Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård>Odla

Publicerad 1 mar 2017 14:41

Bästa tipsen för att lyckas odla tomat, chili och paprika

Odla persilja! Har du ingen trädgård kan du odla kryddor i krukor eller lådor under hela säsongen.

Odla persilja! Har du ingen trädgård kan du odla kryddor i krukor eller lådor under hela säsongen.

1/3

Foto: Grandriver / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Odla på friland. Innan plantorna klarar de tuffa livet utomhus måste de avhärdas. Vissa grönsaker kan också med fördel sås direkt i frilandet, men då måste jorden och luften ha blivit ­varmare.

Odla på friland. Innan plantorna klarar de tuffa livet utomhus måste de avhärdas. Vissa grönsaker kan också med fördel sås direkt i frilandet, men då måste jorden och luften ha blivit ­varmare.

2/3

Foto: Nina Bergström / NINA BERGSTRÖM

Odla i egna krukor. När de små plantorna växer sig större och får egna krukor vill de också ha mer näringsrik jord.

Odla i egna krukor. När de små plantorna växer sig större och får egna krukor vill de också ha mer näringsrik jord.

3/3

Foto: Nina Bergström / NINA BERGSTRÖM

Odlingssäsongen har startat och det är dags att börja förkultivera flera av köksträdgårdens riktiga favoriter. Tomat, chili, paprika och basilika är några av dem.

Här är vår trädgårdsexperts bästa tips – och massor av härliga frönyheter!

Använd små krukor eller såbrätten med flera fack, det finns många varianter på marknaden. Du kan ocskå ta tillvara de små plast­byttor som tomater, sallat och annat säljs i. ­Se till att det finns hål i botten och fyll krukorna eller byttorna med såjord eller kaktusjord. Den är magrare, alltså mindre näringsrik, och riskerar inte att "bränna" de små groddplantorna. Vattna igenom, gärna genom att ställa krukorna i ett tråg med vatten som sugs upp i jorden. Så fröna enligt anvisningen på påsen, dunka krukorna lätt mot underlaget så att jorden packas en aning. Ställ dem sedan i ett miniväxthus eller sätt en plastpåse runt. Kolla ventilationen, det ska inte bildas kondens på insidan, då får du lätta på locket eller plastpåsen.

Märk ut alla sådder med etiketter – du kommer ­garanterat att glömma annars.

 

LÄS OCKSÅ: Varning för fröfusket på nätet – så avslöjar du bluffarna 

Fröna behöver värme

När fröna gror vill de ha ganska varmt, gärna några grader över rumstemperatur. Ställ dem på ett varmt golv, en fönsterbräda över elementet eller i pannrummet till exempel. När fröna grott vill de hellre stå svalare och ljusare, så stäng av elementet under fönstret. Ge gärna tillskottsbelysning från ett lysrör eller annan växtbelysning.

Skola om plantorna, alltså plantera om dem en och en i små krukor med mer näringsrik jord, när ett par riktiga bladpar utvecklats. De allra första bladen är de så kallade hjärtbladen, sedan kommer karaktärsbladen, de riktiga bladen, och det är då du oftast kan se vad det är för växt.

Därefter är det dags att fylla de nya krukorna med jord. Vattna och packa jorden försiktigt, gör hål i jorden med en penna och sätt ner plantan. Håll i ett blad, stjälken är ömtålig för tryck och packa jorden försiktigt runt plantan. Ställ svalt och ljust, gärna med extraljus i början. Vattna, och låt torka upp lite emellanåt.

Plantera om växterna två gånger

Ofta behöver du skola om storväxta plantor ytterligare en gång. Kolla genom att lossa jordklumpen i krukan. Om rotsystemet fyller upp hela utrymmet ska du skola om en gång till. Innan plantorna klarar av det tuffa livet utomhus behöver de avhärdas. Det gör du genom att ställa ut dem några timmar om dagen, gärna i skuggan eller med odlingsväv över i början. Öka på tiden allteftersom och ställ plantorna i solen efter några dagar. Efter en vecka ska de vara redo att planteras ut, om risken för frost är över.

Välj en molnig dag när du planterar ut dina plantor. Vattna, och tänk på att i köksträdgården får du bäst resultat om du täcker plantorna med odlingsväv i början.

Lycka till!

 

LÄS OCKSÅ: Inred med gröna växter – här är trenderna 2017

Odla tomater – vattna rejält

Foto: Zoiakostina / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Har man en gång smakat en sol­mogen tomat är det svårt att förlika sig med smaken hos de som säljs i mataffären. Det finns många roliga tomatsorter - gula, svarta, spräckliga, avlånga.

NÄR: Så inomhus i mars eller början av april. Räkna med att så 8-10 veckor före utplantering.

HUR: Så alla frön i en kruka eller ta en kruka för varje sort. När fröna grott ska sådden stå i ett soligt fönster eller under lysrör. När ett par bladpar utvecklats planterar du om och ger varje planta en egen kruka med planteringsjord. Om rötterna växer ut till krukkanten planterar du om i större kruka. ­Vänj plantorna sakta för utelivet genom att ta ut dem några timmar på dagtid, men inte i solgass. Öka tiden och ställ soligare allt eftersom. Plantera ut när natttemperaturen är minst 8 grader. Sätt plantorna­ så djupt att lägsta bladparet hamnar­ strax ovanför markytan. Nyp bort samma bladpar. ­Plantavstånd 50 centimeter.

TRIVS I: Vill ha en solig, vindskyddad plats samt porös och näringsrik jord. Förbättra alltid trädgårdsjorden med kompost eller planteringsjord. Grund- gödsla med stallgödsel.

MÅR BRA AV: Skydda gärna med fiberväv innan vädret har stabiliserats. Vattna rejält men inte så mycket att plantorna står i blöta. Höga tomater behöver stöd för att växa, exempelvis bindas vid käppar som du kör ner i jorden eller mot en spaljé. De måste också tjuvas, att man tar bort skott som kommer i grenvecket. Under säsongen ska du ­gödsel- vattna, ett lager ­gräsklipp är också bra. Gödsla inte alltför våldsamt, då blir det mer blad och mindre frukter.

 

LÄS OCKSÅ: 12 tips för att lyckas med tomatodlingen

Vinbärstomat – perfekta att äta som godis

Solanum pimpinellifolium 'Golden Currant'

Liten vinbärstomat som ger stor skörd av små guld­orange tomater. Perfekta att äta som godis. Skörda efterhand. Behöver inte tjuvas. Blir 150 till 200 centimeter hög och behöver uppbindning. Förodlas.

Foto: Nelson Garden

Körsbärstomat – klargula, söta och saftiga

Solanum lycopersicum 'Sweet'n Neat Lemon Sherbet'

Tomater som ger stor skörd. Kompakt växtsätt, passar att odlas i kruka eller lådor, i växthus, inomhus eller ute på en varm och solig plats. Blir cirka 30 centimeter hög. Förkultivera inomhus från februari. Behöver inte tjuvas.

Foto: Impecta

Piennolotomat – tål att lagras

Solanum lycopersicum 'Vesuivo giallo'

Små tomater där fruktköttet är fast och kompakt med hög sockerhalt. Tål att lagras mycket länge. De träs upp på snören i en så kallad piennolo. Det här är en gul hög sort som ska tjuvas. Mild i smaken och passar perfekt till fisk, sallader och i såser. Mild och fruktig smak. 

Foto: Gourmetgarage

Bifftomat – prisvinnande smak

Solanum lycopersicum 'Carbon'

Det här är en prisvinnare när det gäller smaktävlingar. Det är en så kallad svart tomat, en av de mörkaste inom denna genre. Har en rik och sammansatt smak som är lagom söt. Ger stora tomater. Medelsen, 80 dagar från utplantering till skörd. Högväxande, behöver bindas upp, tjuva sidoskotten. 

Foto: Jennys frön och sånt

Körsbärstomat – gröna och söta

Solanum lycopersicum 'Green kiwi' 

Lätt marmorerade frukter med mycket sötma. God och fin som dekoration i sallader. Odlas med fördel i växthus eller på varm plats utomhus. Blir cirka 200 centimeter hög och behöver bindas upp mot käppar, sidoskotten ska tjuvas. Förgro ­inomhus från februari, plantera ut i soligt läge när all frostrisk är över.

Foto: Impecta

Körsbärstomat – motståndskraftig

Solanum lycopersicum 'Mountain magic' 

Resistent mot potatisbladmögel och torrfläcksjuka. Har också god motståndskraft mot sprickbildning och vissnesjukdomar. Röda, runda 50-gramsfrukter som smakar som gammeldags tomater. Trivs bra både utomhus och i växthus. Högväxande cirka 100 centimeter, tjuva sidoskotten.

Foto: Jennys frön och sånt

 

LÄS OCKSÅ: Här är chilisorten som får dig att rodna

Chilipeppar – Lätt att odla

Foto: Themacx / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Chilipeppar är hett. Inte bara att äta, utan också odla. Det är lätt, bara du sår fröna redan på ­sen­vintern. Missar du sådden kan du alltid köpa en planta.

NÄR: Så inomhus i januari-februari.

HUR: När fröna grott ska de stå i ett riktigt soligt fönster. När ett par riktiga bladpar utvecklats planteras de om så att varje planta får egen kruka med planteringsjord.

TRIVS I: Helst i kruka som rymmer 5-10 liter planteringsjord. Vår och försommar får krukan stå i ett soligt fönster. I början eller mitten av juni, (senare i norra Sverige) ställer du ut krukan, soligt och vindskyddat.

MÅR BRA AV: Efter tre veckor är det dags att börja gödselvattna varje vecka. Skörda frukterna efterhand, det stimulerar plantan att ge ännu mer. Du kan skörda både omogna frukter, som är gröna, och mogna frukter, som oftast är röda. Chilin utvecklar sin smak mer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar. Ta in krukan vid frost. Testa att övervintra i ett soligt fönster, ibland fungerar det.

Paprika – vill stå ljust

Foto: Numxyz / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

NÄR: Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering.

HUR: Så knappt 1 centimeter djupt, i februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för utplantering på friland. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten i omk-ring 20 grader. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något.

TRIVS I: Soligt, varmt och skyddat läge med en lucker, mullrik och varm jord med god tillgång på kväve och fosfor. Planteras gärna tillsammans med basilika eller lökfamiljen. Plantorna måste bindas upp eller stöttas. I växthus kan uppbunden paprika bli så hög som 2-3 meter om den sås tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt.

MÅR BRA AV: Extra gödning vid fruktsättningen och framåt, täck gärna med färskt gräsklipp. Vattna i jorden och inte på plantorna. Vattna inte heller på kvällen, den fuktiga miljön gynnar svampsjukdomar. I växthus bör du lufta eller skugga om det blir för varmt, vid temperaturer över 30 grader blir befruktningen dålig och plantan kan tappa ­blommorna.

Chilipeppar – bra att torka

Capsicum annuum 'Guarda Cielo'

En italiensk sort med små upprätt­växande frukter. Skörda frukterna när de är röda, ofta torkas de och mals till pulver, men kan också torkas hela. Smaken är stark. ­Plantan blir cirka 40 till 50 centi­meter hög. Förgro från februari. 

Foto: Gourmetgarage

Chilipeppar – mild i smaken

Capsicum annuum 'Anaheim'

Mild pepparfrukt med långa gröna frukter. Vill du ha starkare smak ska du låta frukterna mogna till rött. Förgro inomhus från februari. Odla på varm plats i soligt läge. Passar utmärkt att odla i kruka i växthus eller inomhus i ett ljust fönster. Blir cirka 70 centimeter hög.

Foto: Impecta

Spetspaprika – förodla från januari

Capsicum annuum 'Corno Di Toro rosso'

Snackspaprikor med italienskt ursprung. Blir vid full mognad gul eller röd med härlig smak, kan även skördas grön. Föredrar varm och skyddad växtplats i kruka, på friland eller i växthus. Förodla i januari till april.

Foto: Weibulls

Paprika – äkta från Italien

Capsicum annuum 'Topepo rosso'

Den äkta paprikan från Kampanien i Italien. Räfflade platta stora paprikor med en mycket söt och aromatisk smak. Finns både gula och röda sorter.

Som all paprika blir frukterna först gröna innan de övergår till rött. Förgro och odla i växthus, gärna i kruka.

Foto: Gourmetgarage

 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag när du odlar egna kryddor

Odla basilika – trivs i solen

Foto: Sebastien_B / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Basilikan finns i en mängd olika sorter - och kan smaka allt från citron till kanel. Så i krukor på ­balkongen, i köksfönstret, på altanen - överallt där ­solen gassar.

NÄR: Så inomhus i mars-april.

HUR: Så i små krukor med ett tunt lager jord över fröna. Duscha med vatten. Ställ i ett ljust fönster så fort fröna har grott. Jorden får inte torka ut eller bli dyngsur. När plantorna har fått några bladpar är det dags att plantera om i större krukor, med 3-4 plantor i varje. När nattemperaturen är över 15 grader går det att ställa ut krukan. Plantera om i ännu större kruka när rötterna växt ut mot krukkanten.

TRIVS I: Gassande sol och i näringsrik planterings- eller blomjord.

MÅR BRA AV: Gödselvattna regelbundet eller täck jorden med färskt gräsklipp som ger extra näring.

Timjan – finns i många olika sorter

Foto: Molka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Satsa på att ha flera olika sorter, bäst till matlagning är kryddtimjan eller citron­timjan. Backtimjan eller gråtimjan odlas oftast som ­prydnadsväxt och är en utmärkt marktäckare i rabatten, men de går även att använda i matlagningen.

NÄR: Starta ­sådden inomhus i mars eller april.

HUR: Vanlig kryddtimjan är inte svår att så. När det gäller andra typer av timjan är det bättre att köpa plantor som planteras på våren. Så i sålåda eller minidrivhus men täck inte fröna, efter närmare tre veckor gror de. Ställ sådden i soligt fönster eller under lysrör. Sätt ut ­plantorna när jorden blivit varm och de gradvis vant sig vid utelivet. Plantavstånd 15-20 centi­meter. Första året brukar skörden vara sparsam men kommer med full kraft året därpå.

TRIVS I: Gassande sol. Väldränerad och gärna sandig jord.

MÅR BRA AV: Vattnas endast om jorden är kruttorr. Någon annan gödsel än kompost behövs inte.

 

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – så här gör du det

Purpurbasilika – läcker purpurfärg

Ocimum basilicum var. ­purpurascens 'Rosie'

Basilika är tacksamt att odla. Förkultivera från februari, gror på fem till 20 dagar. Toppa plantan för ett buskigare växtsätt. Odla utomhus i skyddat, soligt läge, i växthus, eller i ett soligt fönster. God till sallader och dekorativ i krukor och balkonglådor med sina lila blommor och mörka blad.

Foto: Impecta

Basilika – bra pestobasilika

Ocimum basilicum 'Genovese'

Ekologiska frön till en av de populäraste basilikasorterna. Perfekt till pesto, men även god till tomater, pastasåser och salsa. Så inomhus i såjord. Täck inte fröerna men duscha försiktigt med lite vatten. Gror efter 10 till 15 dagar. Skörda bladen efter hand. Passar utmärkt för krukodling inomhus och i varmt läge utomhus.

Foto: Weibulls

Storbladig basilika – härlig sallatbasilika

Ocimum basilicum 'Aton'

Den här sallatbasilikan med aromatiska blad är ingen nyhet för i år men en klassisk favorit, inte minst i Medelhavsköket. De stora bladen passar i sallader och till basilikadolmar men går även bra att använda till pesto, såser med mera. Ljuslila, dekorativa och ätliga blomspiror.

Foto: Impecta

Sommartimjan – snabbväxande

Thymus vulgaris 'French summer'

Fransk snabbväxande timjan. ­Aromatisk med doftande bladverk. Använd späda kvistar och blad till kött, kyckling, sallader med mera. ­Förkultivera från februari. Gror på tio till 20 dagar. Odla utomhus på en solig plats, övervintrar i gynnsamt läge. Skörda blad efterhand hela ­sommaren.

Foto: Impecta

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets nya fröer – 19 nyheter att spana in

Odla - false