Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GomezDavid / iStockphoto

Beskära chili för buskigare planta och rikligare skörd

Ska man toppa chiliplantor? Det är smart, för om man beskär en chiliplanta blir den buskigare och man slipper en ranglig planta. Det är också en teknik som ger extra stor skörd, speciellt om man inte har möjlighet att odla chili i större kruka.

Men hur gör man? Vi har svaret!

Karina Brozinic

Chili ger mer skörd vid beskärning

Istället för en ranglig hög chiliplanta utan beskärning, får man med hjälp av en lätt trimning en tätare buske med många grenar. Vart och en av grenarna ger en rikligare skörd av chilifrukter. Du utnyttjar ytan till max, speciellt om du odlar chili i kruka på balkongen eller i växthus.

Så här beskär du en chiliplanta

Om du har en chiliplanta som ska bli hög låter du den först växa till önskad storlek innan du beskär. De låga och buskiga sorterna med många grenar kan du börja beskära när de är ungefär 15 centimeter höga och har några riktiga bladpar. Man toppar alltså ganska tidigt i småplantstadiet.

Klipp av toppen med en ren sax eller sekatör. En bra tidpunkt att beskära är när chiliplantan hunnit grena sig i tre. Du toppar precis ovanför ett bladpar en bit in på stjälken. Några stora blad klipps av för att få in ljus nertill och stimulera ytterligare förgrening. Det går att fortsätta trimma några gånger till när plantan vuxit till sig. Tekniken fungerar även om du råkat få en ranglig chiliplanta. Toppskotten kan du göra sticklingar av och rota till nya chiliplantor.

Se även: