A, C, kalcium och järn.

En handfull bär ger 60 procent av rekommenderat dagligt intag av C-vitamin och innehåller tre gånger så mycket järn per 100 gram som blåbär. 

Det har inte gjorts några svenska studier, men enligt tre amerikanska studier ska blåbärstry innehålla upp till 10 procent mer antioxidanter än vilda amerikanska blåbär. 

– I Kanada har man verkligen tagit till vara på bärets hälsofördelar och säljer till och med hälsopreparat med bäret. Jag skulle säga att de är 10- 15 år längre i acceptans på marknaden. 

Foto: Shuttrestock

Bäret har traditionellt även används som naturläkemedel i både Japan och Ryssland exempelvis mot hötgtblodtryck och magbesvär.

När kan man äta bären?

När bären mognar beror lite på hur varm våren varit. Men normalt sett mognar blåbärstry tidigt i juni, ibland så tidigt som i maj i södra Sverige, ofta en till två veckor tidigare än jordgubbar.

– Mina bär blir blåa redan i slutet av maj. Men man måste vänta nästan en månad innan man plockar dem, men det finns också risk att fåglarna tar dem så man får vara försiktig, säger Ola Johansson.

Även om bären kan se mogna ut, med en mörkblå utsida, tar det en till två veckor till innan bären är riktigt goda. När bären är mogna ska de släppa väldigt lätt. 

– I år hade jag bär från slutet av maj till början av augusti. Det är roligt att det är det tidigaste bäret man har i trädgården och det är en av de mest värdefulla med bäret, säger Ola Johansson.

LÄS MER: Lucky berry – ett nytt superbär

Foto: Privat

Ola Johanssons buskar var under 2018 drygt meterhöga med massa bär.

När och hur ska man plantera blåbärstry?

Det går att plantera blåbärstry-busken under hela odlingssäsongen, men hösten är en av de bästa tiderna, då de hinner komma i gång direkt när tjälen släpper på våren och man stör inte den tidiga blomningen. 

Och var inte orolig för kylan: Busken är väl anpassad till att odlas i norr och klarar både frost och upp till hela 40 minusgrader – beroende på sort!

– Du köper buskar i en kruka, de går att planera närsomhelst. I mars-april kommer de börja blomma så det är bara att sätta precis när som helst. Men eftersom man måste vattna rejält på högsommaren kanske inte inte är optimalt att sätta dem då, säger Ola Johansson och fortsätter: 

– Jag har ett kärvt klimat på småländska högberget med minusgrader på våren och de klarar -8 i mars och blir ändå hur mycket bär som helst. 

Något som är viktigt att veta är att blåbärstry behöver korspolineras, för att få rejält med bär. Plantera därför alltid minst två sorter för god skörd.

Det som är så bra med bärbusken är att den inte behöver någon speciell jord utan kan planteras direkt i trädgården. Gödsla bara sparsamt, och då tidigt på säsongen. Och beskärning behövs inte, mer än om man vill glesa ur en äldre planta.  

Foto: Shutterstock

Humlorna är väldigt viktiga för pollineringen eftersom blåbärstry ofta blommar för fullt vid relativt låga temperaturer då bina inte är aktiva och kan inte sprida pollen.

LÄS MER: Dags att sätta amaryllislöken om du vill hinna till jul

Blåtry – en farlig släkting

Den rena arten heter blåtry, Lonicera caerulea. De är inte ätbara utan svagt giftiga! De bären kan framkalla magknip och kräkningar. Buskens bär är lika blåbärstryns, men är mindre och kompaktare.

Finns i många olika sorter av blåbärstry

I Ryssland och Japan finns väldigt många olika sorter av busken och i Nordamerika, främst Kanada är förädlingen i full gång och det kommer nya sorter hela tiden. Några blir hela två meter höga medan andra växer mer brett. De blommar också olika tider – så se till att kolla upp det innan köp!

– Första åren med de sibiriska sorterna blommade de 9 av 12 månader för de var förvirrade över det milda klimatet. Men de kanadensiska är mer anpassade till vårar klimat. 

De här några som går att köpa i Sverige:

‘Anja’ – vanligaste sort i svenska plantskolor och finns som E-planta. Bra marktäckare 40-50 cm hög, och får fin gyllene höstfärg. Stora och goda bär, men inte så stor skörd. Självpollinerande.

Aurora’ - är en av de första nya kanadensiska sorterna som ger mycket bra skörd. Blir 180 cm hög. Brukar blomma runt mitten av maj och bären kan börja skördas i mitten till slutet av juni beroende på vår- och sommarväder. Brukar ge 5 kilo bär per fullvuxen buske.

‘Borealis’ – kanadensisk sort, blir runt 140 centimeter hög och tät i växtsättet. Bären är stora, olivformade och sötsyrliga. Får ofta bäst i smaktest. Skördas vanligen i juli. 

’Morena’ -  får mycket stora, 2,5 – 3 centimeter långa bär. Har ganska tunt skal. Var en av de första populära sorterna men börjar ersättas av bättre. Blir cirka 150 centimeter hög.

'Kalinka' Kom till Sverige 2013. Tysk sort men med sibiriskt ursprung som klarar kalla temperaturer. Blir mellan 1–1,5 meter hög. 

Källa: Allt om trädgård, Odla.se, Blomsterlandet.se, Natur & trädgård.

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer