Rädisor trivs i mullrik porös jord och vill växa på en halvskuggig och fuktig plats. De mår bäst om de får växa snabbt och utan avbrott.
1 av 2: Rädisor trivs i mullrik porös jord och vill växa på en halvskuggig och fuktig plats. De mår bäst om de får växa snabbt och utan avbrott.
Rädisor är oerhört gott – och dessutom nyttigt. Eftersom de är rika på kostfibrer hjälper de att till lindra magproblem och tar hand om tarmarna.
2 av 2: Rädisor är oerhört gott – och dessutom nyttigt. Eftersom de är rika på kostfibrer hjälper de att till lindra magproblem och tar hand om tarmarna. Foto: Leif Jacobsson

Bästa tipsen för att lyckas med att odla rädisor

Odla egna rädisor är underbart. För att sätta tänderna i egenodlade rädisor tillhör några av sommarens mest njutningsfulla stunder.

Rädisor är också något av de lättaste sakerna du kan odla i din trädgård. De är tåliga, härdiga och ger rejält med utdelning.

Den peppriga rädisan har odlats länge i Asien och kring Medelhavet. Även här
i ­Sverige är rädisan – som är en rotfrukt – lättodlad och växer snabbt. Så i omgångar och skörda efter hand som de blir färdiga.

När ska jag odla rädisor?

När jorden har rett sig går det bra att så på friland.

Hur odlar jag rädisor?

 Så direkt i jorden i omgångar med två veckors mellanrum. Så på 1 centimeters djup, radavstånd 15 centimeter. Ett tips är att så rädisor mellan raderna av grönsaker som växer sakta, exempelvis kål, eftersom det sparar utrymme. Gallra så att plantavståndet blir 2-3 centimeter.

Var trivs rädisan?

De flesta jordar men en mullrik porös jord fungerar bäst. Halvskuggig och fuktig växtplats. Om du sår i omgångar behöver du fylla på med mer gödsel.

Täck med fiberväv i början – rädisor blir bäst om de får växa snabbt och utan avbrott.

LÄS MER: Så lyckas du med att odla kål

LÄS MER: Odla potatis – 10 bästa tipsen för en bra skörd

LÄS MER: Odla i pallkrage – 11 oslagbara tips som gör dig till proffs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!